Maasduinen

De Maasduinen, Nationaal Park nabij Arcen

Wandelen in het Nationaal Park de Maasduinen

Ten noorden van Arcen ligt Jachthut “Op den Hamer”, ontvangstlocatie van het Nationaal Park de Maasduinen. We maken er een wandeling van 5 km door er de rode palen te volgen.

Na het ontbijtbuffet op maandag 28 oktober 2013 wandelen we even door Arcen. De storm is bijna geluwd. Aan de Maasbedding rukt de wind wel nog met volle vlagen tegen ons aan. Met moeite kunnen we onze camera stil houden. Het vlakbij gelegen kasteelpark van Arcen is sinds vandaag gesloten voor de winterperiode. Gisteren kon je er wel nog terecht, maar toen maakten we een dagwandeling met vertrek en aankomst te Arcen. Hierover kan je al meer lezen in het vorig artikel “Rondom Arcen” maar ook in de komende Wintereditie (2014) die je achteraf kan nalezen in ons archief. Arcen heeft ook een scootmobiel route. En met de Maashopper kan je overgezet worden naar de overkant van de Maas.

Na de middag rijden we even iets verder richting noorden van Arcen tot aan Jachthut “Op den Hamer”, de ontvangstlocatie van het Nationaal Park de Maasduinen. We maken er een wandeling van 5 km door de rode palen te volgen. Neven de hoofdweg ligt een kleine parking. Het adres is: Twistedenerweg 2 te 5856 CK Wellerlooi. Je kan er ook naartoe fietsen, het ligt aan fietsknooppunt 74. De wandelkaart met de gelopen route in het Nationaal Park de Maasduinen zie je hieronder staan. Ze hebben ook een website: www.dejachthut.nl

Tijdens de wandeling in de Maasduinen passeer je verschillende landschapskenmerken en historische elementen. Tijdens het eerste stuk zien we al welke schade de storm heeft aangebracht afgelopen nacht. Berkenbomen zijn als lucifertjes afgeknapt. We houden ook even halt aan een schuilhut onderweg nabij het “Pikmeeuwenwater”, een waterplas. We ontwaren ook een anti-tank constructie van het “Hollandse leger”. We zitten hier dan ook vlakbij de Duitse grens. Op een goede honderd meter voor het einde van de wandeling voelen we plots enkele regendruppels. Als we in de gezellige Jachthut aankomen gaan de hemelsluizen plots open. We hebben weer geluk gehad vandaag. Na een kop warme choco stappen we op om nog een kleine wandeling te maken rond “Het Grenswater”. We rijden er naar toe met onze auto. Opzij de Dorperheideweg is een kleine parking voor enkele auto’s voorzien. De vijver is mooi onderhouden en omgeven met verschillende zitplaatsen voor de vissers. Nu zit het er voor ons echt op en vertrekken we naar ons Belgenlandje via een kleine doorsteek met Duitsland. Na een klein uurtje bevinden we ons al in Maaseik, net over de grens met Nederland.

Fotogalerij:

Wandelroute:

Download hier weldra de GPS wandelroute.

Afstand: 5 km – Tijd inclusief rust: 1u30 – Hoogtemeters: 15m