Nationale-Fiets-Wandeltocht-Ieper-2018

Nationale Wandel- en Fietsdag in Ieper

Dit jaar is Gezinssport Vlaanderen te gast in Ieper, waar onze wandelclubs De Dunetrotters Veurne-Westhoek en Veurnewandelclub je trakteren op een scala aan wandel- en fietsroutes in en rond de Ieperboog. Dit jaar zal het bijna exact 100 jaar geleden zijn dat de Groote Oorlog eindigde. Dit maakt Ieper tot een gedroomde locatie.

Ieper, stad met een oorlogsverleden
Wie Ieper zegt, denkt onvermijdelijk aan het oorlogsverleden van de stad. Ieper werd tijdens de oorlog volledig verwoest, maar werd achteraf weer heropgebouwd naar vooroorlogs model. De stad heeft heel wat moois te bieden aan haar bezoekers: de Ieperse vestingen, de Grote Markt, het Zaalhof, de Lakenhalle … De erfdoedwandeling voert je langs al deze locaties. Maar de bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk de Menenpoort, waar de klaroeners van de Last Post Association elke avond om 20 u stipt The Last Post blazen. Een ideale afsluiter van een geslaagd wandel- en fietsfeest?

Coming World Remember Me
In de omgeving van de stad kan je dit jaar een bezoek brengen aan de land-art-installatie van Coming World Remember Me (CWxRM). Nog tot 11 november biedt Provinciedomein De Palingbeek een thuis aan deze expo. Het domein maakte deel uit van het niemandsland in de oorlog. Daarom worden precies op die locatie 600.000 kleibeeldjes geplaatst, eentje voor elk van de 600.000 slachtoffers. De expo is gratis toegankelijk, en het beste van al: de twee langste wandelingen van 15 km en 26 km én alle fietstochten komen er voorbij!

Wandeltochten:

7,5 km Grotendeels langs onverharde en wandelpaden gaat het naar de Zillebekevijver en door het natuurgebied Verdronken Weide. Terugkeren doen we langs de Rijselpoort, op de Ieperse vestingen en door het Hoornwerkpark.

8 km De erfgoedwandeling start vanaf de Poterneburg, loopt dwars door het centrum (Menenpoort, Grote Markt, Astridpark, Veemarkt, Vismarkt, Zaalhof, Rijselpoort …), volgt een stukje de vestingen en keert terug langs het Hoornwerkpark.

15 km Deze wandeling voert langs de Zillebekevijver naar Zillebeke en verder naar provinciaal domein De Palingbeek, waar je o.a. de land-art-installatie van CWxRM kunt aanschouwen. Langs de Vaart Ieper-Komen gaat het naar de Ieperse vestingen en langs het Hoornwerkpark naar het startpunt.

25 km Langs de Zillebekevijver gaat het naar Zillebeke en Caterpillar Crater, om aan De Palingbeek de oorlogsrelicten en CWxRM te bezoeken. De tocht loopt verder door Voormezele naar het Ridge Wood Military Cemetery en keert langs Dikkebusvijver, de Ieperse vestingen en het Hoornwerkpark naar de start terug.

Fietstochten:

26 km De gezinstocht voert de fietsers onmiddellijk naar de Menenpoort en dan langs landelijke wegen richting Polygoonbos. Daarna loopt hij naar de Palingbeek en de installatie van CWxRM en keert hij langs de Vaart Ieper-Komen en door het Groenpark terug naar de start.

54 km Deze route loopt gelijk met de korte tocht tot het Polygoonbos. Een extra lus voert fietsers langs Zonnebeke (Memorial Museum Passchendaele en Tyne Cot Cemetery) en Moorslede naar de Palingbeek (CWxRM). Langs de Vaart Ieper-Komen en door het Groenpark gaat het dan terug naar de start.

66 km De stevige fietstocht – in het teken van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog – volgt de middentocht tot de Palingbeek (CWxRM) en voert je daarna dwars door Wijtschate richting Bayernwald
(Kemmel). Dan gaat het langs de Vaart Ieper-Komen en door het Groenpark terug naar de start.

Praktische info:

Datum: zondag 30 september 2018

Startplaats: zaal De Klepper, Kanteelpad 4, 8900 Ieper

Startuur: tussen 8 en 14 u (tot 12 u voor de langste wandel- en fietsafstand)

Wandelafstanden: 7,5 – 8 – 15 – 26 km.
Gezinsbond Ieper daagt kinderen uit met een leuke fotozoektocht op de twee kortste afstanden. De stadswandeling van 8 km is ook geschikt voor kinderwagens.

Fietsafstanden: 26 – 54 – 66 km, langs de knooppunten

Horeca onderweg: er zijn geen officiële controleposten. Je kan wel eentje drinken en naar het toilet gaan op de hierna vermelde locaties. Een lunchpakket is niet toegelaten, tenzij uitdrukkelijk vermeld!

  • Wandeling 7,5 km: café ’t Klein Rijssel (na 4,5 km)
  • Wandeling 8 km: in de binnenstad zijn mogelijkheden te over!
  • Wandeling 15 km: tearoom De Palingbeek (na 6 km)
  • Wandeling 26 km: tearoom De Palingbeek (na 8 km), café De Kroon (na 14,5 km) en cafetaria Dikkebusvijver (na 18 km; lunchpakket toegestaan)
  • Alle fietstochten: café De Dreve (na 10 en 38 km; lunchpakket toegestaan)

Deelnemers krijgen op vertoon van hun startkaart € 2 korting in het nieuwe interactieve Yper Museum én € 2 korting in het alom gekende In Flanders Fields Museum. Beide musea kom je tegen op de erfgoedwandeling van 8 km.

Deelnameprijs:
Leden van Gezinssport Vlaanderen en Gezinsbond: € 1,00
Niet-leden: € 1,50

Gpx-tracks: van de fietstochten zullen de gpx-tracks aan de start beschikbaar zijn. Breng je gps-toestel en een datakabel mee en wij laden de gekozen route gratis op je toestel!

In de startzaal zorgt de Gezinsbondafdeling van Ieper voor verse soep en kan je een croque uit het vuistje kopen. Kinderen (kleine en al wat grotere) kunnen zich uitleven op een heus FamilieFit Beweegdorp aan de startzaal.

Parkeren: er is ruim voldoende parking in de omgeving, bv. aan het zwembad en het voetbalveld, bereikbaar via de Leopold II-laan, en in de omliggende straten. Een doorsteek via het zwembad leidt recht naar de startzaal.

Wat verderop is er ook parking aan de Steverlyncklaan, waar zich o.a. een Aldi bevindt. De parking van Crack Meubelen mag helaas niet gebruikt worden, aangezien de winkel op zondag open is van 10 tot 18 u.

Contactinformatie:
Organisator: Gezinssport Vlaanderen in samenwerking met De Dunetrotters Veurne-Westhoek en Veurnewandelclub
Contactpersoon: An De Ceuster Tel.: 02 507 89 76
E-mail: an.de.ceuster@gezinsbond.be

Evenement website met alle info: https://www.gezinssportvlaanderen.be/wfdag2018

Alle deelnemers krijgen gratis de Herfsteditie Wandelkrant mee zolang de voorraad strekt!