Cover map wandelnetwerk hagelandse heuvels en valleien

Een dagje stappen in het Hageland

Over het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien

Op zaterdag 18 maart trokken we er op uit om een stukje van het Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels en Valleien te verkennen. Midden in een met de regelmaat van een klok elkaar opvolgende regendagen kregen we gelukkig een droge dag, met een zonovergoten namiddag. Zodat er heel wat jassen uitgingen en iemand zelfs zonnecrème bovenhaalde. Rode draad in deze wandeling is de Streek-GR Hageland. Die we combineerden met stukken van de Streek-GR Dijleland, de GR128 Vlaanderenroute en de knooppunten van het hierboven vermelde wandelnetwerk.

Dit is een pittige wandeling met enkele stevige beklimmingen en afdalingen. En een afwisseling van mooie bossen, open landschappen, diepe holle wegen en wijngaarden. Een echte aanrader maar wie niet van modder houdt, doet deze wandeling best niet na een langere regenperiode…

De wandeling

Als startplaats opteren we voor de parkings langs en naast de Sint-Maurusstraat in Holsbeek, tussen de knooppunten 11 en 1. We gaan voorbij de kerk, verlaten dan de Gebroeders Van Tilt straat om het Gasthuisbos in te trekken

waar we op de streek-GR Dijleland en de GR128 belanden.

Daarna volgt het Sint-Gertrudisbos waar we een eerste flinke klim over een dubbele holle weg krijgen voorgeschoteld.

Boven slaan we scherp rechtsaf en zijn meteen op de streek-GR Hageland. Het gaat nu even op en neer voor we aan een kortere maar nog steilere klim beginnen: de Zounk, ook populair bij mountainbikers.

Na KP 44 belanden we in een open weide op de 75 m. hoge Kesselberg (waar men tracht opnieuw een stuk heide te creëren) en krijgen aan een infobord een zicht op de E314, Leuven en zelfs de bollen van het Atomium.

Er volgt nu een afdaling over houten trappen (op het ogenblik van onze wandeling deels nog in constructie) en een ietwat avontuurlijke steil stukje (gelukkig is het droog).

Na de afdaling lopen we rond en tussen de vijvers van het provinciedomein van Kessel-Lo.

We blijven de geel/rode en wit/rode GR tekens volgen tot even voor KP 42, waar we rechtsaf door de poort van het abdijdomein van Vlierbeek gaan.

De abdij van Vlierbeek ontstond in 1125. In 1572 werd ze door de troepen van de prins van Oranje volledig platgebrand, maar nadien heropgebouwd en verbouwd tot in 1796. Ze is gesticht door de Benedictijnen uit Affligem.

Onze middagpauze nemen we na 8,7 km in het bekende estaminet De Rozenkrans in de vroegere bijgebouwen van de abdij.

We vervolgen onze weg over de GR128 en streek-GR Hageland tot de derde klim van de dag ons in het Rondebos en Bleekbos brengt, in zijn geheel gekend als het Lindenbos.

We verlaten het bos en dalen af naar het dorpscentrum van Linden, waar we (tijdelijk) de GR-tekens verlaten en richting KP 52 nemen. Wat ons de vierde klim van de dag tot het op 80 m. hoogte gelegen Kattebos(je) oplevert.

In de wijk Steenveld moeten we tussen de huizen door over een modderig pad.

Aan de Speelberg kapel (KP 57) belanden we weer op de streek-GR Hageland. Een lange afdaling wordt gevolgd door de vijfde klim tot aan de rand van het Chartreuzebos. Tijd om even bij te tanken.

En we nemen ook nog wat tijd om een houten (aliens?) kunstwerk te bewonderen langs de hier lopende Speelbergwandeling.

We klimmen verder langs de bosrand tot aan het “Bed van Napoleon”. Toen dit restaurant nog een boerderij was zou, volgens de legende keizer Napoleon Bonaparte, in mei 1810 op inspectieronde met een klein gevolg, in deze hoeve overnacht hebben. Napoleon belandde die avond met de boerendochter in bed. En die bleek nadien zwanger. Toen Napoleon hoorde van de zwangerschap, beloofde hij 500 gouden Napoleonmunten als de dochter zou trouwen met een ernstige jongeman. Dat gebeurde en het zoontje werd de stamvader van een vooraanstaande familie in Linden. Het oude, ijzeren bed staat nog steeds op de eerste verdieping…

We trekken verder door dit schitterende Chartreuzenbos met zijn statige beuken.

Een laatste, lichte afdaling brengt ons aan KP 11, waar we linksaf gaan en onze parkeerplaats bereiken.

Parcours

RouteYou-link naar het parcours zoals wij het op 18 maart wandelden:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/12060539/wandelroute/hageland-en-vlierbeek

Beschrijving van het parcours:

Vanaf de parking langs de Sint-Maurusstraat (ter hoogte van de Sportschuur) naar KP 1, 10, 15, 169. Aan KP 169 linksaf de GR128 + SGR Dijleland volgen (langs KP 14, 100 en 13). Aan KP 13 na de dubbele holle weg scherp rechtsaf SGR Hageland + Dijleland volgen. Eerst zonder knooppunten, dan langs KP 45, 44, 401, 400, 43 tot 41. Vanaf KP 41 naar KP 4 en richting 42 maar afwijkend langs de SGR Dijleland.

Even voor KP42 rechtsaf naar abdij Vlierbeek (monumentale ingangspoort rechts) Middagstop in de volkscafé De Rozenkrans na 8,7 km.

Info: http://in-den-rozenkrans.be/Rozenkrans.html (gelieve zelf de weblink te kopieren en te plakken in je webbrowser!!!)

Vanaf KP 42 SGR Hageland via KP 48, 49, 55, 53, 51 tot 5.

Aan KP 5 (centrum Linden) de streek-GR verlaten en naar KP 52, 57 (vanaf hier terug over de SGR Hageland) en naar KP 114 en 113.

Voorbij het Bed van Napoleon rechtsaf (SGR Hageland verlaten) naar KP 112, 171, 17 en 11 en terug naar de parking. Hier kunnen de dorstige nog terecht in de cafetaria van de Sportschuur. Info: https://cafetariadeschuur.be/

INFO

De map ‘Hagelandse Heuvels en Valleien” is uitgegeven door Toerisme Vlaams-Brabant en bevat twee kaarten en een infobrochure met een aantal suggestiewandelingen. Info: https://www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties/wandelnetwerk-hagelandse-heuvels-en-valleien

Ook handig is de gratis app Wandelknooppunt:

https://www.toerismevlaamsbrabant.be/hoofdthema/wandelen/wandelapp

De topogids van de Streek-GR Hageland is een uitgave van de vzw Grote Routepaden. Info: https://www.groteroutepaden.be/nl/streek-gr-hageland

Tekst Gilbert Roels

Foto’s Jan Teugels en Gilbert Roels