Groene Halte

Of: wat te doen met je gratis COVID-19 treintickets?

In 2004 startte TreinTramBus (toen nog de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers) met het concept Groene Halte. Het idee is eenvoudig: je reist met het openbaar vervoer naar Groene Halte A, waar een wandeling ‘in rechte lijn’ vertrekt. Op het eindpunt van de wandeling stap je aan Groene Halte B terug op het openbaar vervoer. Beide haltes worden aangeduid als ‘Groene Halte’. De wandelingen wijken dus af van de typische luswandelingen.

Groene Halte-label

Groene Haltewandelingen moeten aan een aantal normen voldoen:

  • de wandelafstand ligt meestal tussen 7 en 15 km (verkortingsmogelijkheden kunnen aangegeven worden)
  • de wandelroute is een lijnwandeling (GEEN luswandeling!): begin- en eindhalte zijn verschillend
  • de bus, tram of trein die stopt bij een Groene Halte heeft een minimale frequentie van 1 per uur (in sommige gevallen 1 per twee uur in het weekend of op feest- en vakantiedagen)
  • van elke Groene Halteroute wordt een kwalitatieve brochure uitgegeven, met daarin een beschrijving van de route zowel in woord als in beeld, achtergrondinformatie over de streek, aanwezigheid van horeca, nuttige telefoonnummers, …
  • de Groene Halte-informatie wordt aan de openbaar vervoerhaltes aangebracht.

4 Nieuwe Groene Haltewandelingen eind deze maand

Momenteel zijn er al 54 Groene Halte wandelingen, eind deze maand komen er nog  vier nieuwe Groene Halteroutes bij in het natuurpark Ardenne méridionale gelegen in de Zuidelijke Ardennen. Langsheen vier stopplaatsen op de spoorlijn 166 Namen – Libramont. In Gedinne, Graide, Carlsbourg en Paliseul stopt op weekdagen elk uur een trein, en in het weekend om de twee uur. In Bouillon, eindpunt van één van de wandelingen, kan je elk uur de bus nemen naar Libramont, waar je je reis verder kan zetten per trein.

Het natuurpark “Ardenne méridionale” situeert zich tussen de Lesse, de Houille en de Semois. Het gebied heeft heel wat te bieden op vlak van natuur en landschap, maar ook de typisch Ardense gastvrijheid en de heerlijke streekproducten zullen de wandelaar zeker bekoren.

Verdere info op: http://www.groenehalte.be/