Brückensteig_Pressefoto_Deepwood GmbH_Aufstieg_Gruppe

Geen Kletter- maar een Brückensteig

Müngstener Brückensteig opent in het Bergisches Wandelland

Op 1 augustus opent officieel in het Bergisches Land de Müngstener Brückensteig. Een klim naar de top van de hoogste spoorweg van Duitsland. Deze keer dus niet met ladders en kabels rotsen overwinnen maar wel (beveiligd) een 107 meter hoog historisch stalen spoorwegviaduct.

Iedere wandelaar die naam waardig heeft wel ervaring met of gehoord van de Duitse lange afstandswegen als Rheinsteig, Eifelsteig, Moselsteig, Rennsteig en nog vele anderen.

Het woord “Steig” verwijst daarbij naar een klim. En het gaat inderdaad om routes waarbij er flink wat klimmen en dalen op het wandelmenu staat. In Duitsland (en Duitstalige landen) vind je ook Klettersteigen. Onderdelen van routes waarbij er over en op rotsen moet geklommen en geklauterd (“klettern”) worden, vaak met behulp van kabels, ijzeren ladders en trappen. Een mooi voorbeeld daarvan is de Calmont Klettersteig over de Calmont, de steilste wijnberg van Europa. En (optioneel) een onderdeel van de Moselsteig.

Na al die ontelbare Klettersteigen is er nu voor het eerst in Duitsland een Brückensteig, waarbij er dus over een brug naar boven moet geklauterd worden.

De Müngstener Brücke

Deze brug, daterend uit 1897, is genoemd naar het ondertussen verdwenen dorpje Müngsten. Tot het einde van het Duitse Keizerrijk in 1918 droeg de brug de naam Kaiser-Wilhelm-Brücke, ter ere van keizer Wilhelm I. De Müngstener Brücke is met haar 107 meter nog steeds de hoogste spoorbrug van Duitsland. De stalen boogbrug heeft bovenaan twee sporen en overspant het dal van de Wupper, een 113 km lange bijrivier van de Rijn. En verbindt daarmee de steden Remscheid en Solingen. De lengte van de staalconstructie is 465 meter. In totaal zijn voor de bouw van de brug 5000 ton aan staalprofielen en 950.000 klinknagels gebruikt. Vanaf 2010 is men begonnen met een grondige restauratie, die nu zo goed als afgerond is. De Müngstener Brücke is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed. Onder de brug door passeert de Bergischer Weg, een lange afstandswandeling van het Bergisches Land.

Brückensteig

Brueckensteig_Logo

Deze eerste “Brückensteig” in Duitsland is een realisatie van het bedrijf Deepwood, dat ook de brugklim in Sydney aanbiedt. Het avontuur begint aan het info- en contactcentrum (met cafetaria) Haus Müngsten, onderaan de brug. De klim over 777 trappen gebeurt in kleine groepen met begeleider. Groepen van 6 tot 12 personen zijn mogelijk mits reservatie twee dagen vooraf. Van beneden tot helemaal boven is iedereen beveiligd aan een kabel. Voor de klim en de afdaling samen moet je zowat twee en een half uur voorzien.

De Brückensteig vooraf beleven kan met de volgende, anderhalve minuut durende video:

Via deze link krijg je ook alle mogelijke technische info, openingsdagen en -uren, de historische achtergrond enz.

Voor informatie, reservaties en allerlei arrangementen kan je met een rechtstreekse link terecht op de website van Die Bergischen Drei, de toeristische dienst van het Bergisches Land. Prijzen beginnen vanaf €55 en gaan tot arrangementen van €199 (met twee overnachtingen, bezoek aan een brouwerij enz. inbegrepen).

Bergisches Wandelland

Het Bergisches Wanderland is in de lage landen als wandelbestemming pas de jongste jaren echt bekend geraakt. En dat vooral dankzij de inspanningen van verschillende toeristische diensten uit de regio Remscheid – Solingen – Wuppertal, bekend als Die Bergischen Drei.

In de editie 25 van de Wandelkrant (Winter 2019) kan je een uitgebreide reportage lezen en bekijken over het Bergisches Wandelland (vanaf pagina 54). En over de Bergischer Weg (260 km), die hier onder de brug doorloopt; en de Bergischer Panoramasteig (244 km).

Tekst: Gilbert Roels