Hoge Horik

Hoge Horik

De Hoge Horik wandeling: kouters en nog eens kouters (8,6 km)

Deze wandeling over het wandelnetwerk Brabantse Kouters van Toerisme Vlaams-Brabant, kenmerkt zich door haar landelijk karakter en weidse uitzichten. Ze loopt voor twee derden over land- en veldwegen tussen akkers en weiden. Dat heeft wel tot gevolg dat het niet echt een aanrader is na periodes van lange of hevige regenval. In die omstandigheden zijn stevige, waterdichte wandelschoenen met een goeie grip een absolute must.

De naam Hoge Horik is niet afkomstig van De Deense koning Horik uit de 9de eeuw maar verwijst naar het uitgestrekte kouterlandschap dat hier al sinds mensenheugenis de Hoge Horik wordt genoemd. De wandeling vertrekt aan de zandstenen, neogotische kerk van Humbeek, gebouwd na WO I. Er is parking aan de kerk en ook wat verder aan het kerkhof langs Holbroek, de straat waarlangs de wandeling begint.

De wandeling

We bekijken eerst het infopaneel aan de kerk en volgen dan de bewegwijzering langs Holbroek.

We nemen rechtsaf de Kerkhofstraat en linksaf de Steeneikstraat. Ons pad loopt hier samen met de 6,5 km lange Humbeekwandeling.

De straat gaat over in een half holle veldweg en wat verder komen we aan de Steeneik kapel. De oorspronkelijke kapel uit 1712 werd in 1914 door de Duitsers in brand gestoken. De huidige kapel dateert uit 1997.

Rechtsaf gaat het de Groenstraat in, eigenlijk een 600 meter lange, brede veldweg.

Op de Bunderstraat gaat het even naar rechts (wat een bunder is verneem je in de reportage over de dertien Bunders wandeling in de Wandelkrant-nieuwsbrief van 18 juni) om dan linksaf de Molenstraat te nemen. We komen hier vlakbij het centrum van de Grimbergse deelgemeente Beigem.

We nemen hier links de Gustaaf De Donderstraat en vervolgens de Kasteelhofstraat en slaan dan aan een bosje (een overblijfsel van het park Hof van Bentinck) linksaf de Lintbaan in. Tenminste volgens de kaart want volgens het straatnaambord is het de Kouter.

Er volgt een meer dan een kilometer lange grind- en veldweg.

Wat verder krijgen we over het groengouden graan zicht op het Lintbos, een jong bos dat in 2003 is aangeplant.

Nog een mooi uitzicht van hieraf, is dat op de basiliek van Grimbergen.

Dat Kouterbord zal dan toch wel juist geweest zijn want op het einde van de “Lintbaan” komen we echt op de Kouter. Waar we linksaf slaan en even de GR12 Amsterdam-Brussel-Parijs volgen richting Amsterdam.

Op het kruispunt met de Daalstraat gaat het rechtsaf de Linkasteelstraat op om na 300 meter linksaf het Lintkasteelpad in te slaan.

Rechts van dit pad ligt het Lintkasteel, een overblijfsel van een waterburcht uit de 16de en 17de eeuw aan de Gillebeek. De naam verwijst naar de familie Van Lint, leenheren van de Heren van Grimbergen.

Het pad (buurtweg 66), is afgezoomd door een beukenhaag en we volgen het naar links over de Leibeek.

Om zo op de Steeneikstraat en meteen terug op de GR12 te belanden. De rood-witte tekens van de GR leiden rechts naar buurtweg 20 Daalveld.

De GR12 loopt hier recht door de velden en kruist buurtweg 23 Holbroek (opgelet: geen enkele markering of bordje). We ontmoeten hier een koppel GR-wandelaars met pak en zak, misschien richting Parijs?

We steken de Benedestraat over en volgen de GR en buurtweg 22 die naar het kanaal en het Gasthuisbos loopt.

Aan het zeekanaal Brussel-Willebroek slaan we met de GR12 naar links af en volgen het pad langs het water.

Na 500 meter verlaten we de GR definitief door links het Krankenstraatje te nemen.

Wat verder ontdekken we een poel ontstaan door een ontwortelde boom.

Op de Benedestraat gaat het even naar rechts om dan links langs een pad dat uitgeeft op de Nachtegalenlaan.

Tenslotte nemen we in de Sint-Rumoldusstraat schuinlinks de Kerkveldweg die ons recht naar ons einddoel, de kerk van Humbeek brengt. Dorstige wandelaars kunnen hier terecht in café Ons Goe Gedacht.

 

INFO

Een folder en de kaart als PDF van de wandeling kan je downloaden op de website van Toerisme Vlaams-Brabant:
www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/hoge-horikwandeling/

Je vindt de gedetailleerde route als Wandelkrant-suggestiewandeling terug op RouteYou:
www.routeyou.com/nl-be/route/view/7405785/wandelroute/wandelkrant-humbeek-beigem-hoge-horik-wandeling

Deze wandeling is (bijna overal) duidelijk bewegwijzerd met een zeshoekig bord met rode opdruk.

Ten oosten van de A12 zijn de knooppunten niet fysisch bewegwijzerd. Je kan de wandeling echter wel volgen via de virtuele knooppunten van het Wandelnetwerk Brabantse Kouters: 638 (start kerk Humbeek) – 637 – 636 – 604 – 603 – 633 – 634 – 635 – 640 – 641 – 642 – 638.

Op de hierboven vermelde site van Toerisme Vlaams-Brabant kan je de route als GPX downloaden.

 

Reportage: Gilbert Roels

(met dank aan Louis Thielemans)