de Merode logo

Een dagje wandelen op het vernieuwd Brabants netwerk “de Merode”

Deze zomer stelde Toerisme Vlaams-Brabant twee vernieuwde en uitgebreide wandelnetwerken voor: Getevallei en de Merode. Beide netwerken behoren tot de longlist van 17 kandidaten voor de trofee ‘Beste nieuwe Benelux wandelroute van het jaar”, die volgend jaar wordt uitgereikt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs. Wij profiteerden van een zonnige herfstdag om twee suggestiewandelingen van het noordelijk deel van wandelnetwerk de Merode te gaan uittesten. Onze keuze viel op “Tussen heide en abdij”, een rondwandeling van 10 km tussen Averbode en Laakdal, en “Wandelen langs kastelen en water”, een 7 km lange rondwandeling vanuit Westerlo.

Tussen heide en abdij

Als voormiddagwandeling kiezen we voor de suggestie-lus Laakdal “Tussen heide en abdij”, zoals vermeld op het noordelijk deel van de wandelnetwerkkaart de Merode.

We parkeren op de ruime parking van het belevingscentrum Het Moment van de Norbertijnen abdij van Averbode.

Volgens de richtlijnen op de kaart moeten we nu een aanlooproute naar knooppunt 279 nemen. Maar die route blijkt onvindbaar. Op het wandel-infobord vinden we enkel bordjes naar knooppunten 96 en 100.

Een blik op de netwerkkaart leert ons dat we via knopen 96 en 294 aan 279 kunnen geraken. We kiezen voor deze optie, wat meteen betekent dat we de route in omgekeerde richting zullen volgen. Wat sowieso geen probleem is met het knooppuntensysteem.

We volgen even de GR5 om dan het bos in te duiken richting punt 96.

Tussen 294 en 279 steken we de Herseltsebaan over en na 273 belanden we op de Averboodse heide.

 En tenslotte aan knooppunt 81 op de natte heide.

Aan een bosrand genieten we nog van wat paddenstoelen en vervolgens gaat het over verharde en onverharde wegen naar Veerle-Heide.

Een bosweg voert ons door het natuurreservaat De Werft,

en over een lattenbrugje gaat het richting knooppunt 412.

Langs bos- en veldwegen, een geïnteresseerde vaars, nog meer paddenstoelen,

en een pad tussen weide en bos

komen we opnieuw aan knooppunt 279 en afspanning Den Eik (van de vzw Kempens Landschap), waar men in niet-Coronatijden iets kan drinken en eten).

Infoborden vertellen ons hier meer over Averbode bos & heide en over de vroegere stoomtram De Poephaan.

Vanaf punt 96 brengt een extra lusje ons via 293 en 98 naar knooppunt 100 en ten slotte naar de parking aan Het Moment en de abdijgebouwen.

Onze knooppunten: 96-294-279-273-81-251-248-109-124-253-77-412-127-78-79-84-279-284-96-293-98-100 en dan richting 96 tot aan Het Moment.

Afstand: 10,9 km

Langs kastelen en water

In de namiddag opteren we voor “Wandelen langs kastelen en water” in Westerlo. Een 7 km lange wandeling die vertrekt aan de toeristische dienst van Westerlo aan de Sint-Lambertusstraat. Aan die toeristische dienst is er echter nergens een knooppunt te bespeuren. Een vriendelijke werkman van de stad Westerlo zegt ons dat we voor die knooppunten aan de kerk moeten zijn. En inderdaad, zowat 150 meter verder in dezelfde straat zien we aan de Sint-Lambertuskerk een bordje dat ons richting punt 130 stuurt en dat we na nog eens 150 meter aan een kapel bereiken.

Vanaf punt 18 volgen we de Grote Nete, die we aan punt 19 oversteken.

Op deze plaats bevindt zich nog een oud sluissysteem, het “Trammeke”, om het waterpeil van de rivier te beheersen.

Vanaf hier loopt ons parcours ook samen met de GR5 Noordzee-Middellandse Zee. Even verder zien we aan de andere oever van de Nete het kasteel van Prins de Merode, en langs onze oever een rechthoekige vijver in het park Prins de Merode.

Via de knooppunten 12 en 14 steken we de “de Merodedreef” en de Nete over en volgen we de rivier verder, nog steeds vergezeld van de wit-rode bewegwijzering van de GR5.

We volgen de Nete stroomafwaarts over een afstand van 1,7 km langs dit schilderachtige maar drukke toeristisch pad tot knooppunt 183.

Hier gaan we rechtsaf een mooie bosweg in tot knooppunt 10.

Nu verlaten we het bos om wat verder via een houten brug de Asberg-straat over te steken.

We belanden op een druk bevolkt kruispunt met een zevental boswegen… maar nergens een bordje of knooppunt te bespeuren. Even de kaart raadplegen leert ons dat het rechtdoor moet zijn naar knooppunt 8 en dat blijkt na een korte afdaling ook zo te zijn. Hier slaan we rechtsaf de kaarsrechte en majestueuze Beeltjensdreef in. Langs de knooppunten 129, 21 en 6 belanden we aan het kasteel van Jeanne de Merode, nu stadhuis van Westerlo.

Aan knooppunt 16 op de Grote Markt eindigt onze wandeling en keren we terug naar de parking langs de Sint-Lambertusstraat.

De knooppunten: Toerisme Westerlo Sint-Lambertusstraat 4 2260 Westerlo. Naar Sint-Lambertuskerk en dan richting knooppunt 130. Daarna 130-18-19-13-12-14-183-10-9-8-129-21-6-20-16-130.

Afstand: 7,5 km

INFO & documentatie

De set met de twee de Merode-wandelkaarten is te koop voor €9,95 in de boekhandels en toeristische infokantoren. En eveneens via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

 

Op de volgende sites vind je tekst en uitleg bij de wandelingen, de streek en de natuur:

www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/dewandelprovincie/de-merode

www.demerodeonline.be/

www.natuurpunt.be/natuurgebied/averbode-bos-en-heide

www.natuurenbos.be/merode

https://averbodemoment.be/nl/home/

www.toerismewesterlo.be

 

Je eigen wandelsuggesties uitwerken? Ga dan aan de slag met RouteYou.

 

Reportage & foto’s: Gilbert Roels.