Knooppuntennetwerk de Marken

Cupramontana-Accoglie is een vereniging van vakantieaccomodaties in de gemeente Cupramontana, in de Italiaanse regio Le Marche (de Marken).

In navolging van het Limburgse knooppuntennetwerk zijn zij hier ook gestart met een wandel en fietsroute knooppuntennetwerk aan te leggen: het “knooppuntennetwerk Castelli del verdicchio”. Je kan online je route op voorhand samenstellen, het netwerk downloaden als een kml bestand (dat bekend in de oren zal klinken voor de doorwinterde GPS wandelaars), of gebruik maken van een App voor op je smartphone. Deze App is nog in volle ontwikkeling en voorlopig enkel op Android te bekomen. De definitieve versie zal zowel op Android, iOS en BlackBerry draaien en te bekomen zijn in de respectievelijke webwinkels.

 

Momenteel is enkel het gebied tussen Cupramontana, Jesi, Montecarotto en Staffolo al te bewandelen of te befietsen via het routenetwerk. Eenmaal dit goed loopt wordt een uitbreiding voorzien naar de andere gemeenten in deze regio, vertelt ons Erik Wempe, voorzitter van Cupramontana-Accoglie.

Maar ze gaan zelfs een stapje verder en bieden op maat gemaakte themaroutes aan gebasseerd op deze knooppunten. Momenteel zijn er al een vijftal uitgewerkte routes te verkrijgen, maar er wordt hard gewerkt aan een grotere lijst:

  • Een rondje Cupramontana: langs de wijk San Bartolomeo en het riviertje de Esinante (9 km).
  • Midden tussen de Verdicchio: dwars door de wijngaarden van de Verdicchio en door de vallei van San Michiele (12,6 km).
  • Kastelentocht: van Cupramontana, over Maiolati Spontini en langs San Marco di Sotto terug naar Cupramontana (15,6 km).
  • Langs de Esino: langs de boord van de rivier Esino (5,9 km).
  • Van Cupramontana naar Staffolo: een dagtocht tussen de twee buurgemeenten Cupramontana en Staffolo(19,1 km).

Terplaatse zal je zeker een logeerplaats vinden naar eigen gading en budget in een bed en breakfast, vakantiewoning, vakantieappartement, agriturismo, country house of camping.  Alle leden van de vzw promoten een kleinschalige plattelands economie die samen gaat met de natuurlijke omgeving. De meesten onder hen bezitten zelf een landbouwbedrijf en produceren hun eigen wijn, olijfolie, honing en tal van andere producten van de Colli Esini.

Meer info op: http://hiking.cupramontana-accoglie.it/NL-index.php