Lottum kleurt en geurt naar Rozen

Rozenfestival 2014 te Lottum, Nederland

Vrijdag 8 t/m zondag 10 augustus 2014

We waren te gast op het tweejaarlijks Rozenfestival in het Nederlandse dorpje Lottum, gelegen aan de Maas op zo’n 15 kilometer ten noorden van Venlo. Bij het naderen van het dorp werden we via pijlen en medewerkers perfect naar de ruime parkings gestuurd, aan de rand van het dorp en op wandelafstand van het hele gebeuren. Heel het dorp was afgesloten voor dit bloemen spektakel. Via diverse ingangen kon men het dorp betreden om zo lekker te genieten van alles wat je je maar kunt voorstellen van en over rozen. Heel het dorp fleurde letterlijk op met deze bloemenpracht. Met een plattegrond in de hand konden wij probleemloos kuieren door de gezellige straatjes en pleinen van het dorp. Vele huisgevels hadden hun beste beentje voorgezet en zagen er sierlijk uit met al die rozen. Ook diverse thema’s werden door rozenpracht weergegeven. Bij de prachtige bloemstukken onderweg geraakten we bijna niet uitgekeken. Aan het Maasplein was er een heus tentendorp gecreëerd in ware Las Vegas-stijl. Daar kon men terecht voor workshops zoals bloemschikken en ook diverse shows waren er te volgen. Met steeds die prachtige rozen als aandachtspunt. Verderop in de Rozenschuur kreeg je een idee hoeveel verschillende rozen er wel bestaan. En dat waren er veel. Natuurlijk eiste Kasteel de Borggraaf ook een prominente rol op. Op zich al heel prachtig, maar nu het Rozenfestival hier zijn intrede deed, waan je je soms in een sprookje. Op onze weg naar de kerk passeerden we ook nog even de Toprozentuin, die trouwens ook buiten dit gebeuren te bezoeken valt. De kerk, en dan vooral de binnenzijde ervan, was voor ons de echte topper van het hele gebeuren, echter zonder afbreuk te willen doen aan al die andere prachtige creaties in de omgeving. Op een rozenwolk sloten we dit bezoekje af op het Marktplein waar allerhande muziek- en dansgroepen het beste van zichzelf gaven. Bekijk gerust eens de fotospecial van dit gebeuren (red.: begin september).

De volgende editie, die plaatsheeft in het tweede weekend van augustus 2016, staat al met stip genoteerd in onze agenda!

 Een heel dorp in beweging:

Miljoenen rozenknopjes zijn verwerkt in vele kleurrijke rozenmozaïeken en objecten, gemaakt door verenigingen, vriendengroepen, families en bedrijven. Twintig bloemistengroepen hebben de panden rondom de Markt aangekleed, alsmede de kerkmuur en de kerkpoort, de entree van de Rozenhof en de entrees van het festival, de Veerweg en de Annakapel. Daarnaast is er weer vele uren werk gestoken in de versiering van een aantal grote projecten, waaronder de  Kerk, kasteel de Borggraaf en het Maasplein.
Alles draait dit weekend in Lottum om rozen; buitenrozen, kasrozen, snijrozen, rozenfilms en diverse rozenproducten en -snuisterijen. Tijdens het Rozenfestival is de Lottumse Rozentuin vrij te bezichtigen. Hierin staan meer dan tweehonderd soorten van de allerbeste rozen, die groeien en bloeien in het Nederlandse en Duitse klimaat. Elders op het festivalterrein is een speciale Rozenschuur ingericht in samenwerking met Bruidsmodehuis Engels. Hierin zijn vele soorten buitenrozen te zien die met al hun geuren en kleuren de show stelen. Geheel in het thema van deze editie: ‘Rozen stelen de show’. Buiten de Rozenschuur zijn oculeerdemonstraties en wordt uitleg gegeven over de totstandkoming van een roos; van bottel tot rozenstruik. Ook is er een rozendokter aanwezig.

Maasplein

Het Maasplein is dit jaar ingericht in de stijl van Las Vegas, met het bekende ‘Welcome to Las Vegas’ bord, het Casino Royale, een saloon, een grote wedding chapel en een gigantische fontein, dit alles uiteraard uitbundig aangekleed met rozen. Veiling Rhein-Maas houdt een tentoonstelling van kasrozen, snijrozenshows en demonstraties van de veilingklok. Elders op het Maasplein hebben de Florale Vormgevers een paviljoen ingericht, waar driemaal daags een wervelende show vol verrassingen gehouden wordt. De show met de titel ‘Viva Las Vegas’ bestaat uit bloemsierkunst, dans, gokken en humor. Op de tuinmarkt op het Maasplein staat onder meer een stand van Groei en Bloei, waar bloemschikdemonstraties plaatsvinden. Ook Heidi Lispet geeft bloemschikdemonstraties op het Maasplein.  

Kerk

Zoals iedere editie van het Rozenfestival zal de kerk weer één van de hoogtepunten van dit evenement vormen. Meer dan veertig vrijwilligers en acht bloemisten hebben de kerk uitbundig versierd met maar liefst 35.000 rozen en 10.000 andersoortige bloemen. Zestien bloemenzuilen van 3,5 meter hoog sieren de kerk, aan het plafond hangen vijf immens grote lampenkappen en over het gehele middenpad stroomt een prachtige waterpartij. Over de hele lengte van de kerk is een bloemrijke lambrisering aangebracht. De diverse arrangementen zijn afkomstig van Hanneke Frankema, die onlangs tweede is geworden bij het Nationaal Kampioenschap bloemsierkunst. Tijdens het festival is er bovendien iedere avond van 21.15 tot 23.00 uur een lichtshow in de kerk: een adembenemend samenspel tussen bloemen, muziek en licht.

Bereikbaarheid

Wat betreft de bereikbaarheid heeft het festival dit jaar grote stappen gemaakt. Omdat de gehele bebouwde kom van Lottum weer afgesloten is voor verkeer, dienen bezoekers te parkeren op één van de parkeerplaatsen aan de rand van het dorp. Dit jaar is er een extra parkeerplaats bijgekomen. Ook de wandelroutes van de parkeerplaatsen naar het dorpscentrum zijn nog duidelijker aangegeven en op het festivalterrein zelf zijn meer zitgelegenheden gecreëerd. Bij de kassa’s en de vernieuwde entrees worden dit jaar bovendien extra veel vrijwilligers ingezet, om het ontstaan van wachtrijen voor dit populaire dagje uit tot een minimum te beperken.

{gallery id=lottum rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}rozenfeest{/gallery}