Fotografie

Wandelen en fotografie: 2 leuke hobby’s die je samen kan beoefenen.

Wandelen en fotografie gaat hand in hand voor mij, vandaar dit artikel met wat extra informatie hieromtrent. Digital Photograpy Review is een toonaangevende review website van digitale foto toestellen en toebehoren. Ook is er een uitgebreid forum aanwezig.

Mijn fotografie geschiedenis

Zelf ben ik begonnen met een digitaal compact toestel in de zomer van 2001, een Canon A20. Dit toestel leverde 2 megapixel grote foto’s. Goed genoeg voor kwalitatieve afdrukken tot op een halve A4.

Na een jaartje experimenteren ben ik overgestapt naar een Canon G2. Een dijk van een camera. Met dit prachtige toestel (met een F 2.0 lens!!!) heb ik 6 jaren gefotografeerd. De sensor van dit toestel bevatte 4 megapixels. Het display kon uitgeklapt en geroteerd worden. Je kon er zelfs een flits op monteren uit de EX serie van Canon. Het was het tweede toestel in de G-serie van Canon. Bijna alle slechte punten van de G1 waren in de G2 verbeterd. Met deze G2 kon je kwalitatieve afdrukken maken tot op een volledig A4 blad.

In 2008 ben ik overgestapt op een Sony H2, een “Megazoom” camera. 6 Megapixels en een 12x zoom, met stabilisator. Geen slecht toestel, maar wel wat traag bij het focusseren. Vandaar ook de overstap naar een digitale spiegelreflex, die veel sneller kan scherpstellen, en beduidend minder ruis geeft bij hogere ISO waarden.

Eerst had ik een Nikon D80, met een polyvalente 18-105 VR lens. Een jaartje later heb ik deze geüpgraded naar een Nikon D7000 met eenzelfde lens. Dit toestel kan ik je nog steeds aanbevelen, maar dan in zijn huidige gedaante als de D7200. Maar ook een D5500 biedt voor minder geld heel wat plezier.

Momenteel werk ik met een Fuji X100S met een 35 mm F 2.0 vaste lens. Een dijk van een camera, maar tegelijk lekker licht om kilometers mee te dragen. De X100T is de huidige (derde) variant van deze camera. Er is sinds 2016 ook een goedkoper model uit, de X70, een afgeslankte versie van de X100 serie met een wat tragere lens (1:2,8). Beiden zijn een aanrader dankzij de X-Trans CMOS sensor, uniek voor Fuji.

Soms weegt de vermoeidheid wel al eens door op een lange wandeldag en zijn de foto’s gewoonweg impressies. Veel foto’s zijn ook louter geheugensteuntjes voor mij met plaats (gps) en tijds afdruk, maar af en toe zitten er ook pareltjes tussen.

Lightroom

Na het maken van de foto’s volgt het “digitaal” ontwikkelen. Elke foto die ik maak telt gemiddeld minimaal 33 MB aan informatie. Het zijn geen jpg’s, maar RAW bestanden. Die ontwikkel ik verder met Lightroom. Uiteindelijk worden ze dan als JPG verkleint geëxporteerd om op deze website of in de gedrukte krant geplaatst te worden.

Sommigen verkiezen film of een “Action Cam” om alles vast te leggen, maar ik blijf erbij dat een foto meer zegt dan duizend woorden … .

Bijgaand nog wat fotografie weblinks:

Voor degenen die liever filmen is er volgende uitstekende review website: Camcorderinfo

Mijn favoriete (web)winkel, de baas spreekt ook Nederlands, is en blijft: Top-FotoMaar ook in Vlaanderen en Nederland vind je goede fotografiewinkels met een uitstekende service.