Gertrudistocht

31e Gertrudistocht van de Wandelende Krabben

In Bergen op Zoom (centraal gelegen tussen Rotterdam en Antwerpen), bijna op de grens van België en Nederland, wandelden we de 31e Gertrudistocht bij de Wandelende Krabben. Startplaats was het ROC Markiezaatscollege, gelegen op de Nobellaan 50 te 4622 AJ Bergen op Zoom.

Sinte Gertrudis is de patrones van de markiezenstad Bergen op Zoom, waar volgens de legende anno 654 de abdis Geertrui, dochter van Pepijn van Landen, uit het Belgische Nijvel via Antwerpen langs de Schelde de historische stad bereikte.
Zij trof daar dorstige vissers aan, voor wie zij een bron met smakelijk zoet water maakte door haar staf in de zilte Scheldebodem te steken. Deze bron bestaat nog steeds, met daarop een kapel gebouwd (ter vervanging van de in de oorlogsjaren verloren gegane kapel) uit overblijfselen van gesloopte kerken.

Er was keuze uit een Stadswandeling die onder meer door de historische monumentale binnenstad liep langs de Sint Gertrudiskerk, het voormalig stadspaleis De Markiezenhof en het Zoommeer en/of een Groene route langs de voormalige West-Brabantse waterlinie met als hoofdpunt het bastion Fort De Roovere en de (loopgraaf) Mozesbrug.

Alhoewel het al midden maart was kregen we nog een heuse winterprik te verduren. Morgen, zaterdag 24 maart, wordt de Pompejus toren officieel ingehuldigd, maar we konden hem vorige week al bijna volledig afgewerkt bekijken.

We liepen er een lichtjes afwijkend parcours, samen met de wandelknooppunten verantwoordelijke René Luijsterburg, ook schrijver van de Wandelkrant van een serie artikelen over onder andere “Wandelen in Noord-Brabant”, integraal terug te vinden in ons archief. Een betere wandelgids hadden we echt niet kunnen hebben 😉  

Vanaf de start lopen we doorheen de industriezone om zo meteen in het (witte) groen te belanden. Er was een ijzig koude wind en sneeuwval tijdens de tocht, met als gevolg een pak minder deelnemers dan verwacht. Spijtig, want de afwezigen hadden weer eens ongelijk!

Bekijk de fotogalerij (externe weblink) via één klik op onderstaande foto: