Hiwweltour Heideblick

Hiwweltour Heideblick te Siefersheim

Heidetraum Zwischen Fels und Wein

Tussen de gecultiveerde wijngaarden en ongerepte, beschermde vlaktes leidt het Heideblick- uitstapje rond Siefersheim naar adembenemende uitzichten en centraal naar een grandioos heidelandschap. Daaraan dragen het wijngewelf van Siefersheim, de „Ajax-toren“ en het zicht op de burcht met de flair van oude ruïnes van Neu-Bamberg nog bij, wat dit uitstapje ook cultureel verrijkt.

Rheinhessen staat bekend om de ‘Hiwweltouren’. Deze premiumwandelroutes hebben een bijzondere kwaliteitsstandaard als het gaat om de route zelf, maar vooral ook om de borden en markeringen. Het is onmogelijk om te verdwalen. Probeer het zelf maar eens!

Bekijk ook het fotoalbum eens:

Vanaf Siefersheim centrum wandelen we 500 meter omhoog waar het eigenlijke startpunt is van deze rondwandeling. We wandelen richting Ajax-trum en passeren onderweg de wijngaarden van Weingut Sommer (bio wijn) en nog vele anderen. Elke familie heeft hier wel zijn “Weingut”. Aan de toren pauzeren we even en krijgen we geschiedenis les. Zelfs de Fransen zijn hier ooit geweest. We wandelen verder om de Galgenberg en worden even later verwelkomd door een plaatselijke winzer die ditmaal geen wijn te degusteren heeft, maar wel andere lokale lekkernijen, zoals “Rothwein Kuchen”. Nu wordt het weer even klimmen en dalen met de burchtruine Neu-Bamberg als onze buur. Zo geraken we aan de volgende instapplaats voor deze rondwandeling, aan de parking van de Katzensteigermühle. Hier moet een van onze collega’s afhaken vanwege een zere voet. De anderen mogen te voet omhoog klimmen naar het Adler denkmal dat zich boven op de heidevlakte bevindt. Op het hoog gelegen plateau wandelen we iets verder door om zo aan het einde van de “Durschtstrecke” te komen: de Winzleralm. Het is een plaats met enkele banken en ligbanken met een fantastisch mooi panorama. Speciaal voor ons werd er een traiteur opgetrommeld om een aantal lekkernijen te maken en dit met aangepaste wijnen te schenken. De Winzler alm is elke zaterdag en zondag bij mooi weer geopend van 14u tot 18u (in het toeristisch sezoen).

Na deze culinaire pauze wandelen we terug naar beneden door de wijngaarden tot we terug in het dorpje Siefersheim geraken. Daar worden we opnieuw verwacht bij een lokale wijnboer voor een wijnproeverij. Nadien rijden we voldaan terug naar ons hotel. Na ons hebben opgefrist wandelen we een 200 tal meter verder waar we verwacht worden in “Hotel Zur Dohlmuhle” voor het avondmaal met wijnproeverij tussen de verschillende gangen door. Nadien krijgen we van de baas zelf nog een rondleiding doorheen zijn zaak, met feestkelder, sauna landschap, tuin, en het restaurant.

Voor deze Hiwweltour loven we 6 voetjes uit, onze maximale score.

Wandeltocht info: afstand: 10 km, benodigde tijd: 3u30, hoogtemeters: 251 m omhoog en 251 m omlaag, moeilijkheidsgraad: 2 op 4