Hoogtewandeling Valkenburg

Ons eigen stukje buitenland …

Valkenburg omgeving

… zo wordt het Zuid-Limburgse heuvellandschap vaak in vakantiefolders aangekondigd. Grote hoogteverschillen, stromende beken waarin forellen zwemmen, wegen met echte haarspeldbochten, gevaarlijk diepe kalksteengroeves, kilometerslange mijngangen waarin je kunt verdwalen, indrukwekkende steilranden en schitterende vergezichten.

Nergens anders is in Nederland een gevarieerder mozaïek van landschap selementen te vinden. Onder het oppervlak ligt een afwisselende geologie, die gedomineerd wordt door kalksteen uit het Krijttijdperk. Dit zeventig miljoen jaar oude restant van een tropisch warme zee zit vol prehistorische sporen, zoals skeletten van roofzuchtige maashagedissen.

De naam Hoogtewandeling zegt al iets over het te lopen traject;

de route loopt langs de steilranden rond de kern Valkenburg met vele schitterende vergezichten en doorkijkjes op de daken van de vestingstad Valkenburg. De wandeling is in meerdere etappes te belopen, de totale lengte bedraagt ongeveer 13 kilometer. Vanwege het grote hoogteverschil is gedegen schoeisel aanbevolen. De route is niet geschikt voor rolstoel en/of kinderwagens.

Het is mogelijk om deze wandeling op diverse plaatsen vanuit het centrum van Valkenburg te starten. Het traject is veelal gebaseerd op bestaande routes en paden rond Valkenburg. De wandeling start bij Station Valkenburg. Daar kunt u ook uw auto parkeren.

De volledige beschrijving van deze tocht kan je verder lezen via deze weblink (klik hier!).

Nog meer wandelroutes en info tref je aan op de website: www.mergel.nu