Abdij Maria Laach aan Laacher See

Maria Laach en Laacher See

Met de Wandelkrant brachten we een bezoekje aan de Laacher See. Gelegen in het oosten van de Eifel in Duitsland met in de nabijheid de Abdij van Maria Laach vormt dit kratermeer een toeristische aantrekkingspool. Wandelaars, fietsers, cultuurfanaten, allen tref je ze daar. Wij uiteraard om er te wandelen, maar ook de abdij zullen we voor de gelegenheid eens aandoen. Via het infokantoortje aan de ruime parking ter hoogte van de abdij vind je alle (toeristische) informatie om dit stukje van de Vulkaaneifel te verkennen. Wij opteren eerst voor een wandeltocht rondom het kratermeer.

De Laacher See, zoals dit meer noemt, is bijna 13.000 jaar geleden ontstaan bij het uitbarsten van de Laacher Vulkaan. Heden is de krater gevuld met water, waardoor dit prachtige meer werd gecreëerd. Het zo ontstane meer heeft een omtrek van ongeveer 8 kilometer. Je kan er diverse wandelroutes aandoen. Plaatselijke tochten, maar ook de Jakobsweg pelgrimroute kom je er tegen. Na een blik te hebben geworpen op diverse infoborden starten we onze tocht.

Maria Laach bij de Laacher See
Bekijk het fotoalbum met één klik op bovenstaande foto!

Alleen zijn we uiteraard niet, maar de drukte valt goed mee. Via een pad gaan we vanaf de parking tot aan het meer. Een aanlegsteiger met enkele waterfietsen duikt plots op waar we een eerste keer het meer kunnen overzien. Vanaf daar begeven we ons via verharde paden het bos in. Het meer is trouwens grotendeels omgeven door prachtige beboste heuvels. Eerst wandelen we nog aan de rand van een smal bos en weilanden , met daarin enkele grote grazers. Markeringen van de Eifelverein zien we hier ook. Verderop zijn we langs beide zijden omgeven door bos. Op de moeilijke vochtige delen zijn er houten brugjes voorzien, zodat we met droge voeten kunnen blijven wandelen. Regelmatig heb je doorkijkjes op het meer wanneer het pad op enkele meters van de rand van het meer nadert. Om het genieten van dat zicht nog aangenamer te maken, staan er ook meestal (lig)banken. De gekende schelpmarkering van het pelgrimpad (Jakobsweg) staat hier ook goed aangegeven. Na een tijdje bereiken we een camping en een zeilclub. Het wordt vanaf hier ook weer een stukje geasfalteerde wandelweg.

Iets verderop maken we even een stop in Blockhaus Laacher See. Nadat we deze blokhut verlaten hebben duiken we spoedig weer het bos in. Een groter bos nu, met wederom regelmatig een doorkijkje op het meer. Ook rotsformaties doemen nu steeds meer op. Verderop wandelen we het bos uit, maar eerst krijgen we nog een open veld op het eind van dat bos. Dat staat wondermooi vol met klaprozen. Ook hier kuieren runderen rond, die zich begeven tussen het meer en het karrenpad wat wij nu volgen. We naderen zo ook stilaan de parking tegenover de abdij. In een stukje weide heeft een plaatselijke imker bijenkasten uitgezet. Via geasfalteerde paden en wegen naderen we onze startplaats.

Na in het plaatselijke restaurant op de abdijsite gegeten te hebben, nemen we nu even de tijd om de Abdij van Maria Laach als afsluiter te verkennen. Dat hier vele toeristen een bezoekje brengen, kan je zien aan de diverse winkeltjes die ook op deze site een plaats hebben gevonden. Loop hier zeker ook eens de bloemen- en tuinshop binnen. Je kan hier prachtige bloemen en planten kopen, evenals enkele streekproducten.

De plaatsnaam Laach dankt zijn naam aan het daar gelegen vulkanische meer. De naam “laach” is afgeleid van het Oudhoogduitse woord “lacha”, van Latijn “lacus” dat in het Nederlands “meer” betekend. De abdij werd oorspronkelijk Abdij Laach genoemd tot omstreeks 1862 de jezuïeten er de naam “Maria” aan hebben toegevoegd. De grondlegging van de benedictijnenabdij van Maria Laach gebeurde in 1093 door paltsgraaf Hendrik van Laach en zijn echtgenote Adelheid von Orlamünde-Weimar, weduwe van paltsgraaf Herman II van Lotharingen. 

Als we de kerk op de site binnengaan zijn er juist enkele monniken bezig met het zingen van gregoriaanse religieuze liederen. Even luisteren we ernaar en zo sluiten we ons bezoekje aan de Abdij van Maria Laach en de Laacher See af. Een leuke (her)ontdekking.

Meer info over Maria Laach en Laacher See:

https://www.maria-laach.de/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Maria_Laach

https://nl.wikipedia.org/wiki/Laacher_See