Donderslag in Duinengordel te Oudsbergen
De voorbije maanden werden we gedwongen om in eigen streek ons heil in het wandelen te zoeken. Dat omwille van de inmiddels overbekende COVID-19 pandemie. Dat ‘gedwongen heil zoeken’ was best oké, eigenlijk een grote meevaller. Het was voor velen onder ons het (her)ontdekken van onze regio. En zo is er toch ook een positieve kant aan die periode. Het wandelgebied Donderslag is in eigen streek zo’n pareltje. Het is terug te vinden in Duinengordel, een deel van het Nationale Park Hoge Kempen, op het grondgebied van Oudsbergen. Je treft er een heel mooi bos aan met enkele mooie vennen, landduinen en akkers. Zowel westelijk als ten oosten kan men starten voor een aanbod aan wandellussen, variërend in afstanden van zo’n 4 tot en met 14 kilometer. De 11km korte wandellus met de ‘gele zeshoek’ als markering pikken we er uit om hier toe te lichten. Hiervoor is de startplek voorzien aan de oostelijke zijde, ter hoogte van parking 2 aan de Leemkuilstraat te 3660 opglabbeek (Oudsbergen). Er is een informatiebord (foto hieronder) te vinden met een overzicht van de diverse lussen. Oh ja, men kan de verschillende lussen ook zelf combineren om zo zelf een wandeling te creëren.
De wandeling
Het eerste paaltje van de gele lus staat al te wachten tegenover het bord en duikt meteen het bos in.
Hier heeft men de optie om links aan te houden of rechts. Ze zijn trouwens in beide richtingen gemarkeerd, maar we kiezen voor links. Na wat kronkelen bereiken we op iets meer dan 1 kilometer de Kijktorenberg of Kruisberg.
Een landduin duikt hier op.
Deze inmiddels beboste duinen ontstonden na de laatste ijstijden door zandverstuivingen. Begin 19de eeuw vond hier een massale beplanting aan met naaldbomen. Na deze kleine heuvel vervolgt onze route zich over grotendeels vlakke en goed begaanbare wandelpaden.
Een infobord van Ophovenerheide laat nog sporen zien van de Corona-restricties via een pamflet wat hierop is aangebracht.
We slingeren nog even een paar keer links en rechts doorheen dit Ophovenerbos, langsheen enkele open plekken en velden.
Als we bijna 4 kilometer op de teller hebben, bereiken we ook het fietsroutenetwerk.
Enkele fietsers genieten van het verharde pad tussen knooppunt 70 en 33. Maar wij als wandelaar kunnen over het onverharde deel dat er parallel langs loopt. Een beetje verder op dit pad duikt er een heuse blikvanger op. Dit in de vorm van de Ruiterskuilen. Een ven of vijver midden in dit bos.
Een mooi platvorm met uitzicht over dit ven is ingericht als picknickplaats, maar dat is tijdens deze tocht op dit tijdstip nog ‘tijdelijk’ verboden. Het is trouwens niet het laatste ven op deze route. Verderop wacht er het Turfven. De naam verwijst naar de vermoedelijke ontginning van turf destijds.
Via dit ven naderen we de rand van het bosgebied. De Blauwe Steen duikt hier op.
Dit is een grenspaal dat aangeeft waar de deelgemeenten Wijshagen, Gruitrode en Opglabbeek elkaar treffen. Tot deze steen strekte zich ook de ondergrondse mijnconcessie zich uit van de Kempense steenkoolmijnen. De mooie brede wandelpaden leiden ons nu in noordoostelijke richting.
Langsheen deze paden liggen ook ietwat verscholen de laatste vennen op onze route, Zwartven en Schaapsven. Een recht en onverhard pad van anderhalve kilometer met aan de ene kant velden en de andere kant bosgebied is nu ons deel.
Enkele mooie doorkijkjes maken dit aangenaam.
Iets meer dan een tweetal kilometer hebben we nog voor de boeg als we dit pad verlaten en rechts afslaan.
Afwisselend hebben we nu velden en kleine bosjes aan onze voeten.
Een laatste open gebied met een zitbank en verderop een jagershutje doemt op.
Aan de zuidkant van deze open ruimte zullen we via de bosrand terug het bos induiken en na bijna 11 kilometer onze parking terug bereiken. Hiermee zit deze 100% onverharde wandeling erop!
Wandelgebied Donderslag is absoluut een aanrader. Het was een warme dag ten tijde van deze wandeling. Het bosgebied zorgde voor veel afwisseling én uiteraard de nodige verkoeling.
Vele wandelgroeten,
Bennet
Foto album
Bekijk het volledige foto album (meer dan je hier zag) op:
https://wandelkrant.smugmug.com/België/Donderslag-Duinengordel-Oudsbergen
INFO
https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl