Kerstmagie

Ontdek de Kerstmagie in het hart van Europa

Een bezoekje aan het drielandenpunt Duitsland-België-Nederland is tijdens de kerstperiode extra speciaal. Dan zijn de steden feestelijk verlicht, zorgt de glühwein voor de kerstsfeer en bovendien vindt u op de vele kerstmarktjes gegarandeerd het ideale kerstgeschenk. 

 

Boven- & ondergronds: de kerstmarkt van Valkenburg
Al sinds jaar en dag vormen het Zuid-Limburgse Valkenburg en Kerstmis een perfect duo. In de ondergrondse Mergelgrotten, de Gemeentegrot en Fluweelengrot opent op 15 november 2013 de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa de deuren. Honderden handelaars bieden er ambachtelijke producten en kerstgeschenken aan. Dankzij de kerstliedjes die in de gangen weerklinken en de kaarsen die voor een prachtig schaduwspel op de muren zorgen, is de sfeer in dit eeuwenoude stenen labyrint heel bijzonder.
Maar ook bovengronds kunt u dankzij de ontelbare lichtjes de kerstsfeer opsnuiven in Valkenburg. Het kerstseizoen gaat hier op zaterdag 17 november van start met spectaculair vuurwerk en de bekende kerstparade.
 
Kerstballen: met de mond geblazen en met de hand beschilderd
De Waalse stad Luik verwelkomt haar bezoekers in het kerstdorp “Village de Noël”, in de schaduw van het prinsbisschoppelijk paleis. De talrijke lichtjes, kerstversiering, geuren en muziek brengen een magische sfeer in het dorp dat 100 houten kraampjes telt. Aanschouw er de talrijke artisanale kunstwerken, zoals de met de mond geblazen kerstballen waarbij de figuren, die uit de Waalse en Luikse folklore stammen, met de hand geschilderd zijn. Het is het perfecte souvenir van deze kerstmarkt.
Als u dan toch in Luik bent, is het zeker aan te raden om ook eens een bezoekje te brengen aan het nabijgelegen kasteel van Modave. Het indrukwekkende gebouw wordt tussen 7 december 2013 en het nieuwe jaar volledig gedecoreerd met toverachtige kerstversiering. Een must voor alle kerstfans.
 
Gewoonweg sprookjesachtig: kerst in burchten en kastelen
Nu de kerstperiode weer in zicht is, schieten in de regio Aken-Düren-Heinsberg de sprookjesachtige kerstmarkten weer als paddenstoelen uit de grond. Vooral de kerstmarkten die plaatsvinden aan een van de talrijke historische burchten en kastelen van de regio zorgen voor een bijzondere sfeer. Wandel tussen de middeleeuwse muren en ga terug in de tijd terwijl u geniet van hete glühwein en heerlijke kerstkoekjes.
Tijdens de zogenaamde Kupferstädter Weihnachtstagen (de kerstdagen in Stolberg) kunnen bezoekers in de indrukwekkende middeleeuwse burchtstad Stolberg een levende kerststal aanschouwen of een bezoekje brengen aan het atelier van de kerstman. Ook tijdens het weekend, telkens van donderdag tot zondag, komt de markt aan het kasteel van Merode tot leven. De historische sfeer en het ambachtelijke werk van Schmied & Co. nemen de bezoeker mee op een kerstreis in de tijd. Daarnaast kunt u ook het stoomtreintje uitproberen. Plezier verzekerd als de sint jong en oud een bezoekje brengt op dit treintje. Kunt u maar niet genoeg krijgen van burchten en kastelen? Breng dan tussen 13 en 15 december 2013 zeker een bezoekje aan het kasteel Burg Rode. Dan vindt in en rond dit kasteel en in de binnenstad van Herzogenrath de zogenaamde Burgweihnacht plaats.
 
In de “hoofdstad van de smaak”: Winterland Hasselt
De Vlaamse stad Hasselt staat ook bekend als de “hoofdstad van de smaak”. In Winterland Hasselt staat smaak dan ook centraal. Overal kunnen bezoekers zich tegoed doen aan talrijke lekkernijen. Proef ook zeker eens een typische Hasseltse jenever! En begint het plotseling hard te sneeuwen? Geen probleem, Winterland Hasselt is deels overdekt.
In dat geval is ook het Winterland Café een mogelijk alternatief. Of breng een bezoekje aan het huis van de kerstman op het Kolonel Dusartplein. De blikvangers van Winterland Hasselt zijn ongetwijfeld het reuzenrad, dat u al van ver kunt aanschouwen, en de grootste mobiele schaatsbaan van België.
 
Belangrijke data voor kerst in het hart van Europa:
15.11.-23.12.2013: ondergrondse kerstmarkt in Valkenburg (NL)
15.11.-23.12.2013: kerststad Valkenburg (NL)
16.11.2013-05.01.2014: Winterland Hasselt (BE)
23.11.-22.12.2013: Kupferstädter Weihnachtstage in Stolberg (telkens za/zo) (DE)
28.11.-22.12.2013: kerstmarkt aan het kasteel van Merode (telkens do-zo) (DE)
29.11.-30.12.2013: kerstdorp Luik (BE)
07.12.2013-05.01.2014: kerstversiering aan het kasteel van Modave (BE)
13.12.-15.12.2013: Burgweihnacht in Herzogenrath aan het kasteel Burg Rode (DE)
15.12.2013-05.01.2014: Wentjerdruim winterstad Sittard (NL)
 
Voor informatie over de regio, logies en arrangementen, zie www.hartvaneuropa.eu.