Heb je een visum nodig voor een trekking in India?

Om een verdere verspreiding van corona (Covid-19) in India te voorkomen heeft het land haar grenzen gesloten. U kunt nog wel een aanvraag indienen om een visum te bekomen, maar lees vooraf alles over de maatregelen omtrent corona in India.

22 Meerdaagse trekkings wachten op je in het Indische Himalaya

Een van de mooiste gebieden voor een trekking in India is Ladakh, ook bekend als klein Tibet. Dit omdat het tussen de Great Himalayan Range en de Tibetaanse hoogvlakte ligt. Het gebergte is hier nog puur natuur. In Ladakh geniet je ten volle van de indrukwekkende natuur bij het doorsteken van de hoge passen. Homestays – logeren bij de mensen zelf in hun huis – zijn er volop in de authentieke dorpen die je doorkruist. Trek een week door de Markha vallei en geniet van natuur en cultuur. Door je verblijf bij de plaatselijke bevolking sta je nog nauwer met hun in contact. De beste periode om hier te trekken zijn de zomermaanden. Hou je niet zozeer van de drukte, dan kan je opteren voor een trekking door de verborgen valleien van Ladakh in het Zanskargebergte. Voorzie hiervoor een tiental dagen. Onderweg kom je kleine dorpjes tegen maar er zijn niet overal homestays in deze dorpjes. Een degelijke kampeeruitrusting is hier wel een vereiste!

Wandelkaarten Indië – Ladakh regio

Voor het hele Ladakh gebied zijn er drie wandelkaarten van de Zwitserse uitgeverij Editions Olizane beschikbaar op schaal 1:150.000. Je kan deze online bestellen. Reken op een twintig euro per kaart. Zo heb je een kaart voor het noordelijk, centraal en zuidelijk gedeelte. Een alfabetisch register van plaatsnamen ontbreekt, wat de voorpret bij het zoeken van een dorpje in een zee van bergen alleen maar kan vergroten.

Iets duurder is de allesomvattende Trekking map Indian Himalaya van TerraQuest. De kaart heeft op de ene kant een algemeen overzicht van de Indische Himalaya met schaal 1/750.000 en op de andere zijde vind je de 22 trekking routes op schaal 1/350.000. Deze kaart is geschikt als je de tochten met een gids of in groep doet, maar niet om zelf als wandelkaart te gebruiken

Visum voor India voor dummy’s

Het visum voor India kan sinds enkele jaren geheel online worden aangevraagd. Dat geldt voor zowel toeristen als zakenreizigers en ook voor minderjarigen. Na toekenning wordt het visum als PDF-document per e-mail toegestuurd. Het hoeft dus niet op het consulaat in het paspoort te worden aangebracht.

Welk visumtype heb ik nodig? Toeristen kunnen gebruikmaken van het zogenaamde “eTourist visa”, zakenreizigers van het “eBusiness visa” en medische reizigers van het “eMedical visa”. Dit zijn alle drie elektronische visa, ook wel “e-visums” genoemd, die snel en eenvoudig middels het online aanvraagformulier kunnen worden verkregen. U kunt hier direct het visum voor India aanvragen.

Gewijzigde geldigheidstermijnen van de Indiase e-visums: sinds april 2019 zijn alle nieuw uitgegeven zakelijke en toeristische e-visums voor India langer geldig dan voorheen. De nieuwe totale geldigheidstermijn bedraagt 365 dagen. Binnen deze 365 dagen mag een onbeperkt aantal keer naar India worden gereisd.

Toeristen mogen per bezoek maximaal 90 aaneengesloten dagen in het land verblijven, zakenreizigers maximaal 180. Reizigers die langer dan 180 dagen met een zakelijk visum in India wensen te verblijven (aaneengesloten of in totaal) moeten zich voor de 160e dag registreren bij een FRRO of FRO kantoor in India. Het medische visum is 60 dagen geldig.

Visumvoorwaarden bij online aanvragen

De overheid van India hanteert voor alle visumtypes bepaalde voorwaarden, waaraan alle reizigers zich dienen te houden. Dat geldt ook voor de online aan te vragen varianten; het eTourist, eBusiness of eMedical visum voor India. De belangrijkste visumvoorwaarden voor een reis naar India voor de e-visa staan hieronder opgelijst.

Met betrekking tot de reisplannen:

  • Arriveren per vliegtuig is alleen toegestaan via de luchthavens van: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Bhubaneshwar, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Madurai, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Portblair, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam.
  • Arriveren per boot of cruiseschip is alleen toegestaan via de havens van: Chennai, Cochin, Mormugao (bij Goa), New Mangalore (bij Mangalore) en Mumbai
  • India verlaten mag overal waar een Immigration Check Post is gevestigd. Dat is het geval bij alle internationale luchthavens, bij alle zeehavens waar u ook mag arriveren en onder meer bij de grens met Nepal, bij Banbasa, Gauriphanta, Jogbani, Ranigunj, Raxaul, Rupaidiha en Sonouli.
  • In de meest noordoostelijke punt van India (ten noorden en oosten van Bangladesh) liggen enkele regio’s met bijzondere restricties; daaronder vallen Arunachal Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland en Sikkim.
  • Het is toegestaan de datum en locatie van aankomst en/of vertrek nog te wijzigen na het aanvragen van het visum, mits ze voldoen aan de visumvoorwaarden en vallen binnen de geldigheidstermijn.

Bij aankomst in India dient:

  • het paspoort dat is gebruikt bij de visumaanvraag nog minimaal zes maanden geldig te zijn,
  • ditzelfde paspoort, samen met het uitgeprinte visum overhandigd te worden, en
  • de reiziger een retour- of doorreisticket te kunnen overhandigen.

Wanneer een e-visum niet voldoet

Toeristen die langer dan 90 dagen aaneengesloten in India willen blijven, en zakenreizigers met reisplannen van meer dan 180 dagen, kunnen geen gebruikmaken van het e-visum India. Hetzelfde geldt voor reizigers die in India willen studeren, vrijwilligerswerk willen doen of in dienst willen treden bij een Indiase organisatie. Zij kunnen gebruikmaken van de alternatieve procedure, waarbij het visum in het paspoort wordt aangebracht door een consulaire medewerker. De kosten zijn in dat geval hoger en de aanvraag neemt meer tijd in beslag.

Nog vragen?

Lees hier alles over het visum India.