Met de kids op stap

Activiteiten voor een weekendje weg in Wallonië

Weer of geen weer, soms zitten we verlegen om een ideetje voor een uitstap met de kids. De mogelijkheden zijn in Wallonië legio maar zoals het eenmaal onze berichtjes betaamt, kozen wij er onze favorieten uit. Have fun!


leeuwenwelpjes-Pairi-Daiza

© Paira Daiza – Pairi Daiza & Benoît Bouchez

Geboorte van twee leeuwenwelpjes in Pairi Daiza

Het team van Paira Daiza kondigde onlangs met veel vreugde de geboorte aan van Albi en Leo – what’s in a name – twee mannelijke leeuwenwelpjes. De baby’s en hun moeder Kira zijn op natuurlijke wijze verwekt en geboren en maken het uitstekend.

Op de ochtend van 20 februari waren de verzorgers en de dierenarts van Pairi Daiza getuige van de bevalling van Kira, de 11-jarige leeuwin. De welpen, wier geboortegewicht werd geschat op ongeveer 500 gram elk, werden sindsdien intensief in de gaten gehouden en gescheiden gehouden. Net als in het wild brengt de leeuwin haar welpen eerst weg van de groep. Ze delen nu het buitengebied met hun vader, Kenya, een imposante leeuw van 9 jaar oud. Hoog tijd dus om hen te bewonderen op La Terre des Origines, de wereld van Pairi Daiza die de landschappen en gebruiken van Afrika oproept. Een uitstapje met een hoog Hakuna Matata gehalte!

Plan je bezoek hier.


Blotevoetenpad

© Blotevoetenpad – Caroline Rase

Blotevoetenpad: in contact met jezelf en de natuur

Back to basics. In het kleine Ardense Montleban hebben ze dat goed begrepen. Het dorpje is gelegen in het hart van het natuurpark van de twee Ourthes en het land van de Massotais van Gouvy. Hier ligt ook La Ferme de la Planche: een boerderij die haar passie en kennis van het plattelandsleven, de natuur en het bos met ons wilt delen.

Hoe? Je kan hier tal van dieren bewonderen zoals paarden, ezels en alpaca’s en naar hartenlust spelen in de speeltuin. Maar er is nog meer: een buitengewone, verrassende en gezonde bezigheid. Je kan er ongeveer 3 kilometer op je blote voeten wandelen in de prachtige omgeving van de boerderij…

Hout, boom, aarde, steen en andere organische stoffen zoals gras, modder en hooi verfraaien dit beveiligde en voor iedereen toegankelijk wandelpad. Voor wie even zijn voetjes wilt laten rusten, zijn er plekjes voorzien om te pauzeren of te picknicken.

Hier kom je letterlijk en figuurlijk weer in contact met jezelf en de natuur.

Lees hier meer over het Blotevoetenpad.


Betoverende-spelletjes

© Mes aventures d’enchanteur – Tourisme Condroz-Famenne & Martin Dellicour 

Betoverende spelletjes

Mes aventures d’enchanteur” (Mijn betoverende avonturen) zijn 13 leuke, originele en interactieve wandelingen vol ontdekkingen en avonturen voor het hele gezin. Via speurtochten en schattenjachten kom je spelenderwijs meer te weten over de streek Condroz-Famenne en steden en dorpen zoals Ciney, Hamois, Miécret, Netinne en Goesnes. Met een leerling-tovenaarkit, avonturenboekje of je smartphone ga je de uitdaging aan! De twee digitale spelwandelingen zijn volledig gratis, je moet er enkel de applicatie voor downloaden op je gsm. In het dorp Gesves moet je bijvoorbeeld een amulet vinden voor het in handen valt van een toverknol. Als dat maar goed afloopt…


Draisines de la Molignee
© Railbikes van Molignée – Bruno D’Alimonte

Railbiken: fietsen op een oude spoorlijn

De Railbikes van Molignée zijn de ideale combinatie van actie en ontspanning. Je kan op je eigen tempo fietsen op een oude spoorlijn in het hart van de fabelachtige vallei van de Molignée.

Van Warnant naar Falaën en terug (8km), van Falaën naar Maredsous en terug (6km) of van Warnant naar Maredous en terug (14km). Er is ook een speciale spoorfiets voorzien voor mensen in een rolstoel.

Surf snel naar de website.


Prikkel-je-zintuigen

© Houtopia – Côté Enfance

Prikkel je zintuigen

Bij Houtopia draait het allemaal rond de 5 zintuigen. Binnen werd een ontdekkingscentrum ingericht waar kinderen al spelenderwijs kunnen leren hoe ze werken. Kunnen zintuigen ons bijvoorbeeld bedriegen en wat als er één uitvalt? Hoe kunnen we voor hen zorgen? Zijn ze met elkaar verbonden? Deze vragen worden met tal van leuke activiteiten, zintuiglijke proeven en ervaringen toegelicht en opgelost.

Buiten werd bovendien een vernuftig avontuurlijk parcours uitgestippeld. Je moet er zelfs een rivier oversteken en van een 30 meter lange glijbaan glijden! Familieplezier gegarandeerd dus, of het nu goed of slecht weer is!

Nog meer inspiratie voor gezinsuitstapjes.