Bevrijding Bergen op Zoom

Fietsroute Liberation Route

75 jaar bevrijding

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken.

De Liberation Route Brabant is uitgezet over het Brabantse fietsknooppuntennetwerk. Op ieder knooppunt vind je een bordje met ‘Liberation Route’. Volg de pijlen van het ene naar het andere knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het fietsknooppuntennetwerk. Bestel hier de volledige set van Liberation Route Brabant.

Wandel je liever?

In een vorig blogbericht hadden we het reeds over 75 jaar bevrijding Brabantse Wal. Je kan dit blogbericht hier op onze website nalezen!

8 Fietsroutes én 1 Wereldprimeur

Met een wereldprimeur fietsen over een brug door het oorlogsmuseum achteraan dit artikel …

1. Route Bergen op Zoom – De Slag om de Schelde (40 km)

Tijdens deze route fiets je door het landschap van de Slag om de Schelde. De glooiende gebieden vormden de scheiding tussen het waterrijke Zeeland en Brabant, de provincie die voor de geallieerden de toegangsweg vormde tot de Westerschelde. Deze rivier was erg belangrijk, omdat deze toegang gaf tot de haven van Antwerpen. De geallieerde Sherman-tank en de tankgracht van de Duitsers zijn zichtbare herinneringen op deze route. Evenals de erevelden in Bergen op Zoom, waar gevallen Canadese en Britse, maar ook andere geallieerde soldaten hun laatste rustplaats vonden.

Startpunt:
Natuurpoort Wouwse Plantage
Plantagebaan 227, 4725 AC Wouwse Plantage

2. Route Breda – Bevrijd door de Polen (42 km)

Deze route in en rondom Breda laat de zegetocht van de Polen zien. Onder leiding van generaal Maczek hebben zij in 1944 namelijk de stad bevrijd. Dankzij Maczeks goede inzicht werd een groot deel van de stad gespaard. Toch is er voor inwoners en omwonenden genoeg leed te herdenken. Van het drama in de bossen, doordat de oorlog voor sommigen een paar weken te lang duurde, tot de van-deur-tot-deur gevechten. Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog aangekondigd. De raderen van het verzet gaan draaien. In stilte weliswaar, maar hoe lang houd je dat vol?

Startpunt:
Cafetaria Brasserie Bon Appetit
Kennedyplein 3, 4891 BC Rijsbergen

3. Route Gilze-Rijen – Strijd in de lucht (42 km)

Tot de dag van vandaag staat Gilze-Rijen in het teken van vliegen en vliegtuigen. Direct na de inval, in mei 1940, bouwden de Duitsers het bestaande vliegveld uit tot Fliegerhorst Gilze-Rijen, een van de grootste vliegvelden van Europa. Deze militaire installatie had een enorme impact op de omwonenden. Bombardementen van geallieerden, tewerkstelling van de bewoners voor de reparaties; tijdens deze tocht lees en hoor je er alles over. Bereid je voor op bijzondere verhalen: van het grote geluk van een verzetsman tot het verhaal van de Goede Duitser.

Startpunt:
De Hooikar
Alphenseweg 14A 5126 PN Gilze

4. Route Vught – Herinnering aan Kamp Vught (30 km)

De route in en om Vught herinnert aan veel levensveranderende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zwartste bladzijde is de bouw van Kamp Vught, een SS-concentratiekamp. Vele tienduizenden Nederlanders hebben hier vastgezeten. Meer dan 12.000 Joden werden vanaf Kamp Vught naar de vernietigingskampen in het oosten gebracht. De verhalen, monumenten en musea op deze route herinneren aan de donkere oorlogstijd en benadrukken het belang van vrede en vrijheid. 

Startpunt:
Fort Isabella
Reutsedijk 7, 5264 PC Vught

5. Route Son en Breugel – Operatie Market Garden (46 km)

Hoor het gebrom van honderden vliegtuigen en aanschouw de duizenden dalende parachutes. Dat is wat de inwoners rondom Son en Breugel meemaakten op 17 september 1944. Ontdek plekken die vertellen over het strijdtoneel van Operatie Market Garden, zoals museum Bevrijdende Vleugels. Lees, hoor en ervaar verhalen over opoffering, maar ook over momenten waarop de oorlog even vergeten kon worden. En verhalen over een race tegen de klok om de geallieerden strijdmakkers te ontzetten.

Startpunt:
Museum Bevrijdende Vleugels
Sonseweg 39, 5681 BH Best

6. Route Bergeijk – Toegangspoort tot de bevrijding (47 km)

Deze route gaat door de omgeving waar de Engelse verkenners als eerste op Nederlands grondgebied kwamen. In de aanloop naar Operatie Market Garden kon de groep verkenners bijna tot aan rivier de Dommel optrekken. In de Kempen kom je veel verhalen over moed en strijd tegen. De vroege komst van de Engelsen bracht hoop. Toch moest er nog heel wat doorstaan worden vóór de bevrijding een feit was. De locaties van neergestorte vliegtuigen en verhalen over de moeizame doortocht van de Engelse tanks getuigen daarvan.

Startpunt:
Theater de Muzenval
Dijk 7, 5521 AW Eersel

7. Route Landerd – Strategisch strijdtoneel (45 km)

Deze route bevindt zich voor het grootste deel in de gemeente Landerd. Hier spelen vliegvelden, neergestorte vliegtuigen en Operatie Market Garden een belangrijke rol in de verhalen en ervaringen van de inwoners. Een gebied dat zowel aan het begin als aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een bewogen geschiedenis kent. Van de Duitsers die in 1940 de kazematten bestookten, tot de geallieerden die in 1944, geholpen door heldhaftige inwoners, haastig het gebied wilden doorkruisen.

Startpunt:
Runstraat 2, 5374 AC Schaijk 

8. Route Asten – Death Valley De Peel (47 km)

Grootse daden en gruwelijkheden wisselen elkaar af tijdens deze route. Geallieerde vliegers zochten, voor een grotere overlevingskans, donkere en dunbevolkte streken als De Peel op als uitwijkplaats voor aangeschoten vliegtuigen. Het gebied kreeg dan ook de bijnaam ‘Death Valley’. Fiets langs de museumboerderij waar een Engelse veldmaarschalk verbleef en ontdek het kasteel dat na de bevrijding nog onder vuur kwam te liggen. Onderweg leer je alles over de verdedigingswerken van zowel het Nederlandse als het Duitse leger.

Startpunt:
Museum Klok & Peel
Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten

Wereldprimeur

Fiets dwars door Oorlogsmuseum Overloon – Fietsroute ‘Aan de andere kant’

Naast deze acht Noord-Brabantse fietsroutes is er een negende Liberation Route Brabant. Deze loopt zowel door Brabant als door Limburg en heeft als thema ‘Aan de andere kant’. Onderdeel is een fietsbrug waarover je 90 meter dwars door Oorlogsmuseum Overloon fietst op 3 meter hoogte. Een wereldprimeur! Je leest er hier meer over.