Kaiserpfalz Ingelheim

Kaiserpfalz Ingelheim

1200 jaar Karel de Grote in Ingelheim

In de vroege middeleeuwen hadden de koningen geen vaste verblijfplaats, maar reisden ze het land rond, trekkend van palts naar palts. Ook Karel de Grote deed dit 1200 jaar geleden. Hij had meerdere paltsen verspreid over zijn immense rijk. In die tijd was het nog onmogelijk om een rijk te besturen vanuit een centrale plaats. Dit deed hij niet alleen, neen, een heel gevolg volgde hem, tot wel 100 man en meer.

Bekijk ook eens het fotoalbum:

De Keizerpalts Ingelheim is een belangrijke palts die in de tweede helft van de 8e eeuw werd gebouwd in opdracht van Karel de Grote. De palts werd tot in de 11e eeuw gebruikt door verschillende koningen. Frankische en daarna Duitse koningen namen Ingelheim als verblijfplaats en tijdelijk regeringscentrum. In totaal verbleven hier 17 verschillende leiders over 3 eeuwen heen.

Het complex ligt in het huidige Nieder-Ingelheim, 15 km ten westen van Mainz. Het ligt op een heuvel en heeft een panoramisch uitzicht over het Rijndal. Van de gebouwen zijn tot op de dag van vandaag boven de grond indrukwekkende overblijfselen bewaard gebleven. Het grootste deel van de fundamenten van het complex zijn onder de grond nog aanwezig. Aan de hand van archeologische opgravingen was het dus goed mogelijk om het gehele complex te reconstrueren. Een maquette in het museum en buiten in de stad (zie foto’s) tonen je hoe dit hier er vroeger uitzag.

Wij werden ontvangen in Ingelheim in het museum gewijd aan Karel de Grote. In het teken van 1200 jaar Karel de Grote is er dit jaar een bijzondere tentoonstelling opgebouwd. Hierover kregen we dan ook een deskundige historische uitleg. Nadien maakten we een rondwandeling doorheen het centrum van Ingelheim. Dit gaf ons een zeer goede indruk over hoe groot zo een palts eigenlijk is. Op het einde volgde nog een degustatie van een speciaal voor deze 1200 jarige herdenking gevinteerd rood wijntje, “Carolus” genaamd, samengesteld door een tiental wijnmakelaars (zie foto’s).

Hoewel Rheinhessen bekend is voor zijn goede witte wijnen, vormt Ingelheim de uitzondering hierop met zijn uitstekende rode wijnen.

Vervolgens werden we met ons busje gebracht naar onze voorlaatste bestemming, het volledig gerestaureerd klooster Engelthal, nu dienst doende als congrescentrum, restaurant en hoe kan het ook niet anders, als wijnzaak. Ook Weber (van de BBQ’s) heeft hier zijn Duits opleidingscentrum… Het prijskaartje voor de renovatie is me ontgaan, maar het was duizelingwekkend hoog (of kwam dat door de wijn?).

Ook hier krijgen we een degustatie, gevolgd door een rondleiding door het knap gerestaureerde complex, met aansluitend een afscheidsdiner inclusief aangepaste wijnen.

Aan alles komt een eind, dus busje in en terug naar Bahnhof Mainz, voor de terugreis. Wel, voor iedereen dan, op mijzelf na, want ik had besloten om nog een dagje langer te blijven om naar de unieke Trullo’s in de wijngaarden van Flonheim toe te stappen. Tot morgen voor onze Trullo wandeling!