Leopoldsteinersee

Gsollalm, Leopoldsteinersee & Eisenerz

Zondag 11 augustus 2013: wandeling naar de Gsollalm, eten en rondwandelen in Eisenerz, wandeling rond de Leopoldsteinersee.

Je kan het volledige fotoalbum inzien op onze fotowebsite:
https://wandelkrant.smugmug.com/Oostenrijk/Steiermarken/Gsollalm-Leopoldsteinersee-Eisenerz/

Op ons RouteYou kanaal kan je de door ons gewandelde route inzien op de kaart en downloaden voor je GPS/GPS App.


Na ons bezoek aan Graz gisteren wordt het hoge tijd dat we de beentjes eens gaan strekken. We rijden met de auto richting Eisenerz, via een groot viaduct tegen de flank van de berg op. Net in de haarspeldbocht – de Gsollkehre – is er een kleine parking voorzien om naar de Gsollalm te wandelen. Het is een mooie wandeling van een klein uurtje maar wel continu stijgend op de heenweg.

We hebben nog net een plaatsje voor onze auto op de niet zo ruime parking.

Onderaan het infobord zie je het viaduct en de bocht waar zich de autoparking bevindt, aangeduid met een P. Vandaar uit gaat het via wandelweg 833 naar de alm toe. 

Het eerste stuk wandelweg is parallel aan de hoogspanningslijn.

We zijn nog maar net op weg of we zien een volledig overwoekerd huis staan.

Het gaat een warme dag worden vandaag. Hier krijgen we de volle laag zon.

Dankzij de stroken bos waar we door moeten is er toch nog wat afkoeling voorhanden.

Af en toe kunnen we ook genieten van de mooie uitzichten, dat levert ook mooie plaatjes op.

We naderen eindelijk het alm gebied.

We lopen door het poortje binnen.

Dit zijn de laatste honderden meters tot de alm. Er komt gelijk flink wat bewolking opzetten.

We zijn er bijna.

We blikken even achterom. We hebben al heel wat hoogte gewonnen.

Nog een laatste bocht. De stal zien we al.

Alm in zicht!

De koetjes grazen rustig door.

Als we aan de alm aankomen hebben we nog een plaatsje in de schaduw. Met mooi zicht op het ingesloten dal.

Wat een intelligente blik.

De dame neven ons doet haar beklag over het toilet iets verderop in de stal. Zij is niet de enigste, ook de andere tafel deelt deze mening. Dan nog liever in de natuur, hoor ik ze nog zeggen.

Vanaf de alm kan je nog verder een wandeling maken naar de grotten toe. Dat is een uurtje extra klimmen. Met een gids kan je die grotten ook bezoeken, maar daar passen we voor vandaag. Het weer is mij te onstabiel en te drukkend. Vandaar dat we maar tot iets verder als de alm wandelen, en dan terugkeren.

We blikken even achterom, wat een mooi zicht!

 

Zoals je kon zien op het infobord helemaal in het begin van deze reportage zijn er hier ook grotten die je kan bezoeken. We lopen nog even verder om te zien waar de ingang ligt.

Hier gaat het naar de Westelijke ingang van de Frauenmauerhöhle.

En er zijn er meer die dit leuk vinden. Ginds ligt de ingang van de grot blijkbaar. We draaien ons om en wandelen terug via dezelfde weg naar de parking.

Sommigen lopen zelfs naar de alm …

Onze laatste tegenliggers onderweg voordat we aan de parking zijn.

We komen aan bij de parking. We rijden vervolgens naar Eisenerz om het stadje eens te verkennen. Het viaduct zijn ze aan het herstellen. Onderaan is de weg zeer slecht en is er een snelheidslimiet van 50 km/h, wat nog vrij veel is als het zou regenen, met al die gaten in het wegdek. Levensgevaarlijk voor motorrijders.

In Eisenerz aangekomen maken we eerst een korte rondwandeling om daarna ergens een restaurant op te gaan zoeken. Het is een stadje met een heel ver en grotesk verleden, maar de ijzererts winning is momenteel zo gemoderniseerd dat er maar weinig werkvolk nodig is. Vandaar dat zeker de jongere inwoners andere oorden opzoeken met hoop er werk te vinden.

Vooral Graz is populair weet men ons te vertellen. Het gevolg is dat er veel huizen te koop staan. Met moeite vinden we nog een restaurant dat open is en nog niet uitverkocht is. Het eerste restaurant zat vol met een bus toeristen, en in het restaurant kon je de rook snijden. Dat is niet voor mij bestemd.

De ijzererts berg domineert over het zicht van dit stadje.

Bij de tweede eetgelegenheid komt de bazin ons vertellen dat alles uitverkocht is, maar verwijst ons een straat verder door naar een ander restaurant. Onderweg maken we nog enkele foto’s. Toegekomen aan het restaurant is er goed nieuws, we kunnen er nog terecht.

Nadien wandelen we nog even verder door het stadje met onze camera in aanslag.

De Tullbach stroomt door het stadje.

We zien nog een kerkje en kapel boven het stadje uitkijken op de Kalvarienberg.

De ijzererts mijn blijft het zicht domineren aan de overzijde.

 

We lopen verder door naar een schans.

Hier is de schans.

Zo kan je ook alle oude rommel een nieuw leven geven als kunstwerk.

Hier huist/huisde een varkenstal en was er ook een beenhouwer.

We verlaten het stadje en rijden wat verderop door naar de Leopoldsteinersee.

Je kan er ook een elektrische boot huren volgens de prijslijst daterend van 2013. En die kost evenveel als een trapboot. De keuze zou vlug gemaakt zijn 😉

Bijgaand wat info over het meer.

We wandelen rond het meer wat volgende foto’s oplevert:

Het is een zeer vlakke wandeling rond het afkoelende water. Onderweg zien we nog een heuse zeemeermin opduiken.

Dit zijn de andere beestjes die je hier kan tegenkomen 😉

We zijn bijna rond het meer gelopen.

Dan volgt nu de terugweg naar onze auto. Dat wordt weer even klimmen. De tijd is hier wel blijven stilstaan …

Bij het terugrijden stoppen we onderweg nog even op een parking langs de B115, vlakbij de ijzererts mijn. Het is goed aangeduid als Erzbergblick. Het ligt anderhalve kilometer verder na de de bocht waar we deze morgen geparkeerd hebben om naar de Gsollalm te wandelen. Er is een ruime parking waar continu auto’s op en afrijden om te genieten van het uitzicht of een andere lekkernij van bij de Imbiss.

 

 

Volgens dit plaatje zou het tot de reichenstein hut slechts 1,5 uur zijn. 

Onze laatste stop is aan de parking van de Präbichl bergbanen. Hier vertrekt een wandeling naar de Reichelsheimhuette die 1000 meter hoger ligt en 5 km verder. Op het plaatje is de 1,5 uur al overschreven naar 2,5 uur, maar terugkomende wandelaars vertellen ons dat je zeker op 3 uur moet tellen vanaf hier. Hopelijk is het morgen stabieler weer, dan kunnen we de aanval wagen.

 

Onderaan ligt de hoofdweg die met het nodige bochtenwerk van Vordernberg naar het viaduct van Eisenerz klimt, om daar langs de flank af te dalen naar Eisenerz. Het gevolg is dat al het zwaar verkeer (en dat is hier dag en nacht aanwezig) hun paardenkrachten moeten aanspreken met motor gegrom alom. Ook ’s nachts is dit goed hoorbaar. Een klein minpunt voor degenen die de rust opzoeken aan hun chalet ’s avonds.

Links onderaan zie je nog net het chaletpark liggen waar we verblijven.

Gezien de berglift defect is zijn ook de almen en hutten van onze huisberg niet open. Deze liggen aan de andere zijde van de B115. Onderaan achter de dennenbomen ligt het chalet park waar we deze week vertoeven .

 

Afstand tot de Gsollalm vanaf de parking: 3 km | Hoogte bij de start: 940 m | Hoogte bij aankomst: 1260 m | Benodigde tijd enkel: 53 min | Start: 10u07 | Rust: van 11u tot 11u42 | We hebben nog een 800 m verder gewandeld tot we de ingang van de grotten zagen liggen in de verte.

Van onze stadswandeling in Eisenerz is er ook geen track. Ook van de Leopoldsteinersee rondwandeling is geen track beschikbaar. Je kan er echter niet verdwalen want er is maar een wandelweg rondom het meer.

Tot morgen!