Hunsbergbos

Hunsbergbos

Hunsbergbos-wandeling

Een mooi, korter en bosrijk alternatief voor het Banmolenpad (8,5 km)

Deze nieuwe wandeling is gebaseerd op het Banmolenpad, dat op zijn beurt weer zijn inspiratie vond bij het Hoboschpad uit 1973. De essentiële verschillen zijn dat:

  • de wandeling ten noordoosten van de Brusselsesteenweg blijft en deze dus niet kruist;
  • ze door het groen- en natuurgebied rond het gemeentelijk sportcomplex Dooren loopt;
  • ze volledig door het Hunsbergbos loopt;
  • ze ruim 3 km korter is dan het Banmolenpad.

Het Hunsbergbos is een bosgebied in de gelijknamige wijk, op zo’n 40 meter hoogte gelegen langsheen de Wolvertemse steenweg, halfweg tussen Merchtem en deelgemeente Wolvertem (Meise). Over de naam doen de wildste verhalen de ronde. Zo zou er ooit een versterkte burcht van de Hunnen gestaan hebben, het zou een grafheuvel zijn uit duistere tijden, zou er ook een geheime ondergrondse gang van de kerk van Merchtem naar de Hunsberg hebben bestaan en nog meer. De officiële versie is dat de naam zou dateren uit de 19de eeuw en oorspronkelijk “Heinsberg” is. De top van de U-vormige “berg” ligt op 44,7 meter boven de zeespiegel. Het zou gaan om een kunstmatige ophoging en er bestaan sporen van een drie meter brede gracht rond de heuvel. Het meest waarschijnlijke is dat hier een oude versterking stond van de hertogen van Brabant, daarna omgebouwd tot een motte (een door mensen gemaakte heuvel waarop een versterking werd gebouwd). Qua tijdsperiode gaan historici en andere onderzoekers uit van de 11de tot 12de eeuw.

De wandeling

De wandeling vertrekt, zoals het Banmolenpad, aan het Brabantse Kouters knooppunt 4 aan de Reedijk en de kerk van Merchtem. En de start (foto) is eveneens langsheen de banmolen en huidig eetcafé de Passerel van Pipenpoy’s.

Het parcours loopt ook midden door de wijk aan de Jan Maervoetstraat tot aan het gemeentelijks sportcomplex Dooren. Hier verlaat men echter het Brabantse Kouters-netwerk door ter hoogte van het sportcomplex Dooren niet richting knooppunt 408 mee te volgen (foto)

maar wel voorbij de sportvelden links het pad naast de afsluiting te nemen (foto).

Dit pad is een onderdeel van de Finse piste, met een bovenlaag in houtschors, die rond de omheining van het sportcomplex loopt (foto).

Het gemeentebestuur en de plaatselijke afdeling van Natuurpunt werkten hier samen door, naast de piste, grachten en een poel aan te leggen (foto).

De Kwetstenbeek loopt hier juist naast. We verlaten het sportcomplex via een poort die uitgeeft op de Onze-Lieve-Vrouwstraat (foto),

een straat die op haar beurt uitgeeft op de Wolvertemsesteenweg. Die volgen we zeventig meter om dan schuin rechts de Pelgrimsweg te nemen. Na enkele huizen maakt het asfalt van deze weg plaats voor een brede landweg (foto).

Die eindigt op de Dooren (verbindingsweg tussen Wolvertemse en Brusselse steenweg), die we (voorzichtig) kruisen (foto).

Om resoluut rechtdoor de kasseien van de Kleiweg op te gaan. Op het einde van deze kassei volgen we, na de bocht, zoals het Banmolenpad (dat hier van rechts komt) de richting knooppunt 410. En aan dat knooppunt voetweg 40 richting knooppunt 411 tot aan de rand van het Hunsbergbos. Hier slaan we niet rechtsaf, zoals de Banmolenpad-wandelaars, maar gaan met voetweg 40 rechtdoor het bos in (foto).

We waren hier al in april om te genieten van de pracht van de bloeiende bosanemonen, een van de meest karakteristieke voorjaarsbloeiers (foto).

We volgen het buigende pad tot aan de eigenlijke “Hunsberg” (foto).

Hier blijkt dat het bos niet enkel bij wandelaars maar evenzeer bij mountainbikers geliefd is. Met heel wat schadelijke erosie als gevolg.

Hier hebben we nu twee mogelijkheden. Het pad rechtdoor volgen (eerstvolgende foto) door het privégedeelte van het bos. Waarbij er dan wel over en/of onder omgevallen bomen moet worden geklauterd (tweede foto).

Ofwel enkele meters terugkeren op onze stappen om een ander zijpad te nemen dat uiteindelijk via dezelfde bosweg uitkomt op de Kleistraat (foto).

De gemeente en Natuurpunt zouden dit privégedeelte van het Hunsbergbos graag verwerven maar zijn er tot op heden niet in geslaagd een overeenkomst te bereiken met de eigenaar.

Eens op de Kleistraat slaan we linksaf en volgen integraal het parcours van het Banmolenpad tot het start- en eindpunt aan de kerk van Merchtem.

 

INFO

Je vindt de gedetailleerde route als Wandelkrant-suggestiewandeling terug op RouteYou:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7391068/wandelroute/wandelkrant-merchtem-hunsbergbos-wandeling

Deze wandeling is slechts gedeeltelijk te volgen via de knooppunten van het Wandelnetwerk Brabantse Kouters.

 

Reportage: Gilbert Roels