Freiburg

Een najaar vol cultuur in de steden van het Zwarte Woud

Ontdek de steden van het Zwarte Woud

Ideale bestemming voor het najaar

Bij het Zwarte Woud denken velen direct aan groene glooiende weiden, uitgestrekte bossen en adembenemende vergezichten. De 320 dorpjes en stadjes zijn echter het zout in de Schwarzwald-soep en zeker de grote steden vormen een leuke afwisseling in deze natuurlijke omgeving. Steden als Freiburg, Karlsruhe, Pforzheim en Freudenstadt met hun winkelstraten, restaurants en cultuur zijn vaak al een bestemming op zich. Juist de komende maanden is er veel te beleven.

Het Zwarte Woud is zo’n 200 kilometer lang en 60 kilometer breed. Ingebed in de diverse landschappen van deze vakantieregio liggen kuuroorden, boerendorpjes, vakwerkplaatsjes, wijndorpjes en kleine en grote steden.

 

Freiburg
Copyright FWTM_Schoenen

Freiburg kan gezien worden als de hoofdstad van het Zwarte Woud. Het is de stad in Duitsland met de meeste zonneschijn en een groot aanbod aan mogelijkheden. Een bezoek aan het middeleeuwse meesterwerk en symbool van deze stad – de Münster met zijn 116 meter hoge toren – mag niet in het programma ontbreken. Duik ook de straatjes in van de schilderachtige Altstadt die om de toren ligt. Hier stromen ook de Bächle, stroompjes die dwars door de straten en steegjes hun weg vinden. Het verhaal wil dat iedereen die in zo’n beekje stapt, terugkeert naar Freiburg en hier een partner vindt. Ook als je niet in een Bächle stapt kom je zeker een keer terug. Achter de Alstadt ligt immers een gigantisch voetgangersgebied met talrijke winkels, boetieks en passages. Genoeg van het shoppen? Freiburg heeft een uitgebreid aanbod aan theaters, concerten, musea en tentoonstellingen.
Meer informatie: www.freiburg.de

Freudenstadt heeft het grootste marktplein van heel Duitsland. Op het plein en in de omliggende straten kan men uitgebreid ‘bummeln’, zoals onze Oosterburen het shoppen noemen. Het centrum van Freudenstadt vormt regelmatig het toneel van vele culturele activiteiten zoals het Schwarzwald Musikfestival en Flammandra. Gelegen midden in de natuur is het niet vreemd dat Freudenstadt voor een aantal culturele evenementen het groene decor opzoekt: het Afrika-Fest, Freudenstadt Stadtfest en de Grosse Glühweinwanderung vinden plaats buiten de op 730 meter hoogte gelegen stad. In de winter wordt het marktplein feestelijk versierd en kan men hier de Freudenstädter Weihnachtsmarkt bezoeken. Vele accommodaties bieden gasten die 2 nachten of meer verblijven de gratis “Schwarzwald Plus-kaart” aan. Hiermee heeft men gratis toegang tot vele activiteiten.
Meer informatie:http://www.ferien-in-freudenstadt.de/de/Home

Het noordelijk gelegen Karlsruhe is de ‘poort’ naar het Zwarte Woud. De stad kent al jaren een actieve kunst-beweging en daarom is er jaarlijks een uitgebreid cultuuraanbod in de musea en galeries. Zeker de komende maanden is er een vol programma. In ZKM (Museum für Neue Kunst) zijn tot 9 november de werken van drie naoorlogse kunstenaars te zien: Joseph Beuys, Bazon Brock en Wolf Vostell. De tentoonstelling “Die andere Moderne – Kunst und Künstler in den Ländern am Rhein 1900 bis 1922” geeft tot 19 oktober een overzicht van een kunstepoche in verandering. “Edgar Degas: Klassik und Experiment” toont vanaf 8 november tot 1 februari 2015 in de Staatliche Kunsthalle werken van de grote franse kunstenaar. Met het Karls-Sommer-Spezial-Paket is het dit najaar zeer interessant om naar Karlsruhe af te reizen. Er worden overnachtingen in 4-sterren hotels aangeboden voor de prijs van een 3-sterren hotel. Inclusief een ontbijt, WelcomeCard en een informatiepakket betaalt men dan per persoon vanaf 49 euro per nacht.
Meer informatie:www.karlsruhe-tourismus.de

Meer informatie over het Zwarte Woud is te vinden op www.schwarzwald-tourismus.info.
Telefonisch kan men ook de brochure “Städteerlebnis” gratis opvragen, telefoon 0049 761 896 460