Dinsdag 4 februari 2014 Rillaar

Dinsdag 4 februari 2014
10de Konijntjesbergtocht
Wandel Sportclub Langdorp

Afstanden:
5 – 8 – 12 – 16 – 20 – 28 km
Start van 7u tot 15u, laatste aankomst 17u.

Startplaats:
Kortakkerzaal
Kortakker
3202 Rillaar
B Vlaams-Brabant

Meer informatie over deze wandeltocht:

In de driehoek Aarschot – Scherpenheuvel – Tielt, situeert zich een prachtig wandelgebied. De verscheidenheid aan landschappen zorgen ervoor dat iedere stapper van welk niveau ook, zijn gading kan vinden. Centraal in dit gebied ligt Rillaar. Hier op een paar honderd meters van de neoclassicistische St. Niklaaskerk, gebouwd tussen 1858 en 1869 ligt de Kortakker, onze vertrekzaal. Wij hebben gezorgd voor drie verschillende lussen die ingekort kunnen worden en samen een verzameling zijn van de mooiste wandelgebieden van Rillaar.

Lus A: 9,9 km, kan ingekort worden naar 8 km en 5 km. Deze lus leidt je naar het Tienbunderbos. Al gauw na de start krijg je een postkaartzicht op Rillaar te verwerken en even verder na de afdaling van het Heiken bereik je het Tienbunderbos, het hoogtepunt van lus A. Deze uit ijzerzandsteen bestaande heuvelrug was in de vorige eeuwen zeer belangrijk voor de plaatselijke bevolking. Zij vonden hier houtvoorraad maar ook schollen (platte stenen) die men gebruikte als bouwstenen voor de stallingen en huizen. Sommige huizen in Rillaar bezitten nog altijd muren die gedeeltelijk of helemaal opgetrokken zijn uit deze schollen. De vindplaats voor deze schollen (schollenkot) bestaat nog altijd en bevindt zich in het Tienbunderbos. Het bos bezit ook een schat aan flora, een landheer heeft destijds de heuvelrug aangeplant met inheemse en uitheemse bomen. Uitzonderlijk zijn de mammoetbomen en de zeer oude boskersen. Ook andere planten zoals het drie meter hoge adelaarsvaren kleuren deze lus. Bij het binnenlopen van Rillaar verrast de St.-Nilaaskerk ons nog met een fotogeniek beeld van haar kerktoren.

Lus B: 10 km, kan ingekort worden naar 7 km en 5 km. Met lus B breng je een bezoek aan Langdorp, algauw kan je kennismaken met de Konijntjesberg, de oorsprong van deze wandeling. Vanop deze hoogte krijg je een weids zicht op het demerdal en Mottevallei. We zoeken de Motte op en trekken via een open landschap naar de beemden van het Rot. Even verder bereiken we de Demer die we volgen tot aan het wandelbruggetje van Langdorp. Op de terugweg naar Rillaar genieten we nog even van de landelijke rust, geen verkeerslawaai hier, enkel vroeg vogelgezang zal je begeleiden naar de vertrekzaal. De vroege vertrekkers zullen hier kunnen genieten van een hemelse zonsopgang, de late zullen in vervoering geraken van een romantische zonsondergang boven de beemden van het Rot.

Lus C: 9 km, kan NIET ingekort worden! Deze lus neemt je mee naar het Messelbroekse krekelbroek. Al vrij vroeg krijg je te maken met de Konijntjesberg en Rommelaar. Hou fotoapparaat in aanslag want van op deze hoogten kan je de mooiste vergezichten schieten. Na de fotoshoot dalen we af en volgen de sterk meanderende Demer richting Messelbroek. We lopen langs een jachtgebied, maar geen nood er wordt die dag niet gejaagd en bereiken dan het krekelbroek. Dit vochtig gebied gekenmerkt door de vele beemden, elzenbosjes en kwagten, is een paradijs voor waterminnende planten en plaatselijk wild. We houden honden aan de leiband zo blijven wandelaars en jagers de beste vrienden en kunnen we nog lang genieten van dit heerlijk stukje natuur. Langs rustige wegeltjes trekken we terug naar Rillaar waar zoals steeds een schare van behulpzame pinguïns klaar staan om u  aan een heerlijk nivootje van ’t vat, of iets anders te helpen.

Meer informatie op: www.wsc-langdorp.be