Donderdag 17 april 2014 Herselt

Donderdag 17 april
12de Netetocht
wsc Langdorp

Afstanden:
5 – 8 – 12 – 16 – 20 – 28 km.
Start van 7u tot 15 uur.

Startplaats:
Voetbalkantine De Vrijheid
Asbroek
2230 Herselt
B Antwerpen

Zoals in voorgaande tochten zal ook dit jaar de ontluikende natuur het thema van de wandeling zijn. Daar waar mogelijk is er gekozen voor onverharde wegen. We doen vier natuurgebieden aan: De Rodhoek, Kwarekken,Varenbroek en Hertberg. De Nete en Rode Laak verbinden deze prachtige wandelgebieden.

Vertrekken doen we in de voetbalkantine De Vrijheid, gelegen aan het vernieuwd sportcomplex Asbroek te Herselt.

Van hieruit kan je aanvatten voor een plaatselijk tochtje van 5 of 8 km.

De afstanden 12, 16, 20 en 28 km zoeken de Netedijk op en volgen de sterk stromende Nete stroomopwaarts tot ze het natuurgebied De Rodhoek bereiken. Dit gebied, beheerd door Natuurpunt, staat borg voor heel wat lentebloesems en vogelgezang. Je bent hier ook een eindje weg van het autoverkeer zodat alleen de lente hoorbaar is. Na dit hoogtepunt bereik je via de majestueuze beukendreven van de Kwarekken terug de Nete die ons verder naar Bergom leidt. In Bergom onder den toren hebben we een ruime controlepost voorzien.

De 16 km wandelaars maken na rust een lus van 3,3 km. Ze vertrekken langs de achterkant van het domein van Prins De Merode en lopen via de bossen van den Hertberg terug naar de controlepost.

De 20 en 28 km trekken door de dreef naar de Nete. Het mooie zicht op het kasteel De Merode en de dekenale St.-Lambertuskerk krijgen ze er gratis bij. Ze volgen eventjes de Nete en draaien dan af richting Kaaibeekhoeve. Deze prachtige geklasseerde boerderij, eigendom van Prins de Merode en opgetrokken uit traditionele zandsteen, dateert uit de 12 eeuw. We bereiken nu het natuurgebied het Varenbroek. Een groengeel speenkruidtapijt leidt ons naar een rustig kabbelende Rode Laak die we blijven volgen tot we het natuurgebied verlaten. Langs de sparrendreven van den Hertberg bereiken we onze controlepost in Bergom.

Alle afstanden die Bergom aandoen keren langs de dennendreven van den Hertberg en Kipdorp terug naar het eindstation in Herselt.

Deze tocht is een aanrader voor wie de batterijen wil opladen en de voorjaarsmoeheid wil wegwandelen.

Meer informatie op onze website www.wsc-langdorp.be