Hoe ziet je Canarische wandelvakantie er in het Nieuwe Tijdperk uit?

Met dezelfde snelheid als we de laatste dertig jaar door het leven en de wereld raasden, worden er nu stante pede gedragsveranderingen van ons verwacht. Ook de toeristische sector maakt zich op voor deze plotse ommezwaai en het Nieuwe Tijdperk dat aangebroken is. Je langverwachte Canarische wandelvakantie zal er post-COVID lichtjes anders uitzien. 

El monocultivo del turismo

Gran-Canaria-kind-wandelen

De economie van de Canarische eilanden teert op “el monocultivo del turismo”. De Spaanse omschrijving spreekt voor zich: er wordt ingezet op één enkele sector. Zo neemt het toerisme 35% van het Bruto Binnenlands Product voor zijn rekening en meer dan 40% van de bevolking werkt rechtstreeks in het toerisme, vaak tegen het minimumloon. De sanitaire crisis zorgde voor een sluiting van alle hotels, appartementen, bars,… en als een uitdovende ster stortte de Canarische economie in. Toeristische trekpleisters als Maspalomas en Playa del Inglés werden spooksteden en op de strandboulevard wandelt nog een enkeling. 

Een zieke vleermuis zaaide duizenden kilometers van huis honger en armoede want de technische werkloosheid die uitbetaald wordt- als ze al wordt uitbetaald- is een habbekrats. Vele families zijn weggezonken onder de armoedegrens. Ongeduldig wachten we hier op jullie: de toeristen uit de Noordelijke landen. Gelukkig hebben de wandelbedrijfjes hun activiteiten mogen hervatten en zijn de biologische maatregelen een deel van onze modus operandi geworden. Vele hotels en appartementen zijn volop met de heropening bezig. ACTIVA Canarias is de vereniging van Actief Toerisme, waartoe ook het wandeltoerisme behoort. Dankzij hun uitgewerkte protocollen, zit je als begeerde buitenlandse toerist, safe.

Impact op de privé-wandelingen

Gran-Canaria-pijlen

Tijdens een privé-wandeling ga je, samen met je gezin of partner, alleen met de gids op pad. De impact van de biologische maatregelen op de wandelervaring is dan gering. Jullie worden aan de deur van het hotel opgepikt. De chauffeur opent de autodeur en ontsmet voor het instappen jullie handen.  Vervolgens krijgen alle inzittenden een veilig verpakt maskertje (liefst met het logo van de wandelfirma). De gids wacht bij het startpunt van de wandeling. Wandelaars die liever met hun huurauto tot aan het beginpunt rijden, worden op een fikse korting getrakteerd.

Jij als wandelaar, wordt gevraagd op voorhand per bankoverschrijving te betalen. Als je toch liever cash betaalt, dien je het gepaste bedrag in een enveloppe af te geven. De gids neemt de enveloppe met handschoenen aan en laat het geld twee dagen in de enveloppe rusten vooraleer hij het eruit neemt. Materiaal als zonnepetjes en rugzakken werden vroeger kosteloos uitgeleend. Aangezien ze niet op 60º graden gewassen kunnen worden of in de javel worden ondergedompeld, kun je ze aan kostprijs van de gids kopen. Het logo dat erop gedrukt staat, dien je erbij te nemen. Ook de gids dient zijn kledij heet te wassen en de bengelende gidskaart met bijhorende ketting ´s avonds te desinfecteren. De wandelstokken en eventueel wandelschoenen die je thuis bent vergeten, kun je kosteloos lenen. Ze worden na elk gebruik in de javel gesopt. De handvaatjes van kurk, zullen echter langzaam wegteren terwijl de schoenen lichter van kleur worden. Batik is back.

Pennen en potloden zijn ook uit den boze. De disclaimer die nu ook de biologische voorzorgsmaatregelen omvat, heb je thuis al nagelezen en je akkoord per mail gegeven. Is dit niet gebeurd, maak je dan geen zorgen. Je mag nog steeds ter plekke ondertekenen. De pen met het logo van de wandelfirma mag je dan als relatiegeschenkje houden. De merchandising zal  post-COVID zeer ver doorgetrokken worden. Je picknick is in een lokale bakkerij besteld en je banaan, veilig in haar schil, zit in een afgesloten biozakje. 

Onderweg zal de gids de “social distancing” respecteren, ook wanneer hij of zij haar verrijkende kennis over de plantenwereld en het historische erfgoed deelt en speekselpartikels rondstrooit. Voor de rest blijft alles bij het oude: je wordt nog steeds op een onversneden natuurervaring getrakteerd. De wuivende palmbomen, de sprankelende oceaan, de diepe ravijnen, de spookdorpjes; alles is er nog! Je liefde voor de Canarische archipel zal nog nooit zo groot zijn geweest!

Groepswandelingen: een ander verhaal.

Gran-Canaria-COVID-19-Group

Als je liever een groepswandeling boekt, liggen de kaarten anders. Het eventuele gevaar schuilt in de gemengde groepen waarbij de bus eerst langs een hele resem hotels rijdt om er wandelaars van alle nationaliteiten en leeftijden op te halen. Vervolgens wordt “en masse” gewandeld en bepaalt de traagste wandelaar het tempo van de groep. Als je bus met 60 wandelaars volgeladen is, dienen er drie gidsen aan boord te zijn. 

Voor de picknicks, de disclaimer en de betalingen geldt dezelfde procedure als bij de privé-wandelingen. Voor de groepswandelingen zal de gids echter een lijst moeten samenstellen met de namen, paspoortnummers, thuisadressen en telefoonnummers van de wandelaars om eventuele besmettingen te traceren. Er mag geen eten, drank of sportmateriaal gedeeld worden en als de social distancing niet gegarandeerd kan worden op de smalle, kronkelende paadjes, luidt de boodschap: maskertje op! Ook bij een sterke wind, dienen alle wandelaars een maskertje te dragen. De mogelijkheid bestaat dus dat op grote delen van de wandeling er 60 maskertjes op rij door het dramatische landschap van Gran Canaria marcheren. 

Hotelbeleving

Je hotelbeleving zal ook lichtjes anders zijn. Voor vele hotels is de start van het Nieuwe Tijdperk de uitgelezen kans om hun digitalisering door te drijven.  Check-in zal in de betere hotels via de hotelwebsite en je mobiele telefoon gebeuren. Check-out en betaling gebeuren via de smart TV op je kamer. Vettige menukaarten en afgeschoten telefoonlijsten behoren tot de Voltooid Verleden Tijd. Overal komen er QR-codes die je netjes met je mobiele telefoon kunt scannen. Wat een sprong in de tijd!

In de vier- en vijf sterren hotels, zal de kofferdrager je handen ontsmetten als je binnenkomt, of hij wijst de dispenser aan. Ook je koffers krijgen een flinke beurt vooraleer ze naar de kamer worden gedragen. Deuren zullen zoveel mogelijk met sensoren openen, net als liften. De tijd van plakkerige knopjes en klinken is zo goed als voorbij. De hotels zullen, zolang er geen vaccin is, met een maximale toegestane bezetting werken. De tafels in het restaurant en de ligbedjes aan het zwembad worden herschikt om de social distancing te garanderen. De ochtendrace naar het zwembad om er bij het krieken van de dag handdoeken op ligbedjes te leggen, is voorbij. Je mag uitslapen! 

In het restaurant zal je waarschijnlijk je vaste tafel hebben, met uitzicht op zee, strand of berg. Ook gaan de meeste hotels de openingstijden rekken. Vaak dien je te reserveren en in de betere hotels zal dat via de hotel app zijn. In sommige hotels worden er tussen de tafeltjes plexiplaten geïnstalleerd. De luidruchtige Engelse families die vroeger all over waren, zijn dan nog maar een dof achtergrond geluid. 

De gulzige all-you-can-eat buffets zijn in het Nieuwe Tijdperk niet meer dan een herinnering van een decadent verleden. In sommige hotels komt er een dagmenu, andere opteren voor een buffet met voorverpakte mini-dosissen. In de betere hotels mag je een voor-, hoofd- en nagerecht van de kaart kiezen of het volledige buffet wordt er omgebouwd tot één grote showcooking. Alles wat je dan kiest, is dus hypervers. 

Zelfs al is er een buffet met mini-dosissen, mag je niet jezelf bedienen. Je wijst de kelner het gerechtje aan dat je wil hebben en hij zal het op je bord leggen. Sommige hotels willen ook roomservice gratis aanbieden. De vervelende roomservice toeslag verdwijnt dus eindelijk! Waar roomservice vroeger een beperkte kaart was met voornamelijk fastfood, mag je waarschijnlijk van de volledige kaart kiezen. En de kers op de taart komt ook dit keer uit China: je roomservice maaltijd zal in de meest gesofisticeerde hotels door een robot gebracht worden. 

Niet alle hotels zullen de aanbevolen voorzorgsmaatregelen kunnen invoeren. Variabelen als budget, categorie, capaciteit,…zijn doorslaggevend maar één ding staat vast: minder is méér.

Een verandering van het toeristische model

Gran-Canaria-wandelpad

Sinds de jaren negentig schreeuwen verschillende partijen voor een verandering van het toeristische model op eilanden als Gran Canaria. Het concept van playa-fiesta-discoteca waar het in de jaren zestig allemaal mee is begonnen, is achterhaald en biedt geen toekomst. Lees: geen duurzame toekomst. Dit overjarige imago zet het rijke Canarische patrimonium in de schaduw en propt alle toeristen samen op afgemeten plekken als strand en zwembad. De all-in formule die in Europa gepaard gaat met snijden in kosten en kwaliteit, is destructief voor de lokale handelaars. Tijdens de sanitaire crisis is de Stem voor Verandering alleen maar luider gaan klinken en zijn er allerlei acties ondernomen. Sommige hotels en appartementen nemen een stap terug en wisselen hun all-in formule in voor het klassieke half pension. Het landelijke toerisme met de casas rurales (landhuisjes) en casas cuevas (grotwoningen) wordt extra in de verf gezet. De gemeente Artenara streeft erna “hoofdstad van het ruraal toerisme” te worden. ACTIVA Canarias krijgt steeds meer armslag, net omdat er meer toeristen voor allerlei activiteiten als wandelen, fietsen, duiken,… kiezen. Dus jij als wandelaar kan je graantje bijdragen en mee de duurzame toekomst van vakantiebestemming Gran Canaria bepalen door haar paadjes te bewandelen en haar prachtige landschappen te ontdekken!

Mogán Verde: jullie nederlandstalige privé-gids op Gran Canaria!

Mogan-Verde-gids-Sofie

Mogán Verde is een firma van duurzaam toerisme die hoofdzakelijk privéwandelingen aanbiedt in het ruige hinterland van Gran Canaria. Dit betekent dat jullie samen met jullie parter, familie of vrienden op pad gaan en wij gidsen, passen ons volledig aan aan jullie wensen. Jullie kunnen een wandeling uit het aanbod op de website kiezen of een wandeling op maat laten maken. We werken uitsluitend met officiële gidsen en met Spaanse passie delen we onze kennis over de lokale flora en fauna, geologie en het culturele- en etnografische patrimonium. Hierdoor wordt het patrimonium opgewaardeerd en leveren we een bijdrage aan de diversificatie van het toeristische aanbod op Gran Canaria: onze missie.

Eén keer per week is er een groepswandeling (´s maandags) waarbij we in kleine groepjes tot 10 wandelaars op pad gaan. Deze wordt steevast met een lokaal tapas-menu afgesloten.

Mogán Verde stelt ook wandelvakanties samen, zowel voor particulieren als voor verenigingen en reisbureaus. Met behulp van verschillende bouwstenen als wandeltochten, transport, lunch, verblijf creëren we samen de ultieme op-maat-gemaakte wandelvakantie!

Ik kijk er alvast naar uit jullie het andere gezicht van Gran Canaria te laten zien!

Tip: Schrijf je nu al in voor onze wandelvakantie in oktober: Gran Canaria’s Camino de Santiago of ontdek nog meer over Gran Canaria hier op onze website.

Hasta pronto,
Sofie

Website: https://www.moganverde.es/
E-mail: mogan.verde@gmail.com
Tel: 0034 653 73 77 73

 

Foto’s copyright: Viva Canarias
https://www.turismoactivocanarias.com/