Grenzeloos goed!

Eurode, grenzeloos goed!

11 wandelingen in prachtig Eurode

Grenzeloos goed!De gemeente Kerkrade en de naburige Stadt Herzogenrath hebben 11 wandelroutes ontwikkeld in deze prachtige grensstreek. De routes hebben een lengte van 3 tot 15 kilometer. Diverse routes voeren langs de zogenaamde Historische Driehoek, bestaande uit Abdij Rolduc, Burg Rode en de Baalsbruggermolen. Met deze wandelingen willen de gemeenten iedereen laten meegenieten van de schoonheid en rijke historie van deze regio.

‘Eurode, grenzeloos goed!’

Met deze slogan heten Kerkrade en Herzogenrath u van harte welkom in het Land van Rode. Want zo stond deze streek vroeger bekend. Al eeuwenlang vormen beide gemeenten een hechte gemeenschap. Dit komt tot uitdrukking in het samenwerkingsverband dat ruim 15 jaar geleden werd gesloten en de naam Eurode kreeg.

 

Verleden en heden komen samen in drie bijzondere monumenten, die vanuit de historie van het Land van Rode met elkaar verbonden zijn: Burg Rode, Abdij Rolduc en de Baalsbruggermolen. Samen vormen zij de Historische Driehoek van het huidige Eurode. Kerkrade en Herzogenrath nodigen u van harte uit om met deze routes de fraaie natuur en cultuur van Eurode te ontdekken. Laat u verrassen door al het moois dat deze regio rijk is: heuvels, beekdalen, bospartijen, stuwmeertjes, de bijzondere flora en fauna, het mijnverleden, kastelen, de Historische Driehoek en de vele andere prachtige monumenten.

 Routes gratis verkrijgbaar!

De beschrijvingen, routekaartjes en gps-tracks van de Eurode wandelroutes zijn gratis te downloaden via www.kerkrade.nl (in de rubriek Bruisend Kerkrade > Vrije tijd & toerisme).

De routes zijn ook gebundeld in het Eurode wandelboekje, dat gratis verkrijgbaar is bij -onder meer- de VVV Kerkrade (Museumplein 2), het Stadskantoor Kerkrade (Markt 33) en Abdij Rolduc (Heyendallaan 82, Kerkrade).

Een bezoek waard!

De Historische Driehoek is beslist een bezoek waard! Abdij Rolduc, het vroegere klooster van het Land van Rode, is tegenwoordig een hotel, conferentieoord en restaurant. In dit grootste abdijcomplex van de Benelux worden iedere zondag rondleidingen gegeven (aanmelding via www.rolduc.com). U bezoekt de abdijkerk, de rococobibliotheek, de bisschopszaal en tal van andere prachtige plekjes. De 900 jaar oude Baalsbruggermolen is de enige abdijmolen van Nederland. Eeuwenlang was de molen het bezit van Rolduc en moesten boeren hier hun graan laten malen. Nu malen vrijwillige molenaars het graan met behulp van een elektromotor. In de toekomst zal dit weer gebeuren met een echt waterrad. Iedere eerste zondag van de maand is de molen geopend (zie www.watermillfoundation.nl). Vanuit Burg Rode werd het Land van Rode bestuurd. Deze indrukwekkende burcht, gelegen in Herzogenrath, is op afspraak te bezichtigen (zie www.burgrode.de).

Rolduc en omgeving