Bohan

La Vallée des Baraques

La Vallée des Baraques: rondwandeling vanuit Bohan

Ons dagprogramma: vanaf hotel Le Fief de Liboichant met de auto naar Bohan, vandaar uit maken we een rondwandeling genaamd “La Vallée des Baraques”, categorie C. Nadien volgt nog een terrasje vlakbij ons hotel in Alle-sur-Semois.

Onderweg zijn 2 klimmetjes te verwerken, van bij de start een korte klim van 140 m die je tot een mooi uitzichtpunt brengt. Nadien volgt een afdaling en een vlakker stuk, gevolgd door een klim van 200 hoogtemeters deels doorheen een pad wat eerder op een beginnend beekje lijkt. Vandaar ook een categorie “C”. Niet voor eenieder doenbaar, daar er ook nog over een geïmproviseerd bruggetje een riviertje moet overgestoken worden!

Je kan het volledige fotoalbum inzien op onze fotowebsite https://wandelkrant.smugmug.com/België/La-Vallee-des-Baraques/

Na ons rijkelijk ontbijt in “Le Fief de Liboichant” maken we ons gereed voor een kleine dagtocht. Eerst springen we nog even binnen bij het VVV in Vresse-sur-Semois waar we uitgebreide uitleg krijgen over alle wandelmogelijkheden. Veel te veel, gelukkig, want daar zijn we hier voor. Ook onze Wandelkrant ligt op de balie voor de vele toeristen, gratis mee te nemen (Corona update: de Wandelkrant is nog enkel online te lezen in onze kiosk op https://wandelkrant.be/kiosk/

Nadien rijden we verder langs de kronkelige Semois, over een bergtop heen, naar Bohan toe. Op het programma staat een wandeling van categorie C, die “La Vallée des Baraques” genoemd is, in totaal 14 km lang is en een 4 tal uren in beslag neemt.

Achter de kerk van Bohan aan de Semois is een ruime parking, plaats zat om onze auto te parkeren.

We volgen de plaatjes met rode opstaande balkjes die ons perfect begeleiden. We krijgen dadelijk een klimmetje te verwerken naar een kruis toe vanwaar we een mooi uitzicht op Bohan hebben.

Nadien dalen we af in de richting van de Franse grens.

 

Vervolgens schakelen we over naar een hoger “adventure” gehalte met geïmproviseerde bruggetjes.

Paden zijn omgetoverd tot beekjes …

… tot we hoog en bijna droog in het bos terug kunnen afdalen langs een tarmac weg met nog een stukje onverhard ertussendoor.

Zo bereiken we dan ook opnieuw Bohan, waar we gestart zijn zonder modder aan onze schoenen en kledij.

Vooral het voorlaatste deel was “zwaar” aan de voeten door het pad dat eigenlijk een beginnend beekje was. We hielden wel onze voeten droog, maar onze schoenen waren op het laatst heel bemodderd, alsook onze broekspijpen. Gelukkig droogde de smurrie op tijdens het laatste stuk, en hadden we nog een deken in de auto liggen om onze autozetels te vrijwaren van dit stuk Naamse slijk.

Totale afstand: 12 km | Hoogte bij de start: 182 m | Hoogste punt: 372 m | Benodigde tijd inclusief rust: 5u

Bij het terug rijden naar het hotel maken we een korte drank stop aan een mooi zonnig terras net voor ons hotel. We hebben wat bekijks met onze kleren, maar wandelaars zijn hier welgekomen gasten. Bij het binnengaan van het hotel trekken we alvast voorzichtig onze schoenen uit en lopen we op onze kousen verder naar onze kamers, waar een deugddoende douche ons verlost van het overige kwaad. Amen 😉

In de veranda nemen we nog een opwarmertje vooraleer we verhuizen naar het restaurant.

Ons avondmenu: