Het Zwarte Woud staat in 2014 bol van de evenementen

Actief, culinair, muzikaal of cultureel

De meest geliefde vakantiebestemming van Duitsland is klaar voor een nieuw toeristisch jaar. De afwisseling die het Zwarte Woud te bieden heeft, zal ook in 2014 terug te zien zijn in een uitgebreid evenementenprogramma. Of men het Zwarte Woud van haar actieve, culinaire, muzikale of culturele kant wil bekijken, er is het gehele jaar voor elk wat wils.

Zo zal in het begin van het jaar in het zuidelijke deel van het Zwarte Woud overal hondengeblaf te horen zijn. Meer dan 800 honden en hun baasjes strijden van 24 t/m 26 januari in Todtmoos en op 8 en 9 februari in Bernau tijdens de internationale sledehonden-wedstrijden. Getrainde langlaufers treffen elkaar op 8 februari tijdens de „Wäldercup“. Ze proberen de 100 km loipe tussen Schonach en Belchen zo snel mogelijk af te leggen. Ze moeten daarbij ook 2.300 meter hoogteverschil overwinnen.

Het Zwarte Woud staat bekend als dé fruitmand van Duitsland en daarom zijn er rondom dit thema verschillende evenementen. Op 24 en 25 mei wordt in Oberkirch het Aardbeienfeest gehouden en van 23 /m 26 mei vindt in Königsschaffhausen het „Kaiserstühler Kirschenfest“ plaats. In september wordt in Bühl het „Zwetschgenfest“ gevierd. Hier staat dan vier dagen lang de regionaal geteelde blauwe pruim centraal. Ihringen viert op 18 en 19 oktober een oogstfeest met een bonte optocht door het wijnstadje. Van 18 oktober t/m 9 november staat Lahr geheel in het teken van chrysanten. Overal in het stadje zijn dan kunstwerken en bloemvelden te zien.

De „Badische Weinstrasse“ viert in 2014 haar 60-jarig jubileum. Deze 160 kilometer lange route voert niet alleen door de mooiste wijngebieden van Baden, het leidt de gasten ook langs talloze restaurants en Gasthöfe met de lekkerste regionale specialiteiten. Vanaf de zomer vinden overal weer de wijnfeesten plaats: „Freiburger Weinfest“ (3-8 juli), „Markgräfler Weinfest“ (1-4 augustus), „Breisgauerweinfest“ (15-18 augustus), „Weinfest Kaiserstuhl-Tuniberg“ (29 augustus-1 september), „Ortenauer Weinfest“ (26-29 september) en het „Oechslefest“ in Pforzheim (22 augustus-7 september).

Liefhebbers van klassieke muziek komen in 2014 helemaal aan hun trekken. Van 17 tot en met 27 juli is er weer „Rossini in Wildbad“, van 12 juli t/m 2 september de internationale concerten in de Dom van St. Blasien en van 5 tot en met 15 augustus „Sommermusik im Oberen Nagoldtal“. Andere hoogtepunten zijn het „Schwarzwald Musikfestival‘, de „Donaueschinger Musiktagen“ en het „STIMMEN-Festival“ in Lörrach.

Als men tijdens de vakantie de Middeleeuwen wil beleven, dan moet men zeker de „Maximilian Ritterspiele“ in Horb am Necker meemaken. Van 13 t/m 15 juni vindt hier een van de grootste middeleeuwse feesten van Europa plaats. In de laatste weken van juli wordt het nog eens dunnetjes overgedaan tijdens de „Burgfestspielen“ in Hausach im Kinzigtal en in Breisach tijdens de „Festspiele Breisach“.

Het Zwarte Woud is de ‚place to be‘ voor mountainbikers. Geen wonder dat hier verschillende kampioenschappen worden verreden: De „Vaude Trans Schwarzwald“, de „Schwarzwald Bike Marathon“ en de „Rothaus Ridermann“. Auto’s, gebouwd vóór 1975, zijn van 25 t/m 28 september welkom tijdens de ‚Baiersbronn Classic“. De tour over 500 kilometer leidt over de mooste wegen van het noordelijke Zwarte Woud.

Freiburg: cultuur en wijn rondom de Münster Dom

Ook city-trippers vinden in Karlsruhe en Freiburg in 2014 allerlei evenementen van hun gading. In Freiburg krijgt de zomer een cultureel tintje met de „Freiburger Münstersommer“. Van juni t/m september vinden overal in de stad muziekoptredens, straattheater, openlucht film-voorstellingen, lezingen etc. plaats. Een speciale plaats neemt het „Zelt-Musik-Festival“ in. Het is een van de oudste muziekfestivals van Europa en trekt artiesten en bezoekers over de gehele wereld. Tijdens het „Freiburger Weinfest“ kunnen rondom de Münsterplatz meer dan 400 wijnen geproefd worden. Ook de Badische keuken zal vanzelfsprekend acte de présence geven. In december zullen de straten rondom de Dom met honderden kramen gevuld zijn: de Weihnachtsmarkt hier is een van de grootste in de regio. Meer info: www.weinfest.freiburg.de, www.zmf.de, www.weihnachtsmarkt.freiburg.de

Karlsruhe: niet te missen voor kunstliefhebbers

Nog cultureler gaat het er in Karlsruhe aan toe. In februari zullen voor de 37ste keer weer de Festspiele rondom Georg Friedrich Händel, die trouwens nooit deze stad bezocht heeft, plaatsvinden. Ook liefhebbers van hedendaagse muziek bezoeken Karlsruhe ieder jaar in groten getale: van 25-27 juli wordt hier weer het jaarlijkse openluchtfestival „Das Fest“ georganiseerd. Kunstliefhebbers zijn welkom op de kunstbeurzen „art Karlsruhe’ en „Eunique 2014“ en de tentoonstellingen „Mapping spaces“ en „Degas in Karlsruhe“. Het jaar 2014 zal worden afgesloten met de bekende Christkindlesmarkt in de binnenstad van Karlsruhe. Meer informatie over de vele evenementen in Karlsruhe zijn te vinden op: www.karlsruhe-tourismus.de

Meer informatie over het evenementenprogramma in het Zwarte Woud is te verkrijgen bij Schwarzwald Tourismus, telefoon 0049-761.89646-93 of op internet: www.zwartewoud.info en www.schwarzwald-tourismus.info