cover-gr-5a-tweede-druk

GR5A Wandelronde van Vlaanderen

Vernieuwde GR5A krijgt meteen ook nieuwe topografische gids

Sinds 1 juni is er een vernieuwde en verbeterde versie van de GR 5A-topogids op de (wandel)markt. De GR 5A Wandelronde van Vlaanderen is nog een beetje langer geworden en behoudt vanzelfsprekend zijn titel van langste rondwandeling van Europa. Over een afstand van 582 km verkent het pad de grenzen van Oost- en West-Vlaanderen, daarbij af en toe flirtend met de grenzen met Nederland en Frankrijk.

Alle bestaande trajectverbeteringen werden uiteraard in de gids opgenomen. Evenals enkele nieuwe en ingrijpende veranderingen, voornamelijk in West-Vlaanderen. Eenmaal uit het centrum van Brugge gaat het pad nu op zoek naar het Fort van Beieren, langs de oostkant van de Damse Vaart. In het zuiden van de provincie is de doortocht door het Land van Mortagne de opmerkelijkst nieuwigheid. Met het Mortagnebos en Bellegembos als hoogtepunten, verbonden via smalle paadjes en wegeltjes. Wie langs de kust wandelt, zal aangenaam verrast worden door de Cabourduinen in De Panne en de ontmoeting met Albert Einstein in De Haan. Vooraleer je het station van Brugge bereikt, krijg je nog de kans om het Tudor-domein en het kasteel van Tillegem te bewonderen.

De opmerkelijkste verbetering in Oost-Vlaanderen is de doortocht door het centrum van Ronse, met zijn parken en gezellige pleintjes rond de Sint-Hermesbasiliek.

Daarnaast zijn er nog tientallen kleinere trajectverbeteringen, onder meer in Aspelare, Dendermonde en Oostende.

De GR-vrijwilligers hebben er alles aan gedaan om enkel het beste van West- en Oost-Vlaanderen voor te schotelen. Maar ga het deze zomer vooral zelf ontdekken!

Op of vlakbij de route liggen 15 treinstations en ontelbare bus- en tramhaltes. Die zorgen voor een vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Dankzij  de talrijke overnachtingsmogelijkheden onderweg, is de route gemakkelijk op te delen in etappes. Naar ieders voorkeuren en mogelijkheden.

Op de routepagina van de Grote Routepaden website vind je alle trajectwijzigingen. De bestanden staan in volgorde van de gids en je kan ze gratis downloaden.

Deze GR5A is vanzelfsprekend in twee richtingen wit-rood bewegwijzerd. En de route is in de 340 pagina’s tellende topogids eveneens in beide richtingen beschreven. Makkelijker kan je het een wandelaar niet maken…

De nieuwe GR5A topogids is te koop in de GR-webshop aan de prijs van € 18 voor leden van de vzw Grote Routepaden en € 20 voor niet-leden. En vanzelfsprekend kan je ook terecht in een aantal reisboekhandels.

 

Tekst: Gilbert Roels