Het Landgoed Junne, Ommen Overijssel

Voor onze jaarlijkse midweekvakantie, met mijn broers, zijn we dit keer neergestreken in het landgoed Junne in de provincie Overijssel in Nederland. Een gedeelte van het landgoed bestaat uit vakantiewoningen die verhuurd worden door Novasol.

Het Landgoed Junne

In het begin van de 18e eeuw komt de Marke Junne in bezit van de Van Pallandts. Deze familie begint met de ontwikkeling van het landgoed.

De buurtschapsgronden van Junne zijn van 1872 tot 1932 in eigendom geweest van de steenrijke fabrikantenfamilie Lüps. Daarna is het landgoed in handen gekomen van baron M. Bentinck tot Buckhorst uit Beerze. Na de dood van Mw. Bentinck op 29 juni 1938 is het landgoed voor 400.000 gulden verkocht aan verzekeringsmaatschappij Amstleven, het latere Delta Lloyd, nu Nationale Nederlanden. In 2018 is het landgoed verkocht aan verzekeraar A.S.R. voor 25 miljoen euro.

Voor de Tweede Wereldoorlog was er in Junne een werkverschaffingskamp, waar op het landgoed van de verzekeringsmaatschappij met rijkssteun en onder leiding van de Nederlandsche Heide Maatschappij werkloze arbeiders uit het westen van Nederland ontginningswerkzaamheden moesten verrichten.

Landgoed Junne bestaat voor ruim 70 procent (740 hectare) uit bosgebied. 22 procent (230 hectare) van de grond is landbouwgrond en het overige deel van het landgoed bestaat uit natuur- en recreatiegebied. Landgoed Junne maakt onderdeel uit van een omvangrijk natuurgebied waar veel recreatie plaatsvindt. Er lopen fiets- en wandelroutes door het gebied, bijvoorbeeld het Pieterpad.

Het landgoed kent veel cultuurhistorische elementen. Kenmerkend zijn de boerenhoeves, de agrarische esgronden, de brink, houtwallen, stuifzanden, heidegebiedjes en bijzondere houtopstanden. Op het landgoed bevinden zich boerderijen, (vakantie)woningen en een zagerij (De Witte Delle). Junne staat bekend om zijn gevarieerde bos waarbij de grove den een dominante positie inneemt. Naast het verpachten van boerderijen en landbouwgrond zal A.S.R. ook inkomsten genereren uit houtverkoop en de verhuur van (vakantie)woningen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Junne

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-junne/14775/

 

Bijzonderheden in de omgeving en op het Landgoed Junne

  1. Het Vechtdal

Het gebied waar de Overijsselse Vecht stroomt wordt Vechtdal genoemd. De rivier de Vecht is 167 km lang. Hier liggen fraaie historische landschappen kenmerkend voor het oosten van Nederland. Bij opgravingen zijn er zeer veel archeologische resten gevonden. (Kijk bij Mölnmarsch)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Overijsselse_Vecht

 

  1. De Regge

De rivier heeft een lengte van ± 50 km, en komt net voorbij Ommen uit in de Vecht. Langs de Regge is het mooi wandelen en fietsen. Vooral een wandeling vanaf de Nieuwe Brug in Ommen naar de brug over de Regge bij Giethmen (Giethmenerkerkpad) is zeer de moeite waard.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Regge_(rivier)

 

  1. De Steilen Wand

Vlak voor de Nieuwe Brug bij Ommen stroomt de Regge langs de Steilen Wand. Hier is de Regge door de stuwwal heen gesleten en is er een bijna rechte wand langs de Regge onstaan. Dit is gebeurd in de Saale-ijstijd ca. 150.000 jaar geleden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stuwwal

https://schooltv.nl/video/ontstaan-stuwwallengebied-hoe-komen-we-aan-die-heuvels-in-nederland/

 

  1. Landgoed Eerde

Het Landgoed Eerde met Kasteel Eerde en een prachtig parkbos geeft je de gelegenheid om een mooie wandeling te maken. Op de website van Natuurmonumenten vind je er een van 10,7 km.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerde_(landgoed)

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-eerde

 

  1. Zagerij De Witte Delle

Zagerij de Witte Delle werd gebruikt om al de bomen van het landgoed Junne te verzagen. De zagerij was eigendom van dhr. Karel Seemann. Hij was een duizendpoot en in staat alles te repareren. Hij was in Junne boer, rijwielhersteller, loodgieter, verkoper, reparateur van landbouwmachines en taxichauffeur. Zijn vader was rentmeester van het landgoed en woonde op de Witte Delle. De boerderij kreeg de naam “Weitmansheil”.

 

  1. De Sahara

De Sahara is een zandverstuiving tussen Ommen en het Landgoed Junne. Vanaf 2019 is Staatsbosbeheer bezig om de beboste zandverstuivingen weer open te maken door het gebied af te plaggen. Dit gaat om 14 hectare en het betreft ook de Kalahari, een groter stuifduinengebied naast de Sahara.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sahara_(Ommen)

https://natuurlijkommen.nl/de-sahara/

 

  1. Beerze, Beerzerveld, Beerzerzand

Dit natuurgebied is een van de tien natuurgebieden die Landschap Overijssel beheert die zo bijzonder zijn dat ze de Natura 2000 status hebben gekregen. Deze natuurgebieden zijn erg kwetsbaar en hebben bescherming nodig. Lees veel meer over dit bijzondere natuurgebied op het internet:

https://www.landschapoverijssel.nl/gebieden/beerze-1

 

  1. Mölnmarsch

Vanaf de Waterschapsheuvel bij Diffelen heb je een goed zicht op dit speciale gebied van 70 hectare. In de prehistorie woonden hier al mensen. Zie verder het Internet:

https://www.vechtdaloverijssel.nl/Ontdek/1332/Sahara-Ommen-en-andere-natuurgebieden/

https://www.vechtstromen.nl/buurt/gemeenten/hardenberg/molnmarsch/

 

  1. Stegeren, Bentincksbosch

Als we de brug-stuw oversteken bij Junne staan we in de buurtschap Stegeren. Iets ten noorden van de buurtschap vinden we een stuk bos waar nog een oude afgesloten meander van de Vecht ligt. Dit pad komt uit in het Bentincksbosch met hier en daar kleine stukken heide met jeneverbesstruiken. Op de Wandelzoekpagina vind je een wandeltocht van 12 km in deze omgeving.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stegeren

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-stegeren/15113/

 

Praktische info over onze 3 wandelingen

Al met al was deze informatie ruim voldoende om te gaan wandelen in dit bijzondere gebied.

In totaal hebben we 3 wandelingen in dit gebied gemaakt, waarvan 2 dagwandelingen. De GPX-routes kan je hieronder downloaden. Rechts klikken op de desbetreffende GPX en daarna “Link/Koppeling opslaan als” klikken met linkermuisknop! Dan pas bestand opslaan kiezen.

De eerste wandeling gaat over het Landgoed Junne, langs de stuifduinen, landgoed Eerde, de Steilen Wand langs de Regge en Giethmen, terug naar Junne en de Zagerij De Witte Delle. (18,5 km)

De tweede wandeling gaat naar de stuw bij Stegeren, Benticksbosch, Mölnmarsch, over de camping Beerzer Bulten, Beerzerveld, Landgoed Beerze, langs de Vecht terug naar de Zagerij. (19,4 km)

De start van beide wandelingen is bij de Zagerij De Witte Delle, Nieuwe Hammerweg 4, Ommen.

De derde wandeling is op de Sallandse Heuvelrug en start bij  de Informatieschuur van Natuurmonumenten, Molenweg 2, Haarle (Gem. Hellendoorn). Deze wandeling gaat langs de mooiste stukjes van zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer, o.a. langs de  Sprengenberg en het hoogste punt van de Sallandse Heuvelrug. (Wandelafstand 11,5 km).

 

De volledige fotoalbums

Je kan hier het fotoalbum inkijken over Landgoed Junne, en hier over de Sallandse Heuvelrug.

 

Tekst: René Luijsterbrug

Foto’s: Erik en Jan Luijsterburg