Derde-Jagers-Pad

Derde Jagers Pad

Het Derde Jagers pad in Imde (Meise) – 9,8 km

Plannen om historisch wandelpad nieuw leven in te blazen zitten nog altijd in de koelkast.

Lang geleden verscheen er een wandel- en fietskaart “Op verkenning langs het land van Asse”. Uitgegeven door Navigio Travellers Guide, een bedrijf dat blijkbaar (toen) ergens in Merchtem zijn zetel had en daarna naar het buitenland verhuisde. Met op die kaart twee fietsroutes (waaronder de Eddy Merckxroute) en vier wandelpaden (waaronder het Derde Jagers pad). Op basis van die kaart wandelden wij dit jaar op een mooie lentedag dit pad.

Historische achtergrond

De slag van Imde vond plaats op 24 augustus 1914. Er sneuvelden toen een honderdtal (wellicht 85) Belgische soldaten van het derde regiment Jagers te Voet. Niet enkel de Duitse beschietingen waren de oorzaak van de vele doden, een aantal waren ook het slachtoffer van Belgisch artillerievuur.

Een imposant monument aan de Imde-kouter, ingehuldigd op 24 augustus 1920, herinnert aan de slag. Het kwam er initiatief van juffrouw Orianne (dochter van de plaatselijke Rijkswachtoverste) en is een ontwerp van de Brusselse architect Joseph Diongre (die later ook het Flagey gebouw in Elsene ontwierp).

In een artikel in Het Laatste Nieuws van 13 februari 2018 kondigden toenmalig burgemeester Jos Emmerechts (CD&V) en voormalig burgemeester Roger Heyvaert (Open-VLD) aan het wandelpad nieuw leven te willen inblazen als “Wandelpad Slag van Imde”. En dat met wegwijzers en infoborden en in samenwerking met de plaatselijke heemkring Berla. Met aandacht voor historische locaties als de Ursulinen school in Rossem (waar gewonden van de slag werden opgevangen) en het huis Van den Bossche (dat diende als tijdelijke schuilplaats voor de Belgische soldaten).

Maar na de gemeenteraadsverkiezingen van datzelfde jaar, belandden zowel CD&V als Open-VLD in de oppositie. En daarmee belandden ook de plannen voor het pad in de koelkast. Of het wandelpad er ooit nog komt, weten we niet. Wandelkrant en Natuurwandelaars verkenden alvast het originele traject van de Navigio-kaart en bieden het u aan.

De wandeling

We gaan – logisch – van start aan de kerk van Imde, één van de acht kerkdorpen van Meise en tot het einde van de 20ste eeuw vermeld als Impde met een p.

Via de Barbierstraat volgen we richting knooppunt 538 tot de Drypikkelstraat, die we oversteken. We volgen nu de Beekstraat langs de Kleine Molenbeek.

En slaan op het einde van de bosrand rechtsaf naar de Boskapel van Imde (we verlaten de richting knooppunt 538).

 

We slaan linksaf en lopen recht naar de barokke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Behoudenis-der-Kranken, sinds 1952 een bescherm monument.

Voor de kapel gaat het linksaf en dan rechtsaf het pad, opnieuw richting knooppunt 538. We nemen tweemaal linksaf de Beekstraat, voorbij restaurant Hof ter Imde, en bereiken zo knooppunt 538.

Daar slaan we rechtsaf de veldweg in om de kronkelende Kleine Molenbeek te volgen richting knooppunt 540.

We gaan echter niet zover want op het asfalt van Leefdaal draaien we aan huisnummer 6 scherp linksaf de Slozenstraat in.

We blijven de Slozenstraat volgen tot aan taverne Den Haas om daar rechts-links de Temsesteenweg te kruisen om verder de Slozenstraat te volgen.

Op het einde van die straat even linksaf de Steenhuffelstraat nemen, die ons honderd meter verder aan knooppunt 542 brengt.

Hier slaan we rechtsaf de veldweg met de naam Sloosestraat in die ons door de typische Brabantse kouters naar knooppunt 521 leidt.

Daar nemen we linksaf de Kouterbaan om wat verder het hoofddoel van de wandeling te bereiken: het oorlogsmonument van Imde.

Eén van de infoborden geeft wat (met soms wat drama) uitleg bij het verleden.

Aan knooppunt 522 slaan we rechtsaf richting knooppunt 523 en wat verder vervoegen we de GR128 Vlaanderenroute.

We zijn nu in de Wolvertemse beemden, een erg mooi maar vochtig natuurgebied langs de Kleine Molenbeek (dat er na hevige regenval erg modderig kan bijliggen).

Natuurpunt en andere natuurliefhebbers gaan hier regelmatig aan de slag.

Aan knooppunt 523 slaan we linksaf

en voorbij het bosje (vlakbij een bocht van de Vier Eikenstraat) nemen we linksaf de Dreef.

Die voert ons naar de kasteelhoeve en de ingang van het kasteeldomein van Imde.

Het kasteel raakte een paar jaar terug zwaar beschadigd bij een brand maar wordt nu gerestaureerd.

Voorbij het kasteeldomein verlaten we ons knooppunten-pad en nemen de Dreef naar links tot op de Barbierstraat.

En daar tenslotte rechts naar knooppunt 539 en de kerk van Imde, ons start- en eindpunt.

 

Info

De RouteYou kaart van deze wandeling:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/8726612/wandelroute/wandelkrant-natuurwandelaars-derde-jagers-pad-imde

De slag van Imde (brochure van Louis De Bondt en Francis Hallemans)

https://fliphtml5.com/btsk/sytr/basic

Het monument van Imde:

https://bel-memorial.org/cities/vlaams-brabant/wolvertem/imde_mon_3de_Jagers_te_Voet.htm

Het kasteel van Imde:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Imde

 

Tekst en foto’s: Gilbert Roels