zwerfvuil

Eindelijk een manier om zwerfafval efficiënt te verzamelen

Zwerfafval! Dat pakken we samen op?

Reeds enkele jaren wandelt Hans Westerhof dagelijks zijn rondje om zwerfafval op te ruimen in Zutphen (Nederland) en ook in de rest van Nederland en Vlaanderen wandelen steeds meer mensen “hun” rondje.

Op www.helemaalgroen.nl kan iedereen een gratis app downloaden en als je dat wilt
jouw rondjes vastleggen, dit voorkomt dat er “dubbele” trajecten gelopen worden,  heel handig!

Het ligt voor het grijpen

Hoe heerlijk is het om een mooie wandeling te maken. Helaas kom je vaker dan je wilt ook zwerfvuil tegen. Plastic bekertjes, flessen, blikjes…

Weet je dat een plastic fles of zakje na 5-10 jaar niet zomaar verdwijnt maar dan nog slechts langzaam aan het afbrokkelen is? En een plastic sixpack houder zelfs na 100 jaar…?  Het plastic valt bij dat afbrokkelen in kleine stukjes uit elkaar en komt via de dieren die het opeten in hun maag terecht en daardoor ook in ons eten.

Ga je een wandeling maken, neem dan eens een (plastic) zak mee… een grijper of (tuin)handschoen. En natuurlijk de app van HelemaalGroen Deze maakt op een kaart direct zichtbaar waar jij zwerfvuil hebt geraapt. En dat motiveert ook anderen die actief zijn in dat gebied.

Alleen kun je niet veel, maar samen lukt dat wel: je omgeving, buurt of dorp HelemaalGroen kleuren en houden. De app van HelemaalGroen maakt alle acties zichtbaar, van iedereen die zich inzet voor een schone omgeving, met een mooi gezamenlijk resultaat!

Laten we het samen doen!

Laten we samen het verschil gaan maken. We begonnen met zeven deelnemers in een klein dorp in de Achterhoek (Nederland).  Dat aantal groeide al snel verder in onze gemeente en inmiddels ver daarbuiten, tot in Vlaanderen toe!

Doe mee en download de app!

Corona

Mondmasker

Met het rapen van zwerfvuil kom je in contact met wat een ander verloren of weggegooid heeft. Neem daarom de voorschriften van het RIVM in acht in Nederland, voor België volg je de voorschriften van https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/. Werk met een grijper en handschoenen en was je handen grondig.

Wees goed zichtbaar in het verkeer

Als deelnemer van HelemaalGroen ben je participant aan het verkeer met al zijn risico’s. HelemaalGroen adviseert krachtig altijd goed zichtbaar te zijn met een reflecterend hesje en de verkeersregels in acht te nemen! Jij kan fouten maken, maar een ander kan dat ook, met grote gevolgen. Deelname aan het verkeer gaat volledig op eigen risico. Daarbij wordt uit veiligheid het gebruik van reflecterende kleding benadrukt en ook om de verkeersregels ten alle tijden in acht te nemen. Begeef je niet op N-wegen en autowegen!