Karelwandeling

Originele start van de Karelwandeling!

Met een verhalenwandeling van Oostvleteren naar Merkem op 22 april én met het boek ‘De schat van Merkem’ wordt een nieuwe route, de ‘Karelwandeling’, officieel gestart. Deze route van 10 km loopt van Oostvleteren via Renige en Noordschote naar Merkem. Ze is gebaseerd op het oorlogsdagboek 1914-1918 van juwelier-koster Karel Balduck uit Merkem.

Op zondag 22 april kan je, in groepjes van 15-20 personen met een begeleider op zoek gaan naar de schat van Merkem. Dat is de tocht die Karel Balduck 100 jaar geleden maakte om zijn schat in Merkem te gaan zoeken.

Het traject van deze Karelwandeling is 10 km. Onderweg staan 10 vertellers die – aan de hand van een broekfragment, een gedicht, woorden en daden – pakkende verhalen vertellen uit 1914-1918, van aan en achter het front.

Ze gaan over de familie Balduck, die moest vluchten en overleven, maar ook over historische gebeurtenissen en heroïsche daden, over verdriet en vreugde, over heimwee en afscheid. Voor elk wat wils, voor volwassenen en kinderen.

 

Praktisch

Vertrekken kan tussen 13u30 en 14u30 aan de Sint-Amatuskerk in Oostvleteren. De aankomst met slotverhaal is in de Sint-Baafskerk van Merkem. Is 10 km te veel? 3 km kan ook, met vertrek aan de Drie Grachten, bij vzw De Boot, Ieperleedijkstraat 1a in Merkem.

Vooraf inschrijven is gewenst! Mail naar Davidsfonds Houthulst: balduckverhalen@gmail.com. Deelname kost 10 euro: 2 drankjes,1 broodje en 1 prijslotje inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar: 5 euro. Weer of geen weer, we wandelen! Zorg wel voor aangepaste kledij en schoeisel.

Na 22 april wordt de route en beknopte beschrijving van deze Karelwandeling ter beschikking gesteld aan de betrokken gemeenten.

Organisatie

Davidsfonds Houthulst, Davidsfonds Vleteren, Davidsfonds Reninge-Noordschote en Soldatenbond Reninge in samenwerking met Ann Driessen, auteur van ‘De schat van Merkem. Het waargebeurde verhaal van Karel Balduck in Wereldoorlog I’, dat op 22 april te koop is. Voor meer info: boekenvanann@gmail.com.