De kerstmarkten komen eraan

Traditioneel, ondergronds of gezellig: kerstmarkten naar ieders wens!

Als het langzaam kouder wordt begint de gezellige kersttijd, met liefdevol ingerichte en verlichte kerstmarkten. Of het nu grote en traditionele kerstmarkten zijn zoals in Mainz, Trier en Koblenz dan wel kleine, verborgen schatten zoals de Lucia-Markt van Rech in het Ahrdal – hier komt iedereen in kerststemming. Eén kerstmarkt is zelfs ondergronds: in het mysterieuze halfdonker van de “onderwereld” van Traben-Trarbach lijkt het net een doolhof van historische wijnkelders met de Mosel-Wein-Nachts-Markt.

Een heel bijzondere sfeer treft u ook in de Palts. Het Neustadter marktplein en de historische binnenhoven worden magische plaatsen vol geuren, kleuren en smaken. Slow food-producenten uit de Palts en ambachtelijke bedrijven presenteren hun bijzondere gerechten. De kerstmarkt varieert per week dankzij kleine, maar imposante veranderingen en verrassingen.

Zelfs hele dorpen ondergaan een metamorfose in de kersttijd: het kleine Waldbreitbach in het Westerwald is beginnend met de 1e Advent (zondag vier weken voor kerstmis) tot en met 2 februari van het volgende jaar feestelijk versierd. In de kerk wordt een grote wortel-kerststal gebouwd en boven het hele dorp straalt de ster van Bethlehem. Voor een winterse wandeling is de “Kleine Krippenweg” geschikt, die zich ruim twee kilometer langs de oever van de Wied en door het romantische vakwerkdorp slingert. In de winkeletalages zijn fraaie kerststallen te bewonderen. Maar ook de “Große Krippenweg”, die door het winterse kloosterlandschap leidt, fascineert door de vele bijzondere kerststallen. Kerststallenbouwer Gustel Hertling exploiteert een bezienswaardig museum met meer dan 2400 exemplaren. Elk jaar worden in Waldbreitbach nieuwe attracties bedacht. Zo tooit een drijvende adventskrans de Wied en op de trap van de kerk flankeren manshoge notenkrakers de route. Sinds 2014 trekt ook een drijvende kerststal van ongeveer acht bij drie meter met 1,80 meter grote figuren bezoekers aan.

Meer info op:

www.rijnland-palts.nl/Kerstmarkten

www.mosellandtouristik.de/nl

www.neustadt.eu

www.westerwald.nl/

wiedtal.de/weihnachts-und-krippendorf-waldbreitbach