Een late herfstdag langs de GRP127 “Tour du Brabant wallon”

Kasseien, holle wegen en vierkants-hoeven

De voorbije zomer kon in de Wandelkrant-nieuwsbrief van 24 augustus al kennismaken met de GRP127 Tour du Brabant wallon. Een streek Grote Route pad dat dit jaar het levenslicht zag en gebaseerd is op een uit 1996 daterende rondwandeling, uitgewerkt door de toeristische dienst van Waals-Brabant.
De VZW Sentiers de Grande Randonnée herwerkte die oorspronkelijke rondwandeling grondig (zowat 75% van het parcours is nieuw) en gaf meteen ook een mooi gedocumenteerde topo-gids van de (nieuwe) GRP127 (Grande Randonnée de Pays) uit.
Toen wandelden we het traject Waver-Florival (26,8 km). Deze keer kozen we een druilerige late herfstdag uit om het traject van Nethen naar Mélin (26,2) km te bewandelen. Voor wie houdt van kasseien, holle wegen en veldwegen… die zijn er hier in overvloed

Welgeteld 42 vrijwilligers beginnen aan de wandeling.
Bedoeling is te starten in Nethen maar vermits daar geen café is om een koffie en zo te drinken, houden we onze ochtendstop in Le Relais de Saint-Martin in Tourinnes-la-Grosse. Een wandelvriendelijk rustiek café met een zaaltje, waar patron Charles alles al klaar gezet heeft voor de koffie (à volonté). Dan met de bus naar Nethen waar we aan onze dagtaak beginnen op de Place de Trementines. Tot onze middaghalte in Tourinnes bedraagt de afstand 9,8 km.
We steken de Nethen (bijriviertje van de Dijle) over en slaan dan linksaf voor een korte, stevige en ruwe klim met een vijftigtal hoogtemeters. Na een bosje gaat het weer kort maar steil bergaf. Wat verder bereiken we het dorpje Wez. Over een afwisseling van veldwegen, holle wegen en kasseien en langs de oude hoeve Le Grand Royal komen we aan de N25, die we kruisen. Na het kasteel van Fresnaye kruisen we de drukke N91 (Naamse steenweg). Het gaat nu richting Nodebais, het geboortedorp van kunstenaar & keramist baron Max van der Linden. En dat over de kasseiweg die afgebeeld staat op de cover van de GRP127 gids. Langs de erg mooie Gosin-kapel (met kunstwerken van Max van der Linden die onder meer verwijzen naar de luchtmachtbasis van Bevekom) en afwisselende wegen bereiken we Tourinnes-la-Grosse.
Onze middaghalte houden we opnieuw in het zaaltje van de Relais de Saint Martin waar de koffie nu meestal moet wijken voor iets met schuim op bij ons lunchpakket.

Waar we de ochtend droog hielden, met zelfs wat zon, krijgen we op dit traject van 7,1 km te maken met druilerige regen. Een oude stenen trap voert ons omhoog naar de geklasseerde 1000 jaar oude Saint-Martin kerk. Een juweeltje dat iedereen moet gezien hebben! Binnenin bevinden zich heel wat keramiekwerken van Max van der Linden.

Wat verder wandelen we langs het huis van Julos Beaucarne, artiest, schrijver & zanger, die samen met Will Tura tijdens de begrafenis van koning Boudewijn zong. Nog wat verder liggen nog twee interessante kapellen langs onze weg: de kapel Saint-Corneille en de kapel “du Rond-Chêne”. Er wacht ons nog een zeer landelijk parcours, een holle weg en een park vooraleer we Beauvechain (Bevekom) bereiken. De verschillende gebouwen van het (mooi heraangelegd) gemeenteplein vormen een merkwaardig architecturaal geheel.

Onze namiddaghalte houden we in het zaaltje van Café de la Renaissance in Beauvechain (Bevekom).
Na 16,9 km houden een aantal wandelaars het voor bekeken. Met 26 moedigen (een meerderheid dus) beginnen we aan het laatste deel van het parcours, 9,3 km naar Mélin (Malen)

Dit derde deel van onze wandeling is zeer landelijk. Na wat vervelend baton en asfalt duiken we de velden in op het Brabants plateau (100 meter en meer). Via veld en kasseiwegen trekken we naar de hoeve “la Grande Gayette (1734). Om daarna de historische hoeve van Wahenges te bereiken. Niet enkel imposant maar tevens geklasseerd patrimonium van Waals-Brabant. Het oudste deel dateert uit de 12de eeuw! Vlakbij bevinden zich in een weide de (bizarre) postindustriële pagodes van Julos Beaucarne! Er volgt nu nog een korte maar erg mooie bospassage waarna we langs een eenzame linde op een hooggelegen geplaveide weg belanden die ons een uitzonderlijk 360° panorama biedt. Dat is althans de bedoeling want niettegenstaande het droog blijft is het ondertussen ook al een stuk duisterder geworden. Daarenboven eisen vooral de na de kassei volgende modderige en slipperige landwegen onze concentratie op.
Tenslotte bereiken we Mélin, een van de “mooiste dorpen van Wallonië” en uitgeroepen tot mooiste dorp van Waals-Brabant. Het is nu bijna 17 u. en we kunnen al meteen genieten van de verlichting van de historische gebouwen en het plein in het centrum.

De bus brengt ons terug naar Beauvechain waar patron Pascal aan het fornuis ons laat genieten van een aantal (vooraf bestelde) al dan niet plaatselijke specialiteiten.

DE GRP127 is een realisatie van de vzw “Les Sentiers de Grande Randonné”, de Franstalige tegenhanger van de VZW Grote Routepaden.

Alle info: www.grsentiers.org. Via deze site kan je ook de gids van de nieuwe GRP127 bestellen (kostprijs €16, enkel in het Frans)

Tekst: Gilbert Roels – Foto’s: Hilde De Valck

Fotoreportage: