Heerlijk wandelen en uitwaaien op Texel

Als het teveel waait ga je wandelen, is het te warm ga je fietsen.

Texel staat al een aantal jaren op het lijstje om nog een keer te bezoeken en eindelijk is het er dit jaar van gekomen.
Texel is het grootste waddeneiland van Nederland en een waar wandel- en fietsparadijs. Als het teveel waait ga je wandelen, is het te warm ga je fietsen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Texel )

Het was wel erg druk in de dorpjes zo halverwege in september. Zelfs de Texelaren stonden hiervan te kijken en zij zijn wel wat gewend.

Op het eiland heb ik samen met mijn vrouw een 4-tal wandelingen gelopen. Deze wandelingen had ik gedownload van Route You. Er is een ruime keus aan wandelingen op Texel voorhanden.

Loodsmanduin route

Een absolute aanrader is de Loodsmanduin route (10,9 km). De gratis te downloaden GPX-track op voorgaande Route You pagina is duidelijk en compleet. Wij zijn de wandeling gestart bij de Jan Ayeslag. Het woord slag betekent: “een door voetgangers gemaakt pad over de duinen naar het strand”. Hier bevindt zich een strandtent en er is volop parkeerruimte.

Op het strand gaan we links af naar het zuiden en lopen langs de vloedlijn. Geniet van het ruisen der golven en kom tot rust met het monotone geluid van het breken van de golven op het strand. We verlaten het strand bij de Hoornderslag en direct na de parkeerplaats gaan we rechtsaf en lopen langs de parkeerplaats het Nationaal Park Duinen in Texel in. We passeren het Grote Vlak ( https://texelinformatie.nl/informatie/natuur-texel/het-grote-vlak/ ) en de Moksloot, waar de stekelbaarsjes dit water gebruiken om vanuit zee de duinplassen te bereiken.
Wat verderop staat boven op het Loodsmanduin de Batterij Den Hoorn ( https://www.texel.net/nl/over-texel/historie/de-bunkers-op-texel/ , https://www.boswachtersblog.nl/texel/2013/09/12/batterij-den-hoorn-monumentaal-vestingwerk/ ).
Vanaf dit duin heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en Den Hoorn in de verte.

Aan het einde van het duinpad gaan we links de Witte Weg in tot aan de weg naar de Hoornderslag hier gaan we weer links en wandelen door tot aan het pad wat de Bolle Kamer ingaat (rechts). We volgen nu een smal pad door de duinen met soms een duinplas en bijzondere vegetatie.

De Bolle Kamer is een grote duinvallei die midden in dit gebied ligt. Onderweg zagen we heel veel duinrozen. Hier in het Nationale park Duinen in Texel worden de zwarte rozenbottels in het najaar geplukt. Deze gaan naar kwekers voor het zaad. Deze kweken het zaad op en de gekweekte planten worden gebruikt om de duinroos elders in Nederland bij natuurprojecten in de duinen uit te planten.

Nadat we de weg naar de Jan Ayeslag zijn overgestoken wandelen we richting het duinbos. Op verschillende plaatsen staat de heide al in bloei. Hierdoor zien we een grote schakering van verschillende kleuren die het wandelen in de duinen overigens in ieder jaargetijde interessant maakt.

We volgen de bosrand en zien aan de rand de invloed van de wind op de bomen. Wat verderop gaan we verder het bos in en bij een kruising gaan we weer links de duinen in en komen op het strand tussen strandpaal 12 en 13. We gaan op het strand linksaf en volgen de vloedlijn tot aan de Jan Ayeslag.

Bekijk het fotoalbum in een nieuw venster met één klik op onderstaande collage foto.

Texel-Loodsmanduin-route

Op de laatste vakantiedag liepen we nog een absolute aanrader: Tuinwallen bij Oude Schild. (13,8 Km).

Veel wandel- en fietsplezier op Texel.

Tekst en foto’s: René Luijsterburg