Fietsen door de Heide

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen

‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk en ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland, die kenden we al. Nu opent Visit Limburg een nieuwe fiets- en wandelbeleving in het Nationaal Park Hoge Kempen. ‘Fietsen door de Heide’ is een belevingsroute van vier kilometer. De nieuwe fietsbrug op het traject is een baken in het landschap. Het geeft vooral een uitzonderlijk zicht op een buitengewoon stukje natuur. Deze unieke installatie is letterlijk een iconische toegangsbrug naar het mooie heidelandschap in het hart van het nationaal park. 

Limburg pionierde 26 jaar geleden met het fietsroutenetwerk. Dit is nu nog steeds haar grootste troef. Om deze koppositie te behouden is het belangrijk om te blijven innoveren en investeren. Door op strategische plaatsen ingrepen uit te voeren of toe te voegen op het recreatief fietsroutenetwerk, kunnen fietsers in interactie gaan met het landschap. Dit vanuit een heel andere dimensie dan verwacht.

Net als bij de andere belevingen, gaat ook ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen op in de omringende natuur. Op die manier komen fietsers op een bijzondere manier in nauw contact met alles wat het park te bieden heeft. Zo is het een unieke ervaring zowel voor de Limburgers zelf als voor onze gasten.

Weidse landschap vanuit de hoogte

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een belevingsroute van 4 kilometer dwars door het enige nationaal park van België. Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met prachtige heidelandschappen. Tussen knooppunt 550 en knooppunt 551 van het fietsroutenetwerk doorkruis je de Mechelse Heide. De Mechelse heide is met zijn 700 hectare bovendien één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen. De nieuwe iconische fietsbrug van 300 meter lang zorgt op dit traject niet enkel voor een veilige oversteekplaats over de Weg naar Zutendaal, maar biedt vooral een prachtig zicht over de natuurlijke omgeving. Aan de noordelijke zijde fiets je over een fietspad met prachtige vergezichten over het heidelandschap. De constructie werd in het zuiden ingepast in een oude bomendreef en sluit perfect aan op het bestaande fietsroutenetwerk. 

Iconische toegangsbrug

De 300 meter lange fietssteiger is een baken in het landschap. Net als bij een rollercoaster werd er voor de fietsbrug een fijnmazige structuur van balken en kolommen uitgezet. Tussen de houten structuur stijgt een betonnen fietspad geleidelijk, maximum 4%, tot 6,5 meter hoogte om vervolgens na  30 meter opnieuw te dalen. De wanden van de brug zijn gemaakt van lokaal dennenhout en zijn op die manier een knipoog naar het Limburgse mijnverleden. In dit cultuurhistorisch landschap werden destijds massaal naaldbomen aangeplant om aan de vraag naar hout voor de koolmijnen te voldoen. Het fietspad is 3,5 meter breed. 

Respect voor de natuurlijke habitat

Al tijdens het ontwerp en gedurende het bouwproces was er uitzonderlijk respect en eerbied voor deze buitengewone natuur. Tijdens de werken werd er zoveel mogelijk geprefabriceerd en daarna ter plaatse gemonteerd. Ook werd verlichting vermeden om de verschillende diersoorten niet te storen. Tijdens het broedseizoen werden er geen werken uitgevoerd. Door de lengte en de hoogte van de fietsbrug  en het type fundering bevorderen we de migratie van tientallen diersoorten. Ook werd de zwarte asfalt vervangen door grijs beton dat minder snel opwarmt zo is het minder uitnodigend voor dieren om erop te zonnen. Tenslotte is de talud aan weerszijden van het fietspad nergens hoger dan 1,5 meter.  Ook onder de fietsbrug gebeurden aanpassingen om de impact op het landschap zo klein mogelijk te houden en de veiligheid van de weggebruikers te verhogen. De Weg naar Zutendaal werd ter hoogte van de fietsbrug versmald van een dubbelbaanse naar een enkelbaans rijweg. Zo maakt de brede centrale berm opnieuw deel uit van het natuurlijke landschap. De bomen die toch moesten verwijderd worden zullen door nieuw bos gecompenseerd worden.

Uitvoerders:

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een project van Visit Limburg, in samenwerking met Provincie Limburg, Limburg Sterk Merk, Toerisme Vlaanderen, de gemeente Maasmechelen, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Regionaal Landschap Hoge Kempen en Maasland. 
Het ontwerp is van de hand van Maat Ontwerpers en Witteveen + Bos. Aannemer Besix nam het bouwen van de fietsbeleving voor zijn rekening. 
 

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een project van Visit Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door volgende partners:

partners-fietsen-door-de-heide

Foto: © Bart Heirweg / Visit Limburg