d'Hooghvorst pad

d’Hooghvorst pad

d’Hooghvorst pad (11,9 km) te Meise

Het d’Hooghvorst pad is een wandeling van de gemeente Meise uit 1996.

Het oorspronkelijk rood bewegwijzerd parcours is in de Stationsstraat in Wolvertem niet meer beschikbaar. De voormalige kostschool is verdwenen en het verbindingswegje naar de Kleine Klepperstraat en de Sint-Elooiweg is afgeschaft, onder meer door de komst van een supermarkt.
Op het bord “Wandelnetwerk Brabantse Kouters – Meise en omgeving” (aan het voormalig gemeentehuis van Meise) is het d’Hooghvorstpad gesuggereerd als wandeling langs de knooppunten. Spijtig genoeg is daarmee voor een stuk de ziel van pad van baron d’Hoogvorst verloren gegaan. Zo mist men de mooie bosweg en de Molen van Amelgem, in de schaduw van de Plantentuin van Meise. En is het schilderachtig paadje over de Amelvonnesbeek naar het Kleinhof en het Groothof van Amelgem en de legendarische Duvelschuur verdwenen. En tenslotte verdween eveneens het ommetje langs de Zonnelaan aan de overkant van de Nieuwelaan. Baron d’Hooghvorst zou zich omdraaien in zijn graf…
Wij beschrijven dus het pad (bijna) zoals het origineel is opgesteld, met een lichte wijziging richting Oppem en ter hoogte van de Wolvertemse Stationsstraat.

Baron Emmanuel Vanderlinden d’Hooghvorst

Baron d’Hooghvorst (1781-1866) was van 1807 tot 1866 burgemeester van Meise. Meer dan een halve eeuw dus. Hij was tevens burgemeester van Wolvertem van 1814 tot 1836. Dat alles eerst onder Frans en later onder Nederlands bewind. En tenslotte onder Belgisch bestuur. Een België waar hij mee aan de wieg van stond. Want als hoofd van de Burgerwacht was hij in 1830 lid van het Voorlopig Bewind dat de onafhankelijkheid van België uitriep en een ontwerp van grondwet opstelde. De baron woonde in het kasteel “Hof van Meysse” in het domein van Bouchout, een kasteel dat in 1945 door een brand is vernield (In de Plantentuin Meise vind je hierover een infobord).
In de schaduw van de Sint-Martinuskerk staat zijn bronzen standbeeld. Ter gelegenheid van de inhuldiging van het standbeeld op 24 september 1893 componeerde de bekende Vlaamse toondichter August De Boeck de Baron d’Hoogvorstcantate, die bij de inhuldiging is uitgevoerd. De meest recente uitvoering vond plaats op 31 oktober 2015 in de gemeentelijke feestzaal van Brussegem door zeven koren uit de regio en de Brassband Buizingen.

De wandeling zelf

We laten het standbeeld achter ons, laten het knooppunten-infobord voor wat het is en gaan over de parking links van het gemeentehuis door het parkje.

In dat park draaien we naar rechts en komen zo uit op de August Van Doorslaerlaan. Daar nemen we links en passeren knooppunt 5. We volgen de laan verder langsheen het domein van de plantentuin tot knooppunt 505. Hier slaan we linksaf de door bomen omzoomde (verkeersvrije) Bosweg in en dalen af tot aan de Molen van Amelgem, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw.

Hier nemen we rechts Bosch, een straat die we naar rechts blijven volgen tot aan de Amelgemweg, die we naar rechts inslaan. Wat verder, op de tweesprong, nemen we rechts de Leeuwerikenlaan. Die blijven we volgen, rechtdoor over de rotonde, tot op het einde. Na huisnummer 65 slaan we rechtsaf de voetweg in richting knooppunt 503.

Eens over de Amelvonnesbeek opent ons pad zich en zien we in de verte al een stukje van het Kleinhof van Amelgem.

Op de Amelgemstraat (ook streek GR Groene Gordel) slaan we rechtsaf en gaan dan rechtdoor aan knooppunt 503. Rechts zien we het Groothof van Amelgem met helemaal rechts de imposante Duvelschuur (volgens de legende door de duivel gebouwd in één nacht).

Juist voor knooppunt 504 bemerken we rechts de uit de 13de eeuw daterende kapel van Amelgem.

Aan knooppunt 504 gaat het linksaf langs de Kaarlijkstraat (gedeeltelijk een holle weg) bergop tot op de plaats “Vijfwegen”. We nemen de weg uiterst links en volgen deze (Romeinse) Heirbaan tot voorbij knooppunt 506 om dan rechtsaf de Fluxenbergweg en vervolgens de Strooistraat te nemen tot knooppunt 507. Vervolgens gaat het rechtsaf over de Processieweg naar knooppunt 508. Daar nemen we links de Oppemkerkstraat tot aan het schilderachtige, witte kerkje van Oppem.

We steken de kardinaal Sterckxlaan over en volgen een eindje de Oppemstraat langs de linkerkant. Dan slaan we linksaf de Oude Oppemstraat in, richting knooppunt 518. Onderweg krijgen we in de vallei van de Molenbeek aan een bosje wat info van Natuurpunt over de fauna en flora van het land van Oppem.

Aan knooppunt 518 nemen we rechts de Brussegemsesteenweg en dan links de Heidestraat, algemene richting knooppunt 517. In deze straat aan huisnummer 6 nemen we rechts de voetweg (nog steeds richting 517). Dit mooi pad voert ons naar de Baggemolen op de Molenbeek.

Juist voor de Merchtemsesteenweg verlaten we even het knooppuntennetwerk om rechts de Oppemstraat te nemen en dan linksaf naar de Sint-Laurentiuskerk van Wolvertem te klimmen.
Op het gemeenteplein gaat het rechtsaf om het kruispunt over te steken en de Stationsstraat in te gaan. We volgen deze drukke eenrichtingsstraat tot zo goed als het einde en nemen voorbij de supermarkt de Kleine Klepperstraat rechtsaf. Wat verder gaat het linksaf de Sint-Elooiweg in (die hier vroeger als veldweg van rechts kwam maar verdwenen is). We lopen nu richting knooppunt 510. We kruisen nogmaals de kardinaal Sterckxlaan en honderd meter verder in de Sint-Elooiweg slaan we linksaf naar de Sint-Elooikapel.

Naast de kapel, die officieel de Sint-Eligiuskapel heet, staat ook een beeld van Sint-Elooi. Rond zijn feestdag vindt hier altijd een misviering en bedevaart met paarden, karren, tractors enz. plaats, georganiseerd door de gezellen van Sint-Elooi.
Op de Nieuwelaan aanbeland, verlaten we even het Brabantse Kouters netwerk om links te nemen, over te steken en rechtsaf de Zonnelaan in te gaan. We wandelen nu langs het kasteeldomein Ter Hasselt. Op het einde van de Zonnelaan op de Nieuwelaan rechtsaf slaan, oversteken en aan knooppunt 510 linksaf het Hoefijzerpad nemen.
Als slot volgen we nu richting ons startpunt (richting punt 5) de Sint-Elooiweg, de Mankevosstraat, Blauwenberg, Onze-Lieve-Heerweg en Krogstraat tot op de Brusselsesteenweg. De kerk en het standbeeld van onze baron liggen recht voor ons.

INFO:

Het d’Hooghvorst pad is niet bewegwijzerd (wel gedeeltelijk via de knooppunten te volgen).
Je vindt de route als Wandelkrant-suggestiewandeling terug op RouteYou.
Alle info over interessante gebouwen en sites, zoals het Klein- en Groot Hof van Amelgem, de kerk en pastorie van Oppem, de Sint-Elooikapel en zo meer, is te vinden door op de icoontjes van de RouteYou kaart te klikken.

Langs het parcours van deze wandeling vind je ook twee kwaliteitsvolle B & B’s: het Amelhof vlakbij de kapel van Amelgem en het Sterckxhof in Oppem.

Tekst & foto’s: Gilbert Roels (m.m.v. Louis Thielemans)