Belgische ‘Wandelroute van het Jaar’ gezocht
Op de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam is het een lange traditie om een ‘Wandelroute van het Jaar’ te kiezen. Op 28 februari 2015, tijdens de vierde Belgische editie van de Fiets en Wandelbeurs, bekronen we voor het eerst een Belgische ‘Wandelroute van het Jaar’. Na een eerste selectie door de jury blijven er 12 kanshebbers over.
Met de trofee wil de Fiets en Wandelbeurs een Belgisch wandelinitiatief bekronen dat het voorbije jaar voorgesteld is of vernieuwd werd. Zowel langeafstandsroutes, wandelnetwerken als wandellussen met een thematische samenhang komen in aanmerking. Om de wandelaar op weg te zetten naar een verrassende wandelbeleving mogen zowel wandelgidsen, kaarten als downloadbare digitale bronnen ingezet worden. Na deze longlist volgt begin februari, na uitgebreide testwandelingen, de shortlist en op de beurs de bekroning.
De 12 kandidaten uit de longlist
(in alfabetische volgorde)
1. De Wijers lange afstandswandeling Lage Kempen
Regionaal Landschap Lage Kempen heeft in het hart van de provincie Limburg een lusvormige wandelroute ontwikkeld door de Wijers, een gebied met 1001 vijvers en grote heidegebieden.
2. La Grande Traversée de la forêt du Pays de Chimay
Een GR kaderend in het thema van bosbeleving. Naamse valleien van Hermeton en Viroin en de uitgestrekte wouden rond het Henegouwse Chimay.
3. Langs sporen van de Groote Oorlog
Op zoek naar landschapslittekens en verhalen van de Eerste Wereldoorlog via GR-paden in de provincies West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
4. Rand’Ourthe
220 km trektochten zonder rugzak. Je smartphone gidst je in etappes door het land van Ourthe en Aisne, van Durbuy tot Houffalize.
Een langeafstandswandeling van 138 kilometer over de golvende paden van de Luikse Condroz (ten zuiden van Hoei).
Een grensoverschrijdend langeafstandswandelpad door Oost- en West-Vlaamse en Zeeuwse polders en kreken.
7. Terhistoire
Met een app op stap door het land van iguanodons, oude mijnsites en de grensbossen bij Bernissart / Condé-sur-l’Escaut.
Van de Kemmelberg tot de Voerstreek, 468 km lang vernieuwd Grote Routepad tussen de uithoeken van Vlaanderen.
9. Wandelgebied Landschapspark Zuidrand
Een cluster aan wandellussen door negen gemeenten ten zuiden van de stad Antwerpen.
10. Wandelnetwerk Kempense Landduinen
340 kilometer wandelplezier in de Antwerpse gemeenten Balen, Geel en Meerhout. Vernieuwd netwerk,volgens het knooppuntensysteem.
11. Wandelnetwerk Pajottenland
Het meest uitgebreide wandelnetwerk van Vlaanderen, maar liefst 760 kilometer aan wandeltrajecten in het Pajottenland (Vlaams-Brabant) en een stukje Oost-Vlaanderen.
12. Wandelnetwerk Rivierenland
Vernieuwd wandelnetwerk in de Schelde- en Zennevallei tussen Reet, Willebroek en Mechelen.