Fiets en wandelbeurs 2016

Fiets en Wandelbeurs Vlaanderen za 27 en zo 28 feb 2016

FietsEnWandelbeursKorting

De snelste weg naar actie

Een bezoek aan de Fiets en Wandelbeurs is als een pre-vakantie. Je ontdekt nieuwe routes en bestemmingen, snuistert door kaarten en gidsen, test een fiets of een rugzak en luistert naar verhalen van ervaren wandelaars en fietsers. Kortom, de ideale voorbereiding op een frisse lentetrip, een zomerse trektocht of een najaarsuitstap vol actie.Gezonde mix

Wat maakt de Fiets en Wandelbeurs uniek? Het antwoord is niet zo moeilijk: de originele mix van 300 ‘exposanten‘ met tientallen ‘informanten’. Anders gezegd, de mix van professionals uit de toeristische sector, de reissector en de fiets- en outdoorwereld met doorwinterde wandelaars en fietsers die de bezoeker graag in alle onafhankelijkheid over hun tochten vertellen. Daarbovenop komen nog een aantal expo’s, wedstrijden en andere leuke activiteiten, met als blikvanger drie grote fietsparcoursen: één voor trekfietsen, e-bikes en tandems, één voor de meer avontuurlijke mountainbikes en ééntje voorbehouden aan de kids.

Gastland Spanje

Bijzondere aandacht is er dit jaar voor Spanje, een land met een enorme variatie aan fiets- en wandelmogelijkheden. Van pelgrimsroutes en ‘vias verdes’ tot ‘caminos naturales’ en GR-paden, van uitdagend hoge toppen tot schitterende kustpaden, Spanje biedt voor elk wat wils. Bekomen van de overvloed aan informatie op de beurs kan op het Spaanse terras, met bijhorende tapas. En wie doorheen de beurs een aantal vragen oplost, maakt kans op een reis naar Spanje.

Lezingen en workshops

Ook hier variatie troef. Van de aantrekkingskracht van IJsland en de mythe van GR 20 tot de beste trails van Groot-Brittanië, wandelaars op zoek naar inspiratie vinden ongetwijfeld de weg. Hetzelfde geldt voor fietsers: een rondje fietsen in Zuid-Duitsland, rond Marrakech of doorheen gans Latijns-Amerika, het programma bestrijkt de halve wereld. Daarnaast zijn er meer praktische workshops met onderwerpen als ‘wat gaat er in mijn rugzak?’, ‘hoe gebruik ik een gps?’ of  ‘hoe herstel ik onderweg mijn fiets?’. Bekijk hier het volledige programma met zaterdag en zondag samen 50 lezingen en 30 workshops.

Wandelnetwerk Getevallei en Streek-GR Haspengouw zijn Wandelroutes van het Jaar

Wie wordt de opvolger van het Wandelnetwerk Pajottenland? Deze vraag kreeg vanmiddag op de Fiets en Wandelbeurs in Antwerp Expo zijn langverwachte antwoord. De jury riep zowel het Wandelnetwerk Getevallei als de Streek-GR Haspengouw uit tot Wandelroutes van het Jaar.  

Trofee

De vijf wandelprojecten op de shortlist situeerden zich in de Gaume, de Oostkantons, het Hageland, Haspengouw en het Meetjesland. “Een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand aanbod dat onze keuze extra moeilijk gemaakt heeft”, besloot de jury. “Zelfs in die mate dat we na ongeveer 720 kilometer testwandelen en heel wat vergaderuren uitkwamen op een ex-aequo tussen twee genomineerden.”

Wandelnetwerk Getevallei

De eerste winnaar is het Wandelnetwerk Getevallei, een project van de provincie Vlaams-Brabant ism het Regionaal Landschap Zuid-Hageland. “250 km paden zijn met heel veel zorg uitgekozen en goed bewegwijzerd. Attractiepolen zijn het historische stadje Zoutleeuw en het provinciaal domein Het Vinne. De bijhorende knooppuntenkaart is bijzonder goed gemaakt en staat garant voor een vlotte wandeling”, aldus het juryrapport.

Streek-GR Haspengouw

Met de Streek-GR Haspengouw zitten we in het fruitigste stukje van België. Grote Routepaden en het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren ontwikkelden er een 180 km lang pad langs veel afwisselende landschappen, kasteeldomeinen, karakterdorpen en fruitgaarden. “Mooi uitgekozen, rustige paden en prima bewegwijzering. Ideaal voor de langeafstandswandelaar.”

Tenslotte was er nog een speciale vermelding voor het project Boerke op Stap, een project waarbij een nogal nors en tegendraads stripfiguurtje gezinnen op sleeptouw neemt door het Meetjesland.