InCamino

Lijkwade-routes op de Via Francigena

IN CAMMINO. De deur van Turijn: Lijkwade-routes op de Via Francigena

 Religieus, inclusief en duurzaam toerisme staan centraal in het project “Via Francigena for All” met de tentoonstelling “IN CAMMINO. La porta di Torino: itinerari Sindonici sulla Via Francigena”, gepresenteerd in Palazzo Madama – Stedelijk Museum voor Oude Kunst van Turijn van 13 juli tot 10 oktober 2023. Bijna 100.000 bezoekers deden de tentoonstelling in Turijn aan. Deze staat nu opgesteld van 13 december 2023 tot 14 juni 2024 in Brussel , in de ruimtes van de regio Piemonte gelegen op de Troonstraat 62 te Brussel. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9.00 – 22.00 uur. Zaterdag en zondag gesloten. Gratis toegang. Gelegen op wandelafstand van het Centraal Station.

Het is een multidisciplinaire en interactieve reis, een echte virtuele reis die de historische en hedendaagse centrale punten van Turijn en Piemonte belicht, de thuisbasis van de Heilige Lijkwade en de belangrijkste toegang tot het schiereiland langs de pelgrimstocht op de Via Francigena .

Het is gemaakt door de regio Piemonte in samenwerking met Palazzo Madama – Stedelijk Museum voor Oude Kunst van Turijn en de Carlo Acutis Foundation.

Het project, ook ondersteund door ENIT, beschouwt de Via Francigena als een van de grootste uitingen van de bevordering van religieus en inclusief toerisme en als een kans om zich te concentreren op een van de belangrijkste Italiaanse routes: de route die Piemonte doorkruist met de tentoonstelling/route die het gebied vertelt door de historische en hedendaagse centrale punten van de regio, de thuisbasis van de Heilige Lijkwade en de belangrijkste toegang tot het schiereiland langs de pelgrimstocht aan de Via Francigena, te benadrukken.

Begeleidend bij de reis is een reflectie op het thema van de pelgrim – hij die op weg is naar materiële verlossing, van lichaam en geest – en van de reis van de Heiligen van Liefde, van San Giovanni Bosco naar San Giuseppe Cafasso, van San Giuseppe Benedetto Cottolengo naar zegende Piergiorgio Frassati en Carlo Acutis, met een reeks ontmoetingen met de ziel van de regio via een visuele studie gewijd aan de grondthema’s ervan. 

De tentoonstelling

InCaminotentoonstelling

De tentoonstelling ontwikkelt de thema’s van de reis, de Via Francigena en de Lijkwade-routes, opgebouwd uit vier delen, elk verbonden met een specifiek thema. In de eerste worden zestien originele illustraties gepresenteerd, gemaakt door jonge Italiaanse kunstenaars die nu wereldwijd erkend worden. Een reeks werken geïnspireerd door de concepten van pelgrimstocht, spiritualiteit, de lijkwade, de paden, de Heiligen van Liefde, maar ook door de essentiële morfologische aspecten van Piemonte en de relatie tussen mens, natuur en voedsel. De kunstenaars zijn: Massimiliano Aurelio, Giacomo Alvise Bettiol, Roberto ‘Hikimi’ Blefari, Davide Bonazzi, Andrea De Luca, Massimiliano Di Lauro, Giovanna Giuliano, Riccardo Guasco, Gabriele Pino, Sergio Ponchione, Jacopo ‘Jeugov’ Riva, Jacopo Rosati, Elisa Seitzinger, Elisa Talentino, Ilaria Urbinati, Cinzia Zenocchini. Het tweede deel bevat een hele reeks videomateriaal dat speciaal is gemaakt om de routes Via Francigena en de Lijkwade te illustreren, waardoor bezoekers zich kunnen onderdompelen in de landschappen van de doorkruiste plaatsen. In het derde deel belicht een grote interactieve kaart de paden van het project “Via Francigena voor iedereen” en de paden naar de Lijkwade geïllustreerd in Sisto Giriodi’s boek “De andere Lijkwaden”. De kaart wordt geflankeerd door foto’s van de tientallen lijkwaden die met fresco’s zijn aangebracht op de buitenmuren van gebouwen langs de paden van Piemonte. Werken die zelfs bij veel Piemontezen weinig bekend zijn, ondanks het feit dat ze een bijzonder geval van volksdevotie vormen, een drie eeuwen durende kunstcyclus. Ten slotte is er in het vierde deel een afbeelding van het werk van de Turijnse kunstenaar Carlo Gloria met als thema de reis, tentoongesteld in de residentie van de Italiaanse ambassadeur in Brussel. 

Fondazione Carlo Acutis

De Heilige Lijkwade heeft eeuwenlang mensen over de hele wereld geïnspireerd, geprovoceerd en uitgedaagd. De Carlo Acutis Foundation werkt aan het bevorderen van het bewustzijn van deze schat die in de stad Turijn wordt bewaard en ondersteunt sociale en liefdadigheidswerken die zijn geïnspireerd door het Beeld van de grootste Liefde dat erop is gedrukt. 

Nuttige informatie:

https://www.fondazionecarloacutis.org/it/in-cammino-itinerari-sindonici-sulla-via-francigena-2