Braine-le-Château

Natuur en avontuur rond Braine-le-Château en Ittre

Natuur en avontuur rond Braine-le-Château en Ittre (25,3 km – 389 hoogtemeters)

Naar het geografisch middelpunt van België via onder meer de GRP127 en de GR12

Braine-le-Château of Kasteelbrakel is een lieflijke gemeente in de vallei van de Hain. Die Hain is oorspronkelijk een bijriviertje van de Zenne maar mondt nu uit in het kanaal Brussel-Charleroi. Bezienswaardigheden in de gemeente zijn onder andere een schandpaal uit de tijd van keizer Karel V, het huis van de baljuw (bailli) uit de 16de eeuw, een banmolen uit de 12de eeuw en vanzelfsprekend het kasteel van de graven van Hoorne (Hornes), waarvan de oudste delen dateren uit de 12de eeuw.

Ook Ittre heeft een kasteel, daterend uit 1875, waarvan vooral het park de moeite waard is. In het centrum bevindt zich ook nog het voormalig geografisch middelpunt van België. Bij de vastlegging van dat middelpunt was echter geen rekening gehouden met de toekenning van de Oostkantons aan België na het verdrag van Versailles. Na een herberekening in 1989 ligt het middelpunt nu in Nil-Saint-Vincent, een deelgemeente van Walhain.

De wandeling

Deze wandeling is volledig zelf ontworpen op basis van de streek-GR Tour du Brabant Wallon (GR de Pays 127) en de GR12 Amsterdam-Parijs. Met tussendoor plaatselijke wandelwegen van o.a. de gemeente Braine-le-Château zelf, dat beschikt over een goed onderhouden en recent bewegwijzerd net aan wandelpaden (zie info achteraan). Stevige wandelschoenen en eventueel stokken zijn aan te bevelen. En de hoogteverschillen zijn niet niks…

We starten onze wandeling in noordelijke richting over het parcours van de GR12. En lopen al dadelijk langs twee historische bezienswaardigheden: het kasteel en de ernaast liggende banmolen op de Hain.

 

Na het kasteeldomein en de rivier gaat het rechtsaf, nu ook samen met de gele en rode strepen van de GRP127 die uit de tegenovergestelde richting komt. We volgen hier de Sentier des Prés del Cour.

 

We steken de Rue de Hal over, lopen wat tussen de huizen en volgen dan de Sentier des Fiefs.

Na een woonwijk verlaten we de GR12 en volgen de GRP127 naar rechts over de Sentier à Scrabouille, die door een bosje loopt.

 

Daarna volgen de Sentier à Bouclettes en de Sentier du Château de Fer, waar we op het einde even de GRP127 verlaten 

om de Avenue du Beau Séjour (en de plaatselijke Promenade de la Seigneurie Deschamps) te volgen.

Via de Sentier du Coucou en de Rue du Drabe, belanden we weer op onze streek-GR, die we naar links volgen.

We steken nog eens de Hain over en volgen de GRP127 over de Drève Deschamps, de Rue en de Sentier Minon en de Sentier Mourlan. Over dit traject wisselen veld- en boswegen zich af.

Op het einde van de Sentier Mourlan verlaten we ons grote routepad (op een plaats genaamd “Le Bois de Clabecq”) en wandelen achtereenvolgens langs de Rue du Tasson en de Sentier du Bousquet Petou. Vervolgens leiden de Chemin du Bois de Clabecq en de Chemin du Bois du Foyau (mits een flinke klim) ons door een woonwijk.

We steken de (drukke) Rue de Nivelles over en gaan de Sentier de la Baraque in, die ons op de Vieux Chemin de Nivelles brengt. We volgen deze oud verkeersweg naar links over zowat 700 meter, om dan rechtsaf de Rue des Dègues te nemen, die overgaat in de Sentier des Houchets.

Aan een bosrand slaan we rechtsaf op de Sentier de la Ferme Hiroux.

Voorbij een vijver nemen we linksaf de Chemin du Bois de Chapitre, die ons door het bos op de Allée des Mélèzes en het rood-witte tracé van de GR12 brengt. Die volgen we naar links.

Ons pad loopt nu afwisselend door velden, langs en door bosjes. We zijn hier niet enkel op de GR12 maar ook op de Via Brabantica, deel van de pelgrimsweg naar Compostella.

De GR (en de Sentier Piotte) brengen ons nu door een schitterend stuk natuur en dwars door een enorme weide zuidwaarts richting Ittre.

Na nog wat klauterwerk tussen weideafsluitingen

bereiken we het centrum van Ittre

en het voormalig geografisch middelpunt van België.

Na welgeteld 11,75 km is het tijd voor onze middag- en lunchpauze op het terras van de Brasserie des Artistes.

We nemen afscheid van Ittre en volgen verschillende sentiers

en steeds de GR12 tot aan het kanaal van Charleroi.

We steken het kanaal over en gaan samen met onze GR door een mooi natuurgebied langs een oude arm van het kanaal en het riviertje de Sennette.

Op de Rue de Samme, aan een oude spoorwegbedding, verlaten we de GR12 en volgen een pad dat in een bosrijke omgeving parallel met de Sennette links en het kanaal rechts loopt.

Opgelet: de afdaling is erg steil (en bij vochtig weer erg glad). Een alternatief is even het pad langs het kanaal te volgen en dan links terug het bospad te volgen.

Het pad brengt ons in het gehucht Samme en de gelijknamige straat. Een ietwat vervelend, verhard stuk parcours maar de enige mogelijkheid om wat verder rechtsaf via de Rue Bolle onze GRP127 terug te vinden en het kanaal over te steken.

De oversteek gebeurt via de (logische) Rue du Canal en na de Rue du Bon Voisin stuurt de GRP ons opnieuw de velden en de bossen in. Met het erg mooie en heuvelachtige (tweedelige) Bois d’Oisquercq.

De Rue Nicolas Baudinne brengt ons door de velden naar een buitenwijk van Braine-le-Château en de rand van het Bois du Bailly.

Door het Bois des Pochets en langs de 16de eeuwse Chapelle Ste.-Croix dalen we tenslotte langs de GRP127

en op het einde langs de GR12 terug af naar de Place des Martyrs in Braine-le-Château.

INFO

Je vindt de gedetailleerde route vanzelfsprekend op RouteYou:

www.routeyou.com/nl-be/route/view/7950401/wandelroute/natuurwandelaars-braine-le-chateau-ittre-braine-le-chateau

Braine-Le-Château beschikt over een netwerk van 12 genummerde en (en bewegwijzerde) wandelroutes. Een kaart + een “roadbook” van die routes kan je bestellen bij de toeristische dienst www.braine-le-chateau.be/loisirs/tourisme/syndicat-d-initiative/promenades voor de prijs van 9 Euro. De GR12, GRP127 en de Via Brabantica (onderdeel van de Santiago de Compostella route) staan eveneens op de kaart. Je kan deze documentatie ook ter plaatse kopen in La Maison du Bailli (toeristische dienst, Grand Place 20, 1440 Braine-le-Château)

De topogids van de GRP127 is verkrijgbaar bij Les Sentiers GR voor de prijs van 15 Euro (https://grsentiers.org/topo-guides/142-grp-127-tour-du-brabant-wallon.html)

De Brasserie des Artiste in Ittre is een aan te bevelen middaghalte. Je kan er lekker eten maar – mits iets te drinken en vooraf een seintje te geven – ook je boterhammetjes opeten op het terras voor en achteraan de brasserie. Info & reservatie: www.brasseriedesartistes.be/

Wie met het openbaar vervoer naar Braine-le-Château wil heeft keuze uit vier lijnen van vervoersmaatschappij TEC: lijn 69 Nivelles-Braine-le-Château, lijn 114 Braine-l’Alleud-Halle, lijn 115 Braine-l’Alleud-Tubize en lijn 2 RapidoBus Tubize-Nivelles.

Info en dienstregeling: www.infotec.be.

In de omgeving van de Place des Martyrs in het centrum vind je voldoende parkeergelegenheid.

Reportage: Gilbert Roels

Foto’s: Jan Teugels