Droeswandeling

Droeswandeling

Droeswandeling te Opwijk (10,7 km)

De landelijke wandeling naar het dorp Droeshout (vandaar de naar Droes-wandeling) start aan het Hof ten Hemelrijk, het cultuurcentrum van Opwijk, met ruime parkeermogelijkheid. En op wandelafstand van het treinstation van Opwijk (Lijn Brussel-Dendermonde). Daar vind je ook de klassieke kaart van het Wandelnetwerk Brabantse Kouters. Deze Droeswandeling kan je volledig volgen aan de hand van de knooppunten van de Brabantse Kouters.

Van start gaan we door het park van het Hof ten Hemelrijk, eerst langs de Bocksweide, dan langs het Konkelgoed. We steken de Nanovestraat over ter hoogte van een rondplein en slaan dan linksaf een licht stijgende veldweg in.

Aan de rand van de wijk Hulst nemen we rechtsaf tot op de Droeshoutstraat, waar we de neogotische kapel van O.-L.-V. van het Heilig Hart zien.

We volgen even de Droeshoustraat naar links en slaan snel weer linksaf naar de Guldenboomstraat, die eigenlijk een brede veldweg is. Hier krijgen we nu ook zicht op de kerk van Droeshout.

De Guldenboomstraat gaat over in de Oude Mechelbaan tot aan de Steenweg op Vilvoorde, die we oversteken om een asfaltweg te nemen die dezelfde naam draagt. Dat asfalt maakt al snel plaats voor een mooi pad tussen veld en groen.

We volgen nu links de Langeveldweg en rechts-links de Langeveldstraat.

Aan knooppunt 715 slaan we rechtsaf en volgen een landweg die ons aan de kapel van O.-L.-V. Onbevlekt Ontvangen op Waaienberg brengt. Tussen velden en weiden volgen we nu Paddenbroeken, genoemd naar het gelijknamig natuurgebied aan de Puttenbeek.

Aan knooppunt 402 nemen we linksaf Waaienberg en zo belanden we wat verder (aan knooppunt 400) even op het parcours van het Hellepad (een heel mooi pad dat over het grondgebied van Merchtem, Opwijk en Asse loopt). We blijven het asfalt van Waaienberg volgen om aan knooppunt 720 rechtsaf het Grootveld te nemen. Wat verder (knooppunt 721) slaan we rechtsaf een veldweg in. Die blijven we volgen, parallel met het natuurgebied van de Puttenbeek, tot op het asfalt van Mansteen. We steken (voorzichtig, verkeersweg) over en blijven het pad in de vallei van de Puttenbeek volgen. Zo belanden we op de hoofdweg Klei. Waar we (steeds richting knooppunt 712) naar rechts gaan, oversteken en voorbij de spoorwegoverweg linksaf de Kapenbergweg nemen. Aan knooppunt 712 zie we rechts het natuurgebied Broevink.

De wegwijzers van de Brabantse Kouters blijven ons op het juiste pad houden.

Aan knooppunt 709 gaan we door een bij de wandelaars ui de streek bekend tunneltje onder de spoorweg door.

Dit vroeger vaak modderig pad langs knotwilgen is dank zij de gemeente Opwijk nu een goed begaanbaar wandelpad geworden.

We blijven de spoorweg volgen langs de Wallekensweg en nemen dan linksaf een pad dat ons achter de huizen door op de Beekveldstraat brengt. Die volgen we naar links tot op de Ringlaan, die we oversteken. Via de Oude Brugstraat, een pad en de Kadeestraat bereiken we de Gasthuisstraat. Die we naar links oversteken om dan de Oude Pastoriestraat te nemen.

Aan knooppunt 708 slaan we rechtsaf en door het park bereiken we opnieuw het Hof ten Hemelrijk.

Info:

De Droeswandeling is een suggestiewandeling van Toerisme Vlaams Brabant over het wandelnetwerk Brabantse Kouters. Je kan de kaart (met de knooppunten) als PDF en de route als GPX downloaden via de volgende site:

www.toerismevlaamsbrabant.be/producten/wandelen/droeswandeling/

Je vindt de route als Wandelkrant-suggestiewandeling ook terug op RouteYou:

www.routeyou.com/nl-be/route/view/7160494/wandelroute/wandelkrant-opwijk-droeswandeling

Langsheen het parcours is meestal ook nog de oorspronkelijke bewegwijzering van de wandeling met zeshoekige bordjes aanwezig.

 

Tekst & foto’s: Gilbert Roels