Burg Eltz

Moselsteig

Een nieuwe super-wandelweg in Duitsland

Burg EltzOp 12 april is het zover. Dan opent officieel de Moselsteig. Wat landschap en cultuur betreft alvast even belangrijk en indrukwekkend als oudere broertjes zoals de Rheinsteig en de Eifelsteig. De nieuwe Moselsteig verbindt de gemeente Perl aan de grens met Luxemburg met de stad Koblenz aan de monding van de Moezel in de Rijn.

Over een afstand van 365 km loopt de Moselsteig afwisselend langs de linker- (Eifel) en rechteroever (Hunsrück). De nieuwe wandelweg neemt zo eigenlijk de rol over van de bestaande, honderdjarige Moselhöhenweg, die aan de Eifel zijde van de Moezel van Wasserbillig naar Koblenz loopt en aan de Hunsrück zijde van Koblenz naar de Porta Nigra in Trier. Vooral langs de linkeroever (Eifel zijde) is de Moselhöhenweg al een tijdje niet goed meer onderhouden (de M-markering is niet altijd meer duidelijk) en zoals we zelf mochten ondervinden is de weg soms zelfs versperd.

De nieuwe Moselsteig zoekt het wat avontuurlijker, wat logisch aansluit bij de naam “Steig” (klimmend pad, bergpad). De weg loopt afwisselend links en rechts van de Moezel, afhankelijk van waar de mooiste landschappen te beleven zijn, de interessantste monumenten, de spectaculairste wandelpaden enz. Ook de geschiedenis is nooit ver weg, met een hoofdrol voor de Romeinen. Rode draad van de wandelroute is ontegensprekelijk de wijncultuur.

De Steig wisselt dertien keer van oever tussen Perl en Koblenz. Het parcours is soms licht, dan weer zwaar en loopt dan eens door de bossen, dan tussen de wijngaarden of ook wel eens langs de Moezel zelf.

Met zijn 365 km behoort de Moselsteig tot de langste langeafstandswegen van Duitsland. De route is opgedeeld in 24 etappes, waarvan de kortste 11 km en de langste 24 km is. Zoals bij grote broer Rheinsteig zijn er op verschillende plaatsen aanloop- en toegangswegen en is er keuze uit vijf aansluitende rondwandelingen. Zeven “Traumpfade” (droompaden) sluiten aan op de Moselsteig, met als toppers onder andere het Eltzer Burgpanorama en het Bergschluchtenpfad Ehrenberg. Met de Moselbahn, de spoorlijn die door de vallei loopt, kan men zestien start- of eindpunten van een etappe bereiken, terwijl de trein in totaal in 25 plaatsen langs de Steig stopt.

De hoogtepunten van de Moselsteig opsommen is onbegonnen werk. Als we even persoonlijk mogen zijn, dan moeten we toch zeker De Bremmer Calmont, de steilste wijnberg van Europa (met een Alpijnse variante) vermelden en ook de passage door het dal van de rivier Eltz, ter hoogte van de beroemde Burg Eltz. Maar ook de passages van wijnstadjes als Bernkastel-Kues, Traben-Trabach en Zell kunnen als toppers beschouwd worden.

Alle informatie over de nieuwe Moselsteig is te vinden op de website www.moselsteig.de. Daar krijgt men een overzicht van alle etappes, de toegangswegen en extra rondwegen, de overnachtingsmogelijkheden en zo meer.

Een 76 bladzijden tellende brochure met een volledig overzicht van alle etappes, de hoogteverschillen, moeilijkheidsgraad, bezienswaardigheden en nog veel meer, is op dit ogenblik nog maar enkel in het Duits beschikbaar. Men kan de brochure downloaden van de website www.mosellandtouristik.de onder de rubriek “Der neue Moselsteig: als Broschüre, im Web und bei Facebook”.

Bij de dienst Mosellandtouristik GmbH, Kordelweg 1 in D-54470 Bernkastel-Kues, tel. +49(6531)9733-0, kan u ook terecht voor alle mogelijke inlichtingen over de hele Moezelvallei, inbegrepen vanzelfsprekend de Moselsteig. Per E-mail bereikbaar via info@mosellandtouristik.de .

In de loop van het volgende jaar krijgen jullie in de Wandelkrant een uitgebreid verslag van een wandelvierdaagse langs de Moselsteig.

Gilbert Roels.

Meer info over de Moezel kan je op de Wandelkrant website nu al terugvinden op de Moezel pagina (klik hier!).