France Montagnes: wandelen en nog veel meer!

De Franse bergen, welke wandelaars kent ze niet? Voor de Belgen en de Nederlanders is Frankrijk nog steeds de eerste vakantiebestemming. Sommige departementen in de regio Provence halen zelfs bijna 40 procent van hun zomertoeristen uit België. En wat doen wij in Frankrijk buiten zonnen en lekker eten & drinken? Juist, veel wandelen en fietsen. Elke Belgische en Nederlandse fietstoerist met een beetje eergevoel rijdt een keer in zijn leven naar de top van de Mont Ventoux. En hoeveel fervente wandelaars hebben al niet kennisgemaakt met de Vogezen, de Pyreneeën, de Alpen, de Jura, de Gorges du Verdon, de Corniche des Cévennes of Corsica? Duizenden wandelmogelijkheden en zestigduizend kilometers aan bewegwijzerde Grote Routepaden liggen er te wachten.

De Franse dienst voor toerisme zowel als de Franse berggebieden zijn zich maar al te goed van het belang van het wandeltoerisme als economisch product. Daarom bestaat al een tijdje France Montagnes, een vereniging die de belangrijkste spelers van het toerisme in de bergen van Frankrijk groepeert. Met als doel de bergbestemmingen nationaal en internationaal te promoten. En sinds kort heeft de vereniging nu ook een (Nederlandstalige) vertegenwoordiger in België, verantwoordelijk voor de pers en de sociale media.

In dat kader kwamen begin deze week een aantal vertegenwoordigers van Franse bergbestemmingen naar Brussel om zichzelf en France Montagnes voor te stellen. Vooral dan de Alpen met bekende namen als Alpes d’Huez en Les 2 Alpes, maar ook de Hoge Vogezen en de Pyeyragudes in de Pyreneeën waren van de partij.

France Montagnes vertegenwoordigt de vijf bekendste bergregio’s. Met name de Alpen, de Jura, de Vogezen, de Pyreneeën en het Centraal Massief. De bergen, met hun adembenemende uitzichten, zijn fantastische wandelbestemmingen. Naast de klassieke Grote Routepaden, Streek-GR en zogenaamde PR (petites randonnées), worden er alsmaar meer concepten en thema’s aangeboden door de toeristische diensten. Zoals yoga-wandelingen, pluk- of medicinale wandelingen waar men alles leert over eetbare planten of – voor avonturiers – rivier of canyoning-wandelingen. Daarnaast focust men eveneens op gezinnen door het uittekenen van routes die met de kinderwagen te bewandelen zijn.

Een reeks voorbeelden van bijzonder wandelbelevingen:

  • Op zoek naar kristallen in Val Thorens in de Alpen (een soort schattenjacht gekoppeld aan geologie)
  • Marmotten spotten bij valavond in La Plagne en Vaujany (Alpen)
  • Gletsjerwandelen in Alpe d’Huez en Les 2 Alpes
  • Op zoek naar de geschiedenis in het Frans-Italiaanse grensdorp Montgenèvre
  • Sterrenkijken in Valberg (Alpen)
  • Wandelen à la canirando… wandel door de bergen met een hond waarvan de riem rond je middel is vastgebonden. Ideaal voor kinderen maar ook meegenomen voor volwassenen die wat bergop kunnen gebruiken. Wordt o.a. aangeboden in Peyragudes, La Plagne en Les 2 Alpes.

De meest dichtbije bergbestemming in Frankrijk voor Belgen en Nederlanders is de Vogezen. Bruno Poizat, directeur van de intercommunale toeristische dienst in Gérardmer, was onder meer naar Brussel gekomen om de in 2015 verschenen streek-GR “La Ligne Bleue des Vosges” voor te stellen. Heel wat wandelaars kennen de GR5, die van noord naar zuid de Vogezen doorkruist op weg naar Nice en de Middellandse Zee. Deze “GR de Pays” omvat drie verschillende streek-GR van telkens 7 tot 9 dagen wandelen. Goed voor in totaal zowat 700 km aan bewegwijzerde wandelingen waarbij men de Vogezen op een verrassende en andere manier leert kennen. Wij hopen in de toekomst uitgebreid op deze nieuwe Streek-GR terug te komen.

La ligne bleue des Vosges

Philippe De Schepper is de nieuwe vertegenwoordiger van France Montagnes in België. Hij is telefonisch bereikbaar in het Atout France kantoor in Brussel op het nummer 02-5053819 en via E-mail philippe.de-schepper@atout-france.fr. Meer info op de 14-talige site www.france-montagnes.com.

 

Gilbert Roels.