Groot-Frieslandpad is Wandelroute van het Jaar

Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs van het voorbije weekend in Flanders Expo Gent is opnieuw de trofee “Wandelroute van het jaar” uitgereikt. En dat voor een route gerealiseerd in 2016.

Voor het eerst ging het om een gezamenlijke trofee voor België en Nederland samen.

Na eerdere selecties bleven er uiteindelijk twee routes in de running voor de trofee: het nieuwe Lange Afstand Wandelpad (LAW) Groot-Frieslandpad en de vernieuwde GR12 Amsterdam-Parijs met een nieuwe 60 km lange variante tussen Antwerpen en Mechelen.

Uiteindelijk haalde het Groot-Frieslandpad de trofee binnen. De jury waardeerde het 362 km lange traject langs weidse landschappen met statige boerderijen, over slingerende dijken en langs langgerekte dorpen om de volgende redenen: voldoende onverharde paden, een verzorgde bewegwijzering en een uitstekende routegids, een website met veel info en extra tracks en de rijke afwisseling van landschappen en dorpen. En tevens ook omdat het realiseren van zo’n uitgestrekt nieuw pad een niet alledaagse gebeurtenis is.

Het vernieuwde Grote Routepad 12 kreeg eveneens de nodige lof, in het bijzonder dan voor de nieuwe 60 km lange variante met verrassen veel groen en afwisseling en de doortocht doorheen Antwerpen, Lier en Mechelen.

Een speciale eervolle vermelding van de jury was er voor de in 2016 uitgebrachte box “Wandelen in Limburg”. Alhoewel het niet om nieuwe route gaat is het samenbrengen van acht streekkaarten met in totaal tweeduizend kilometer aan wandelpaden in Limburg een prachtig initiatief en een aanwinst voor elke wandelaar die de Limburgse natuur apprecieert.

De GR12 en LAW Groot-Frieslandpad zijn te bekomen bij de VZW Grote Routepaden (www.groteroutepaden.be) voor België en bij Wandelnet (http://wandelnet.nl) voor Nederland.

Groot-Frieslandpad

Links op de foto de jury met Wanda Catsman (Wandawandelt), Christina Bloem (GR magazine Op Weg) en Gilbert Roels (De Wandelkrant & Travel Magazine) en rechts het winnende team van het Groot-Frieslandpad.