Een dag wandelen langs het netwerk Bronbossen

De twee nieuwe wandelnetwerken Bronbossen en Zwalmvallei, zorgen er samen met het eerder al gerealiseerde netwerk Getuigenheuvels voor dat nu meer dan de helft van de Vlaamse Ardennen één groot wandelgebied is geworden. Met ruim 850 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden heeft de Toerisme Oost-Vlaanderen een bijzonder mooie meerdaagse wandelbestemming gecreëerd. De initiatiefnemers hebben het dan ook over het Wandelwalhalla, compleet met eigen website en hashtag.

Elk van de drie wandelnetwerken hebben een kwalitatief goede wandelkaart waar het netwerk op ingetekend staat, met op de achterkant informatie over bezienswaardigheden en aanvullende informatie over de streek. Bij elke wandelkaart hoort een inspiratiegids met drie suggestiewandelingen. De kaart en de gids zit telkens in een folder en is afzonderlijk te koop (€6 per netwerk, zowel bij de Standaard boekhandel als bij de toeristische dienst van Oost-Vlaanderen). Daarnaast is er de leuke belevingsgids “Koplopers” met vijf thematische knooppuntenroutes. Een grootschalig en met zorg uitgewerkt project.

Info: www.tov.be/nl/nieuwenetwerken en www.wandelroutes.org/wandelen/wandelnetwerk/bronbossen

Op een (onverwacht) mooie 1 mei trokken wij er dit jaar met een grote groep op uit om een stukje van het netwerk Bronbossen te ontdekken. Vaag geïnspireerd op wandeltip 3 “Langs berg en dal” uit de inspiratiegids. Maar in plaats van 11,2 km maakten wij een rondje van 23,4 km.

Vertrek- en eindpunt zijn eetcafé El Faro aan de Heirbaan. Uitbaters Danny en Nancy zijn zo vriendelijk wat vroeger open te doen, zodat we koffie kunnen drinken. El Faro ligt op het grondgebied Galmaarden en dus Vlaams-Brabant), boven op de bij de wielerliefhebbers overbekende Bosberg. Beide provincies grenzen hier aan elkaar en dat zie je ook aan de knooppunten: paaltjes 618 en 619 zijn Brabants, paaltje 30 (even het Raspaillebos in) is Oost-Vlaams.

We starten echt aan knooppunt 30 en dalen door het blauwgekleurde Raspaillebos (boshyacinten) richting Dendervallei maar nemen dan de tweede verbindingsweg links naar knooppunt 12. We verlaten het bos en dalen naar Atembeke (punt 13). Via de verharde Brusselsestraat gaat het naar punt 7 en dan via veldwegen naar Geraardsbergen (50). Hier is het even zoeken geblazen want door de her-aanleg van een paar straten ontbreken duidelijk paaltjes. We hervinden ons parcours in het park aan het abdijmuseum en paaltjes 49, 44 en 2 brengen ons over mooie wegen aan de vijvers van provinciedomein de Gavers. Die volgen we aan de achterkant (punten 93 en 3) en vanaf paaltje 94 lopen we langs de Dender (95 en 96) waar we een paar reigers kunnen bewonderen. We steken de Dender over langs een smalle brug en bereiken zo na 11,7 km onze middagpauze in Idegem. Café Klein Idegem in het centrum zou een perfecte stop geweest zijn, ware het niet dat de uitbaters met vakantie zijn. Maar taverne Paraplu aan de spoorweg is bereid geweest om speciaal voor onze groep te openen (normaal zijn ze op zaterdag enkel ’s avonds open). De ontvangst is in elk geval super. De boterhammetjes zijn op, de pintjes leeg en verder gaat het richting knooppunt 98. Landelijke wegen brengen ons naar het hoogtepunt van onze wandel-dag, het moerasbos en natuurgebied De Nuchten in de Dendervallei (info: www.natuurenbos.be/denuchten). Niet minder dan 600 meter aan knuppelpaden wachten ons hier. Een echte natuurbeleving! We steken opnieuw de Dender over naar punt 41 en volgen richting Grimminge (paaltjes 39 en 38). Even richting 34 volgen en we bereiken onze tweede rustpauze (na 6,9 km), café Eldorado aan de Lindeveldstraat. Bazin Marie-Jeanne staat al 52 jaar achter de toog en er zijn weinig plaatsen in Vlaanderen waar je zo goedkoop kan drinken. Deze 1 mei is er de Ferdi Van Den Haute Classic voor wielertoeristen en kunnen we terecht in een feesttent. Met een wat ouderwetse rockband die o.a. Lynyrd Skynyrd en Creedence Clearwater Revival nummers brengt. Meezingen mag en gebeurt ook (na enkele drankjes). Tijd om terug de Bosberg op te zoeken. Na paaltjes 34 en 32 wacht ons nog een verrassing: een mooi maar smal en drassig pad naar punt 33, waar we regelmatig in spreidstand en af en toe aan een boom hangend door moeten. Maar het is leuk. We slaan linksaf naar punt 29 en beginnen dan aan de ultieme (lange) klim door het Raspaillebos naar paaltje 30 en ons startpunt El Faro. Waar iedereen naar godsvrucht en vermogen zich aan spijs en drank begeeft. Met dit laatste stukje van 4,8 km klokken wij af op 23,4 km.

Fotoalbum:

https://wandelkrant.smugmug.com/België/Bronbossen

Tekst: Gilbert Roels

Foto’s: Linda Vereertbrugghen en Gilbert Roels