Kreta Arkadi-klooster

Eleftherna en het Arkadi klooster

3e Wandeldag Eleftherna (Eleutherna) en het Arkadi klooster.

Vandaag gaan we op pad naar Eleftherna (Eleutherna) en het Arkadi klooster. Na een rit over de snelweg tot net voorbij Rethymno gaan we van de snelweg af en gelijk bergop. Via een zeer bochtige weg komen we bij de afslag voor het Arkadi klooster. Hier gaan we langs op weg naar Eleftherna. We parkeren de auto bij het nieuwe Museum Of Ancient Eleutherna (MaE) en gaan daar de vallei in. 

Eleftherna staat ook bekend als Apollonia. Apollonia (Eleftherna) was een stadstaat in het oude Griekenland. De bloeitijd van de stad was van ± 1100 v. Chr. tot aan het Byzantijnse Rijk. Van alle periode’s zijn er overblijfselen te zien in de vallei.

Veel stukken zijn afgezet met hekken en zijn niet te bezoeken, er vinden nog steeds opgravingen plaats. Het is wel de bedoeling dat deze opengesteld worden voor het publiek. Heel veel infrastructuur is al aangelegd, maar de site’s zijn nog steeds niet toegankelijk. Een archeoloog werkzaam aan de Necropolis van Orthi Petra vertelde dat dit in het komende jaar (2017) moet gaan gebeuren. Geld is duidelijk het probleem.


Het valt ons op hoe groen de vallei is, ook na een zeer droge zomer. De oleanders en bougainville bloeiden nog uitbundig. 

Bij het afdalen zijn we al snel de vallei in gedoken en lopen op een breed pad, waar we boven ons de grote rotspartijen zien. 

Even verderop hebben we voor het eerst zicht op de opgraving van Necropolis (begraafplaats) van Orthi Petra.

Rond de opgraving staat een hek, waar het pad langs loopt, er is gelukkig nog genoeg te zien.

Een archeoloog, die hier aan het werk is, vertelde dat er in de zomer veel studenten mee helpen met de opgravingen, nu zijn ze echter nog met 4 archeologen bezig. In het Museum Of Ancient Eleutherna (MaE) vertelt men het verhaal van de opgravingen aan de Necropolis. Dit museum is dit jaar (noot van de redactie: 2016) geopend.

We volgen het pad door de vallei

en komen bij de ruïne van een oude water/olie molen (tijd onbekend).

Het pad daalt verder op weg naar de oude Hellenistische brug.

Dit is een kraagboog brug en is nog in een zeer goede staat, ondanks zijn ouderdom. De schatting van de ouderdom gaat terug tot einde 4e eeuw v. Chr. tot begin 3e eeuw v. Chr..

Na de brug gaan we aan de andere kant van de vallei pittig omhoog

naar de bovenstad (Acropolis) van Eleftherna. De Acropolis is vrij te bezoeken en staat vol met zeer oude olijfbomen tussen de opgravingen door.

Op de heuvelrand hebben we zicht op de benedenstad bij Katsivelos. Het was te ver wandelen om de benedenstad te bezoeken, maar alles is daar voorbereid voor de bezoekers, er staan zelfs al kassa’s.

We blijven op de rand van de vallei lopen

en dalen iets op weg naar de oude cisternen (ephoreia) voor de watervoorziening.

Deze cisternen zijn uitgehouwen in de rotswanden en hebben een gigantische inhoud. Er wordt geschat dat deze cisternen in de Romeinse periode zijn gemaakt. Met een aquaduct werd het water naar de benedenstad geleid.

Iets verder op dit pad komen we bij een bron, waar in het verleden een soort van tempel was.

Na een paar moeilijke passages staan we weer op de hoofdweg en wandelen terug richting het museum.

Bijna de gehele route volgden we het Europese Wandelpad E4, dat dwars door Kreta loopt.

Na de wandeling van 6,5 km zijn we gaan eten bij Taverne Panorama. We kregen heerlijke Kretenzer gerechten en genoten op het terras van het geweldige uitzicht over de vallei. 

Na het eten was het tijd voor het museum (nu nog gratis entree). In het museum werd een film vertoond over Homerus op Kreta (zie internetadressen).

Op de terugweg brachten we een bezoek aan het Arkadi klooster. Het klooster, dat zijn naam te danken heeft aan de Byzantijnse keizer Arkadios, heeft een belangrijke rol gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Ottomanen (Turken).

In 1866 belegerden de Ottomanen het klooster met 15.000 manschappen tegenover 325 Kretenzers. In het klooster waren toen 964 mannen, vrouwen en kinderen. Na 2 dagen uitzichtloze strijd besloten de belegerden zich niet gevangen te laten nemen. Toen de Ottomanen in de binnenplaats binnendrongen, sloot het overgrote deel van de belegerden zich op in het kruitmagazijn en bliezen zich op. Hierdoor stierven op 114 personen na alle verdedigers van het klooster. Bij de ontploffing kwamen ook dozijnen Ottomanen om het leven. De Ottomanen verloren in totaal 1500 mensen bij de strijd om het klooster. Door de belegering en de ontploffing ontstond grote schade aan het klooster. Het klooster werd nog verder geplunderd en vernietigd door de Ottomanen. Het kruitmagazijn is niet gerestaureerd en dient als herdenkingsplaats.

Het klooster is nog in gebruik, maar door de historische waarde komen er dagelijks zeer veel toeristen.

Dit was een bijzonder slot voor een bijzondere dag in het mooie Kreta.

Op YouTube kan je volgend filmpje terugvinden:

 

Tekst en foto’s: René Luijsterburg