Kaiserstuhl

Kaiserstuhl

De Kaiserstuhl verwacht je!

Op een goede 520 km van Brussel ligt een onbekende regio voor velen: de Kaiserstuhl. Wandelen, fietsen, het Europa-park pretpark, het Zwarte Woud, universiteitsstad Freiburg, zijn wijngaarden, wijn en Sekt. Bepaal zelf hoe actief of relax je de streek wil verkennen. Er is voor ieder wat wils! We waren er een weekje te gast en maakten onderstaande uitstappen. Is je interesse gewekt, lees dan hieronder verder en geniet van de talrijke foto’s.

Kaiserstuhl: een vulkanisch stulpje

Kaiserstuhl ligt in de Duitse deelstaat Baden, tegen de Franse grens op nabij Breisach. Het is een vulkanisch stulpje van een 16 km op 12 km. Het hoogste punt ligt een 355 m hoger dan de Rijn, die ten westen van de Kaiserstuhl stroomt. Bekijk hier een smaakmakende introfilm opgenomen te Ihringen aan de Kaiserstuhl.

Begin augustus 2015 waren we een week te gast in Ihringen waarbij we dagelijks uitstappen maakten in de onmiddellijke omgeving onder deskundige begeleiding van plaatselijke gidsen en toerisme verantwoordelijken. Daarbuiten bezochten we ook het nabijgelegen Zwarte Woud en het Europa-Park op eigen initiatief.

Hieronder beschrijven we je wat je zoal op een week tijd kan doen in de Kaiserstuhl regio. Het volledige fotoalbum kan je rechtstreeks openen met één klik op onderstaande foto:

Kaiserstuhl


Gässliwanderung te Endingen

Maandag voormiddag werden we opgewacht door Gerda Kauschat in het VVV kantoor van Endingen. Samen met haar wandelen we door het pittoreske stadje Endingen gelegen aan de noordoostelijke rand van de Kaiserstuhl. Het stadje kent vele steegjes, vandaar ook de naam “Gassliwanderung”. Onderweg komen we zelfs een kiwiboom tegen met lekkere sappige vruchten, een gevolg van het microklimaat. Je merkt het ook aan de even vriendelijke mensen die hier in de stad rond lopen. In de St. Peter Pfarrkirche nemen we een kijkje. We krijgen daarbij uitleg over het systeem van “godsdienstbelasting”. Hierbij sta je vrijwillig een stuk van je loon af aan de Kerk (of een ander genootschap). Vlakbij het “Rathaus” staat ook een bijzondere fontein. Ernaast staan inscripties ingekerfd op de grond. Dit heeft te maken met de folkloristische optocht op vasten-avond waarbij narren door het stadje lopen. Het stadje kent ook een narren museum, waar verschillende kostuums staan tentoongesteld. Lees zeker eens de tekst van “De Endinger Jokili” in onderstaand fotoalbum. Nadien trekken we door de hoofdstraat vanaf de stadspoort terug naar het stadhuis. Hier loopt een tentoonstelling van de volksverhuizing in 1842 van Baden naar Venezuela. Je kan er alles over lezen in het fotoalbum. Tot slot nemen we nog een kijkje in de apotheek. Hier is de tijd letterlijk blijven stilstaan. Zie het fotoalbum … . Ondertussen is het al middag en beginnen onze magen te knorren. Ook hier werd aan gedacht. We worden vriendelijk uitgenodigd voor een lekker dagmenu in een van de vele horeca zaken die Endingen rijk is. Ja, Endingen leeft en is zeker een bezoekje waard.

Tip: Gässliwanderung Endingen – te reserveren via: Kaiserstühler Verkehrsbüro, Adelshof 20, Endingen.


E-bike tocht doorheen de Endingse wijngaarden

Een fietstocht met de Wandelkrant, tja, dat moet kunnen! Maar dan wel met een e-bike!

Na het middagmaal en een geurende kop koffie wandelen we terug naar het VVV kantoor waar e-bike’s voor ons gereed staan. We gaan een tocht maken door de wijnbergen van Endingen samen met Frau Kaschat, oftewel Gerda. Eenmaal op hoogte ontwaren we in de verte ook de toppen van het Zwarte Woud en zijn Franse tegenhangers. Deze bergen verwerken netjes de regen, waardoor hier een warm en droog microklimaat heerst. De zuidelijke winden die vanaf de Middellandse zee door Frankrijk waaien, stromen via de Bourgondische poort recht tegen de Kaiserstuhl op. De vulkanische ondergrond, samen met de erop gewaaide lois uit lang vervlogen tijden en het warme en droge microklimaat, zijn het basisrecept voor overheerlijke wijnen. Halverwege stappen we even af aan een plaatselijke cremerie waar we genieten van een coup zelfgemaakt ijs met vers fruit. Het is dan ook snikheet (+36 graden) en dat zal zo ook de gehele week blijven. Op de terugweg passeren we nog een kamperpark. Tussendoor stoppen we nog eens aan een lokale zwemvijver. Bij de naastgelegen kiosk die net geopend wordt rustten we in de schaduw even uit met een natje en een “brezel”, een zoute krakeling, om ons zoutgehalte terug op peil te brengen na al dat zweten. Op de terugrit worden we nog eens uitgenodigd voor een wijnproeverij vlakbij onze finish in Endingen. En inderdaad, het is lekkere wijn dat ze hier oogsten.


Breisach

Dinsdagmorgen vertrekken we met de trein vanuit Endingen naar het iets zuiderlijk gelegen stadje Breisach, vlak aan de Franse grens en de Rijn. We worden verwacht in het VVV kantoor waar mevrouw Senn ons opwacht. Samen met de andere touristen krijgen we uitleg over Breisach, stad van wijn en “Sekt”. Hoe kan het anders. Een plaatselijke gids neemt ons mee naar de Münsterberg waar de St. Stephansmünster op pronkt. Dit via de “Schanzletreppe“, een oude kerkweg. Oude muurschilderingen sieren dit Münster. In het fotoalbum hieronder kan je ze zien. Op het plein naast het Münster staat een mooi standbeeld van “Europa greift nach den sternen“. We wandelen iets verder door naar de Radbrunnenplatz. Een muurschilderij op een van de huizen laat zien hoe het hier vroeger uitzag van voor 1793, net voordat dit gedeelte van de stad volledig afbrandde. Na de rondleiding nodigt Frau Senn ons uit voor een middagmaal in een van de talrijke restaurants die Breisach kent. Hier hoor je veel Frans praten. Frankrijk ligt inderdaad op een handworp van Breisach, aan de overkant van de Rijn, de landsgrens. En voor de Fransen is het hier stukken goedkoper winkelen en eten. Vandaar de vele, graag geziene, Franse gasten.

Tip: Stadtführung über den Breisacher Münsterberg – te reserveren via: Breisach-Touristik, Marktplatz 16, Breisach


Geldermann

Na het lekkere middagmaal stappen we te voet verder naar Geldermann . Dat is topkwaliteit Sekt, enkel te koop in Duitsland. Ze voorzien dus geen export. Maar in Duitsland is het wel een begrip. Spijtig genoeg is het net collectief zomerverlof en is er geen productie. Niettemin krijgen we een rondleiding door de immens grote kelders. Afsluiten doen we wederom met een proeverij. Voor de eventuele nadorst krijgen we elk nog een flesje naar keuze mee. Zelf kies ik voor de Brut, de meest natuurlijke Sekt zonder suiker toevoeging. Rondleidingen zijn het gehele jaar mogelijk voor groepen. Een leuke afwisseling, zeker aan te raden. Voldaan van deze tweede dag in de Kaiserstuhl regio, treinen we gratis terug naar ons dorpje Ihringen. Inderdaad, elke gast krijgt hier de Konus kaart zodat je onbezorgd de regio kan ontdekken met het openbaar vervoer. Een sterk pluspunt!

Tip: Besichtigung der Geldermann Privatsektkellerei mit Sektprobe – te reserveren via: Geldermann Privatsektkellerei, Am Schloßberg 1, Breisach


Kaiserstuhl natuurcentrum

Woensdagmorgen stappen we na ons ontbijt naar het vlakbij gelegen centrum. Hier bevindt zich het Kaiserstuhl natuurcentrum. We worden opgewacht door Frau Elvira Kiss die ons aan de hand van een maquette uitlegt wat de Kaiserstuhl is: een oude vulkaankrater opgehoopt met lois. Nadien rijden we naar het forstlicher Arboretum Liliental. Onderweg stoppen we op de Krebsberg, waar je een mooi uitzicht hebt op de wijnbergen en Ihringen zelf. Indrukwekkend is het ruim één hectare groot reuzen mamoetbomen park en de ruim 20 lokale soorten van orchideeën die hier gedijen. Na de wandeling door het park lunchen we op uitnodiging van Frau Kiss in de gloednieuwe zaak gelegen aan de hoofdingang van het Arboretum. Nadien wandelen we zelf terug naar Ihringen, door schaduwrijke bossen en velden. Onderweg stoppen we nog even voor een drankpauze aan de kinderboerderij.

In de late namiddag sporen we naar Freiburg vanaf het station in ons dorp te Ihringen. En dit volledig gratis dankzij de Konus kaart! Freiburg straalt echt wat uit. Het is tegelijk jeugdig (met zijn vele studenten en studenten cafés) en historisch (met zijn waterkanaaltjes door de straten van de binnenstad, zo typisch voor Freiburg). Het is dan ook een toeristische trekpleister. ideaal gelegen aan de rand van het Zwarte Woud. Met talrijke winkeltjes en een shopping center. Je verveelt je er niet. Enkele fotografische indrukken hebben we op onze Twitter account geplaatst: Freiburg deel 1 en Freiburg deel 2.

Tip: Vorstellung des Naturzentrum Kaiserstuhl (Treffpunkt beim Rathaus) mit Abstecher ins forstlicher Arboretum Liliental – te reserveren via: Tourist Info Ihringen


Burkheim

Donderdag wordt een drukke, lange en hete dag. Er staat heel wat op ons programma. We rijden eerst naar Burkheim waar we naar de deels vervallen burcht toe wandelen. Het piepkleine dorpje straalt geschiedenis uit: er hangen vele foto’s op van hoe het hier destijds was, 100 jaar geleden.

Tip: Burkheim rondtour – vrije rondwandeling doorheen het piepkleine dorpje. Vertrek op de bovenaan gelegen parking, aangeduid met borden.


Henkenberg

Om 11u worden we verwacht voor een begeleide wandeling: “Faszination Henkenberg – der Mensch, der Wein und ihre Geschichten” door mevrouw Mechthild Galli, zelf ook wijnboerin. Met onderweg natuurlijk ook een proeverij, en op het einde … opnieuw een proeverij in een onderaards hol. Onderweg komen we weer veel te weten van de geschiedenis en gebruiken van deze plaats.

Tip: Geführte Wanderung „Faszination Henkenberg – der Mensch, der Wein und ihre Geschichten“ mit kleiner Weinprobe und kulinarischem Versucherle – te reserveren via: Kaiserstühler Gästeführerin und Winzerin Mechthild Galli


Badischer Winzerkeller Breisach: 100 miljoen liter wijn

Na de middag rijden we verder naar een van de grootste wijnzaken van Europa. 100 miljoen liter wijn ligt hier te wachten op de consument. Het is de Badischer Winzerkeller Breisach waar we een begeleide wandeling maken door de kelders van een van Europa’s grootste wijngenootschappen (Top 3). Een filmpje erover kan je hier bekijken.


Tractortocht door de Kaiserstuhl

Belevenis tractortocht met de wijnboer en gastheer van het Gasthuis Schätzle in Achkarren met een Burgunderwein proeverij en typische Badische lekkernijen. Opgelet: de vooropgestelde tijd (van 17u tot 19u) werd met een drietal uren overschreden door de vele stops en de te deskundige uitleg van de te gedreven wijnboer. Trop is nu eenmaal teveel …, te reserveren via: Winzerhof en Gästehaus Schätzle, info@gaestehaus-schaetzle.de


Europa-Park

Vergeet Eurodisney, ga naar Europa-Park! Europa-Park is uitgeroepen als Europa’s beste pretpark. En het is Duitslands populairste bezienswaardigheid nr. 1.
14 Europese landen en meer dan 100 attracties en shows in één park, dat is kortweg het Europa-Park in het Zwarte Woud! Een ideaal dagje tussenuit als je in de buurt van het Zwarte Woud vertoeft. Bekijk hier de enkele foto’s die we op Twitter gepost hebben: Europapark te Rust.


Schluchsee in het Zwarte Woud

Nu dat we toch vlakbij het Zwarte Woud zijn, zou het doodzonde zijn dit niet eens te verkennen. We trekken zaterdag voormiddag naar de Scluchsee, op zoek naar verkoelende wandeling. Een vlakke wandeling langs het stuwmeer op leidt ons naar een typische Zwarte Woud boerderij. Ideaal gelegen als restaurant, met zicht op zee. We keren niet te voet terug, maar wel met de boot die hier vlakbij aanlegt. Reden is een in de verte opkomend onweer. We geraken nog net droog aan onze auto en rijden met een tussenstop terug naar Ihringen, onze thuisbasis.


Natuurwandeling Kaiserstuhl

Het is zaterdag namiddag en het is onze laatste dag hier. We hebben al heel de regio bezocht, maar ook vanuit Ihringen kan je prachtige wandelingen maken. Dus trekken we opnieuw onze wandelschoenen aan, zonder tegen gepruttel! De natuur is hier zeer mooi: holle wegen, orchideeën, de “bienefresser” (dit is een kleurrijk vogeltje dat zijn naam niet gestolen heeft: de bijenvreter) met zijn holen op de löss flanken, prachtige vergezichten, … .
Wandel je even mee? Zie onze fotoreportage hieronder!


Tijdens ons verblijf in de Kaiserstuhl getweette foto’s :

Elke dag van ons verblijf in de Kaiserstuhl regio hebben we enkele foto’s en een miniverslag geplaatst op Twitter. Je kan ze hieronder chronologisch inkijken (ook zonder Twitter account of kennis):


We verbleven in Haus Kaiserstuhl bij Fam. Müller, Kammertenweg 6, 79241 Ihringen, Tel. +0049(0) 7668 9197, kontakt@hauskaiserstuhl.de